Új biztonsági követelmények a Z-Wave-nél

Sokak biztonsági kérdések miatt félnek belevágni az okosotthon kiépítésébe. Meghackelhető az otthonom, azaz átvehetik az irányítást felette illetéktelenek? Veszélybe kerülhetek emiatt? A Z-Wave Alliance tudatában van ennek a jogos aggodalomnak, és egy, az eddiginél is erősebb biztonsági követelményt tesz kötelezővé 2017 tavaszától minden Z-Wave-es okosotthon készülékre.

A Z-Wave Alliance bejelentette, hogy az új, Security 2 (S2) keretrendszer beépítését 2017. április 2-től kötelezővé teszi minden Z-Wave technológiát használó okosotthon termékben.

Mint azt Mitchell Klein, a Z-Wave Alliance ügyvezető igazgatója elmondta, ez a kötelezővé tétel egy jelzés az iparág vezetőinek, hogy komolyan vegyék az okosotthon termékek biztonsági kérdéseit. Hozzátette: senki sem teheti meg, hogy ölbe tett kézzel várjon, hiszen a vásárlók megérdemlik, hogy hálózati készülékeik a lehető legmagasabb szintű biztonsági szolgáltatással rendelkezzenek. Így, aki késlekedik ezzel a lépéssel, lemarad.

okosotthon hackelésA Z-Wave S2 keretrendszerét kiberbiztonsági szakértőkkel alkották meg, így az új szintre helyezi a Z-Wave készülékek ellenállóképességét az esetleges hackelésekkel szemben. Egy QR- vagy pinkódnak a készüléken magán történő használatával a készüléket egyedileg hitelesíti a hálózat. Erővel lehetetlen áthatolni az S2-n – köszönhetően az iparág által széles körben elfogadott, ECDH-t használó titkosításnak.

Nem mellékes, hogy a Z-Wave megerősítette felhőkommunikációját is, hiszen minden IP-n keresztüli forgalmát (Z/IP) egy biztonságos TLS 1.1 csatornán keresztül végzi – kiküszöbölve ezzel a sérülékenységet.

(Forrás: Hidden Wires)

.