Végre egy dimmelhető dugalj!

A villanyszerelést nem igénylő „okos” konnektorok (vagy inkább dugaljak) abban segítenek, hogy bizonyos fogyasztók áramellátását tetszés szerint biztosítsuk vagy megszakítsuk, illetve az áramfogyasztást is nyomon követhessük. Takarékoskodhatunk a segítségükkel pl. úgy, hogy a TV, erősítő, lejátszó, stb. éjjel nem kap áramot, így készenlétben sem fogyasztanak, ráadásul villámcsapás és túláram ellen is védettek. Megoldhatjuk, hogy ne maradjon bekapcsolva véletlenül valami (pl. vasaló, kültéri világítás), ami problémát, de legalább is nagyobb áramszámlát eredményezhet. Indíthatunk kávé- vagy teafőzőt távolról, hogy hazaérve meleg ital várjon. A most bemutatásra kerülő dugalj egy régóta meglévő űrt tölt be kínálatunkban, ugyanis nem csak kapcsol, de a feszültséget is képes szabályozni!

 

Álló- vagy fali lámpáink – melyeket egyszerűen a konnektorhoz csatlakoztatunk – általában csak egy ki/be kapcsolóval rendelkeznek, így fényerő szempontjából csak a maximális vagy a lekapcsolt állapot volt elérhető eddig. Ez sajnos nem teszi lehetővé, hogy például ugyanazt az állólámpát egyik esetben maximális fényerőn olvasáshoz használjuk, amikor pedig kedvenc filmünket nézzük, akkor halvány, kellemes hangulatvilágítást biztosítson. A TKB Home Wall Plug with Dimmer Function konnektorral viszont lehetővé válik, hogy ugyanazt a lámpát bármilyen fényerőre állítva, többféle módon is használjuk. Akár az eszközön levő gomb segítségével is szabályozhatjuk a fényerőt, de mivel a TKB Home eszköze Z-Wave-en keresztül okosotthonunkhoz is kapcsolódik, ezért természetesen a központunkkal is irányíthatjuk, mondjuk egy mobilapplikációval választva ki a legmegfelelőbb fényerőt a szobában. De így már arra is van lehetőségünk, hogy az okosotthonunk különböző állapotaihoz rendeljük hozzá az állólámpánk különböző fényerejű beállításait. Például amikor hazaérkezünk, akkor lehet hogy a maximális fényerő segítene a teendőinkben, de a TV elé ülve átkapcsolhatunk „mozi hangulat” állapotba, amikor rendszerünk a saját beállításaink alapján kikapcsolja a lakás összes világítását, csak a nappali falilámpája fog halványan világítani. Ha rendszerünkben már állítottunk be ilyen állapotokat, akkor csak a TKB Home konnektorunk megfelelő értékeit kell hozzáadnunk ezekhez az állapotokhoz, és lámpánk máris irányított részévé válik okosotthonunknak.

A Wall Plug előlapján lévő saját gombját röviden nyomva ki- és bekapcsolhatjuk, hosszan nyomva a fényerőt változtathatjuk. Be- és kikapcsolásakor a fény körülbelül 2 másodpercig erősödik/halványul, amíg el nem éri a végső szintet. Kikapcsoláskor megjegyzi a beállított értéket, így a következő bekapcsoláskor erre az értékre áll be a fényerő. De ez a funkció paraméter beállítással kikapcsolható, így az is lehetséges, hogy bekapcsoláskor mindig maximális fényerőre kapcsoljon. Egy másik Z-Wave paraméterrel a nyomógomb kék színű LED fényének működését állíthatjuk be. Alapértelmezetten a konnektor kikapcsolt állapotában világít, így a sötétben könnyebben megtalálhatjuk a konnektorunkat. De ha valaki fordítva szeretné, akkor ennek a paraméternek az átállításával megfordul a működés, és bekapcsolt állapotban világít a kis kék gomb.

A csatlakoztatott lámpában – más dimmeres megoldáshoz hasonlóan – hagyományos izzószálas vagy dimmelhető halogén illetve LED izzókat lehet használni. A TKB Home dugalj max. 300 Watt teljesítmény leadására képes. Ez a modern, takarékos égők korában igen magas érték, viszont gondoljunk arra, hogy nem csak világítást kapcsolhatunk, de akár egy kerti szivattyút is, így már érthetőbb a 300 Watt. Ráadásul egyéb olyan eszköz is lehet egy háztartásban a lámpákon kívül, amelyeknél van értelme a feszültség szabályozásának. Ilyenek pl. az elszívó ventilátorok vagy épp egy mennyezeti ventilátor – alapvetően a villanymotort használó eszközök, amelyeknél a feszültség változása a fordulatszámot módosítja. De akár kisebb teljesítményű fűtőtest (pl. kisállatok elektromos plédje, akvárium vízmelegítője) is csatlakoztatható.

A TKB Home Wall Plug with Dimmer Function méretei: 60×102×75 mm. Már Z-Wave 500-as chip-et tartalmaz, és annak ellenére, hogy jelenlegi kínálatunkban ez az egyetlen dimmelhető aljzat, a legtöbb ki/bekapcsolós konnektornál mégis olcsóbb!

 

A gyártó weboldala: link...
Aktuális TKB Home-kínálatunk: link...

.