Somfy árnyékolók kezelése ComfortClick-kel

Mostantól elérhető egy kiegészítő plugin, amely lehetővé teszi a Somfy RTS árnyékolók egyszerű vezérlését a ComfortClick bOS rendszerén keresztül. Ehhez egy Somfy RTS „átjáróra” van szükség, amelyhez a ComfortClick Modbus-on keresztül kapcsolódik.

A Somfy egy idehaza is igen népszerű márka az árnyékolástechnika terén, kiváló minőségű és innovatív megoldásokat kínál. Újabb távvezérelhető termékeiknél egyedi rádiófrekvenciás technológiát használnak (RTS – Radio Technology Somfy). Bár a népszerű 433 MHz-es frekvencián működnek a Somfy RTS-képes eszközei, de ugrókód garantálja a biztonságos kommunikációt, így más okosotthon-rendszerekbe ezek a redőnyök és árnyékolók közvetlenül nem integrálhatók. Természetesen, a Somfy is kínál megoldást az épület-automatizációs rendszerekkel való kommunikációhoz, az RS485 RTS nevű eszköz segítségével.

Az RS485 RTS nagy külső antennája garantálja, hogy a lakás összes Somfy eszközét elérjék a rádiójelek. RS485-ös (azaz Modbus) vezetékes portján keresztül csatlakoztatható a Modbus interfésszel rendelkező vezérlőközpontokhoz (pl. ComfortClick Jigsaw PRO, vagy egy Modbus-USB adapterrel bármely egyéb ConfortClick központ). A ComfortClick bOS rendszerünkre ingyenesen telepíthető a megfelelő szoftveres bővítmény (Somfy RTS Shade Control). Ha mindez megvan, már valóban okosan működtethetjük a Somfy RTS árnyékolókat is, besegíthetnek a hűtésbe/fűtésbe, automatikusan reagálhatnak a nagyobb szélre, esőre, segíthetnek elhitetni, hogy a lakók otthon vannak, stb.

A Somfy RS485 RTS nem olcsó mulatság. Bár pontos hazai árát nem tudjuk, az európai webshopokban látható EUR árak alapján kb. 230 ezer forint körül lehet. Hogy ez sok vagy kevés, főleg attól függ, hogy hány redőnyünk van a lakásban. Ha csak pl. 4, akkor 50+ ezer forintba kerülne egy redőny integrálása az okosotthonba, ami nyugodtan nevezhető drágának. Viszont, nem tudunk jobb megoldást, ha már megvannak a Somfy RTS-t használó redőnyök, és azokhoz nincs fali kapcsoló, csak a rádiós távvezérlő.

Ahogy EBBEN a cikkünkben is felhívtuk rá a figyelmet, javasoljuk, legyen hagyományos fali kapcsolónk is minden redőnyhöz! Ekkor ugyanis a kapcsoló mögötti szerelvénydobozba már egyszerűen beszerelhető egy redőnyvezérlő Z-Wave-es modul (pl. az Aeotec-féle, jelenleg mindössze 14 900 Ft-ért). Ha pedig még a redőnyök vásárlása előtt állunk, válasszuk a legegyszerűbb motoros megoldást, NE a bizonyosan drágább RÁDIÓS TÁVVEZÉRLÉSŰT vegyünk! Ha az okosotthon központján keresztül fogjuk úgyis vezérelni előbb-utóbb, teljesen feleslegesen költenénk sokkal többet a rádiós távvezérlésre. Ahogy a Somfy RS485 RTS kapcsán is látszik csak újabb komoly költséggel tehetjük elérhetővé ezeket a motorokat az okosotthon számára, de más típusoknál az is lehet, hogy semmilyen módon sem integrálhatóak. Hagyományos vezetékes kapcsolóbemenettel rendelkező motorok minden árnyékológyártó kínálatában kaphatóak, ezekre lesz szükségünk (esetleg Z-Wave-es motorokra), ha valóban okos otthonban szeretnénk élni!

Aktuális ComfortClick-kínálatunk
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója

.