Vezetékes rendszernek indult, mégis vezeték nélküli lett?

Ha otthonunk felújítása/építése előtt már gondoltunk az otthonokosításra, biztos találkoztunk a vezetékes kontra vezeték nélküli rendszer dilemmájával. Ha valaki a vezetékes okosotthon mellet dönt, ott a kábelezés kiépítése eltér a szokványostól. Azonban ha ennek a rendszernek a végára mégis a vártnál magasabbra rúg, vajon érdemes a vezetékes megoldáshoz ragaszkodni? Késő újragondolni a dolgokat? 

A legnagyobb különbség a vezetékes és vezeték nélküli rendszer között, hogy az eszközök közötti kommunikáció eltérő közegben zajlik. A vezetékes rendszernél általában egy úgy nevezett BUS-kábelen kommunikálnak az eszközök, amit a falban elvezetve minden rendszerelemhez el kell juttatni.

Ezzel szemben a vezeték nélküli rendszernél ezek a kommunikációs folyamatok rádiójelekkel történnek, és nem igényelnek plusz kábelezést. Ahol rendelkezésre áll az elektromos áram (konnektorok, kapcsolók mögött) oda telepíthetőek a vezeték nélküli vezérlő eszközök (relék). Az érzékelők akkumulátorral vagy elemmel működnek, így azokat csak rögzíteni kell, bárhová tehetjük őket. Ennek köszönhetően akár több ütemben is kiépíthető a rendszer, tehát nem feltétlenül kell mindent egyszerre megvenni, ami szintén megkönnyíti a beruházást. Nem is kell biztosan tudnunk előre, hová, milyen automatizálást szeretnénk, hiszen a vezeték és fúrás nélküli megoldásnak köszönhetően lépésről lépésre, tetszőleges ütemben, az igények felmerülésekor bármikor növelhető az okosotthon által vezérelt eszközök száma. Ha már hónapok óta beköltöztünk az új vagy felújított lakásba, még akkor sem késő elkezdeni az okosítást – ha vezeték nélküli rendszert választunk.

De mi van akkor, ha valaki eredetileg vezetékes rendszer mellet döntött (mert pl. korábban nem találkozott weboldalunkkal :), majd a költségek láttán behúzná a kéziféket? A jó hír az, hogy van olyan vezeték nélküli Z-Wave-es eszköz, ami alternatívát nyújt az okosítani kívánt berendezések vezérlésre. Pl. a Heatit Z-DIN 616, amit elektromos elosztószekrénybe terveztek, és akár 6 darab nagy áramú áramkör (max. 16A) vezérlését is el tudja látni (világítás, konnektor, fűtésszelep vagy bármilyen be/ki fogyasztó). 

Mivel gyengeáramú kábeleken is képes 6 darab kapcsolási állapotváltozást érzékelni, így a vezetékezés kiépítésétől függően akár fali kapcsolókkal is vezérelhető. Ahol erre nincs lehetőség, ott vezeték nélküli fali kapcsolókkal hidalható át a vezérlés. Például a szintén Heatit által gyártott Z-Push Button kettő, négy vagy nyolc gombos kapcsolójával, vagy bármilyen Z-Wave rendszerű távirányítóval. Ha sok vezérelni kívánt végponttal rendelkezünk, akkor fokozottan megéri a Z-DIN 616, mivel ára alacsonyabb, mint 6 darab nagy áramú relé ára.  

Természetesen nem csak a fent leírt speciális esetben ajánljuk a Z-DIN 616-ot. Ha az elosztószekrényből direkt vezérlést kell biztosítani bármilyen be/ki eszköznek, ez a Heatit relé remek megoldás lehet klasszikus villanyszereléssel kiépített ház vagy lakás esetén is!

Aktuális Heatit-kínálatunk: link...

.