Tudtad, hogy sok Z-Wave eszköz központ nélkül is használható?

Sok olyan Z-Wave készülékkel találkozunk, amely önállóan – vagy esetleg két eszköz párban működve – is használható alap funkciójuk ellátására, vezérlő központ nélkül is. Ha később tervezünk okosotthon rendszert kiépíteni, de most kellene új termosztátot venni, vagy világítási megoldást kialakítani, akkor – előre gondolkodva – ezeket az egyszerű feladatokat megoldhatjuk Z-Wave kommunikációra képes eszközökkel, és később beilleszthetjük őket egy Z-Wave alapú okosotthon rendszerbe.

A legegyszerűbb példák az önállóan is működő Z-Wave eszközökre a fali termosztátok vagy fali érintőkapcsolók. Ezek szabványos fali szerelvénydobozba helyezhetők. Az ilyen termosztátok vagy villanykapcsolók hagyományos társaikhoz hasonlóan ugyanúgy tartalmaznak kapcsoló reléket, a szokott módon mérik és jelzik az aktuális hőmérsékletet, beállíthatjuk a kívánt hőfokot, és ezek szerint kapcsolják ki/be a kazánt a saját beépített reléjükkel. Legtöbbjükbe még heti programok beállítására is van lehetőség. Ha a régi termosztátot ilyenre cseréljük, a fűtés ugyanúgy működik tovább, de lehetőségünk lesz egy később kiépített okosotthon-rendszerrel is használni. Ilyen fali termosztát például az MCO Home Water Heating Thermostat MH7H-WH, vagy a Heltun Heating Thermostat.

Az érintőkapcsolók közül van amelyik akár 5 relét (és persze 5 gombot) is tartalmaz, tehát önállóan használva is alkalmas lesz 5 világítási kör kapcsolására. És később természetesen beilleszthetjük az okosotthonunkba is.

Szintén egyetlen eszköz elég lehet hagyományos kapcsolókkal vagy nyomógombokkal felszerelt világítások, sőt alternatív kapcsolások megoldására is (egyszerűen párhozamosan kötve tetszőleges számú fali kapcsolót – célszerűen nyomógombot – egyetlen relé modul kapcsolóbemenetére). A szerelvénydobozba elhelyezhető relé-, vagy dimmer modulok önállóan működve is megoldhatják a világításunk vezérlését, dimmelését – ezen funkciójukhoz még nincs szükség vezérlőközpontra. Mivel ezek is Z-Wave eszközök, ezért az önálló működésen kívül egy központhoz is párosíthatjuk őket. Ilyen módon utólag is távvezérelhetővé és automatizálhatóvá válhatnak egy okosotthon rendszer részeként.

Két Z-Wave készülék együttműködése összetettebb vezérlési és kapcsolási feladatot is el tud végezni. A két eszköz közötti kapcsolatot ilyenkor egy úgynevezett „asszociáció” biztosítja. Ez a Z-Wave eszközök azon képessége, hogy központ jelenléte nélkül, egymásnak is tudnak közvetlenül parancsokat küldeni. Így a használatuk során nem lesz szükség okosotthon vezérlőközpontra – bár a kezdeti beállítások elvégzéséhez igen. Ezeket a beállításokat bármelyik Z-Wave eszközöket forgalmazó vagy telepítő partnerünk el tudja végezni egy vezérlőközpont segítségével.

Ilyen „kéteszközös” megoldás például hagyományos rádiós termosztátok helyettesítése: egy Z-Wave-es elemes termosztát (pl.: MCO Home IR2900) vezérli a kazánt kapcsoló relét (pl.: Secure Boiler Actuator vagy szinte bármely más relé-modul). Ezek önmagukban ellátják ugyanazt a feladatot, mint a régi vezeték nélküli termosztátunk, de bármikor beilleszthetők egy okosotthon rendszerbe. Hasonló eset lehet egy lépcsőház világítása, ahol egy Z-Wave mozgásérzékelő vezérel egy világítást kapcsoló Z-Wave relét.

Mint példáinkból is látszik, otthonunk funkcióinak egy részét hagyományos eszközök helyett – kicsit előre gondolkodva – megoldhatjuk Z-Wave eszközökkel is. Így semmi akadálya, hogy később egy központhoz párosítva őket, vagy akár további eszközökkel bővítve kialakítsuk okosotthon-rendszerünket.

Aktuális Heltun-kínálatunk (fali termosztátok, érintőkapcsolók): link…
Aktuális termosztát-kínálatunk: link…
Aktuális mozgás- és multiszenzor-kínálatunk: link…

.