Te tudtad, hogy a ComfortClick tudja, mikor kel fel a nap?

Jelen cikkünkben a ComfortClick egyik érdekes „tudásáról” írunk. A ComfortClick vezérlőközpontok tudják, hogy mikor kel fel és nyugszik le a nap a lakóhelyünk földrajzi pozíciójában. És ezt az információt számtalan módon képesek is felhasználni az automatizált otthonunk vagy irodánk eszközeinek irányításában.

Az „okosotthon” szinonimájaként szokták használni az „otthonautomatizáció” kifejezést. Ez jól kifejezi az egyik fő funkcióját is, hiszen az okosotthonok egyik feladata az otthonunkban található eszközök automatizált irányítása. Az automatizált eszközök működését a központunkon beállított programok irányítják. A programok legtöbbször események (pl. érzékelők észlelései) vagy időbeállítások (pontos időpont vagy naptár szerinti ismétlődés) alapján indítják a folyamatokat. De a pontosan meghatározható időpontok mellett vannak olyan időzítési esetek is, ahol a kívánt időpont változó. Az egyik ilyen eset a napszakokhoz, napjáráshoz kötődő időpontok. Sok olyan automatizálási feladat van, ahol a napjárás fényviszonyaihoz lenne jó igazítani a működést, ilyen például a kültéri vagy közös helyiségek világítása, redőnyök vagy más árnyékoló-megoldások automatikus irányítása. Az ilyen folyamatok vezérlését szinte lehetetlen pontosan beállítani, mivel a napkelte és napnyugta időpontja folyamatosan változik. Próbálkozhatunk esetleg fényerősség méréséhez kötni a folyamatokat, de ez nagyon bonyolulttá is tud válni, ha mondjuk a környezet vagy a kapcsolt lámpa saját fényerejét is figyelembe kell vennünk (de erről majd talán egy későbbi cikkben).

Van viszont egy nagyon elegáns megoldás, amit a ComfortClick központjai alap tudásaként kínál: a napjárás pontos követése. Ez azt jelenti, hogy a központ paraméterei között beállítjuk otthonunk földrajzi helyét, és így minden nap percre pontosan tudni fogjuk a napnyugta és a napkelte hivatalos időpontját. Sőt, a napnyugta előtti szürkületet és a napkelte előtti pirkadatot is figyelembe veszi. Ezen adatok alapján természetesen bármilyen folyamat indítható.

A földrajzi helyünk beállítása egyszerű. Egy keresővel, a város beírásával segítséget kapunk a ComfortClick bOS-től a helymeghatározáshoz. Természetesen földrajzi koordináták beírása is lehetséges, ha valaki úgy szeretné.
További beállításokkal adhatjuk meg, hogy hány perc időeltéréssel kívánjuk értelmezni a hajnal és a nappal időpontját a hivatalos napfelkeltéhez képest. És ugyanezt megadhatjuk a szürkületnapnyugta és éjszaka időpontjai esetében is.

Az időpontok felhasználása nagyon egyszerű és rengetegféle lehet. A hivatalos napfelkelte és napnyugta időponton kívül kiszámolja nekünk a hajnal, szürkület, stb. időpontjait is, sőt ezeket összefoglalva akár egy változóból számolgatás nélkül is kiolvashatjuk, hogy éppen nappal, szürkület, hajnal vagy éjszaka van. De még akár a nap aktuális pozícióját is megtudhatjuk.

És hogy mire is használhatjuk fel ezeket az adatokat? Természetesen az okosotthonunk eseményeinek, programjainak indítására, üzemmódok beállítására, mért értékek napszak szerinti értelmezésére. De hogy pár gyakorlati példát is mondjunk: a redőnyök vezérlésénél nagyon kényelmes, hogy szürkületkor vagy hajnalban többé nem kell kézzel vagy minden nap ugyanabban az időpontban indítanunk a redőny mozgását, hanem az év minden napján a szürkület aktuális időpontjában fog lezáródni. De egy kültéri vagy lépcsőház világításának működését is befolyásolhatja, hogy a napnak melyik időszakában használjuk. Árnyékolórendszerek automatikus nyitását is köthetjük ezekhez az időpontokhoz. Bizonyos esetekben akár még a riasztó berendezések működésébe is besegíthet, hogy tudjuk, a napnak melyik időszakában vagyunk.

Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link…

.