SmartThings összekapcsolása ComfortClick bOS-szel

Napjaink egyik meghatározó okosotthon platformja a Samsung SmartThings, mely a széleskörű kompatibilitással, egyszerű és átlátható kezelőfelületével kiemelkedő felhasználói élményt biztosít. Ezenkívül rendelkezik egy jól dokumentált API hozzáféréssel, melynek segítségével más rendszerekbe is integrálható. Az alábbi cikk bemutatja a SmartThings rendszert és annak egyik izgalmas alkalmazási lehetőségét; a ComfortClick bOS alá történő integrációját.

A SmartThings egy nagyszerű és kiforrott okosotthon-rendszer. Képes kezelni és irányítani a különböző intelligens eszközöket, lámpákat, biztonsági kamerákat, zárakat, szenzorokat és még sok mást. Az eszközök közötti kommunikációhoz a SmartThings IP-kapcsolatot, valamint az Aeotec Smart Home Hub vezérlőközpont segítségével a Z-Wave, Zigbee, Thread, Bluetooth és a Matter protokollokat képes használni, amelyek lehetővé teszik a szabványos és megbízható kapcsolatot a különböző eszközök között. 

A Samsung nagyon részletes API-t (Application Programming Interface) kínál a SmartThings platformhoz, így lehetővé teszi a hozzáértők számára, hogy az okosotthon rendszert saját alkalmazásokhoz és más platformokhoz csatlakoztassák. Az API révén a felhasználók testre szabhatják a rendszert, és saját elképzeléseik szerint alakíthatják az otthoni automatizálást és az eszközök működését.

A ComfortClick bOS  egy másik elismert okosotthon megoldás – alapvetően haladó felhasználóknak és összetettebb épületautomatizációs feladatokhoz készült. Az API-val történő integrációja lehetővé teszi, hogy egyszerűen illesszük be a SmartThings eszközöket a ComfortClick platform alá. Így egy SmartThings központhoz csatlakozó ZigBee konnektor vagy egy Matter-en kommunikáló hőmérséklet-érzékelő felvehető a bOS-be, és az azon futó automatizmusokba bevonhatók. Ez a megoldás egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy több SmartThings eszközt, vagy egy teljes központot (de akár többet is) egy ComfortClick vezérlő alá vonjunk, így egy központi felületen kezelhetjük őket. A SmartThings révén számos Samsung háztartási eszközt is könnyedén csatlakoztathatunk ComfortClick központunkhoz, amelyeket egyébként az közvetlenül nem kezelne. Ilyen eszközök közé tartozhatnak a klímaberendezések, hűtőszekrények, mosógépek, szárítógépek, légtisztítók és még sok más készülék.

További előnye általában két vagy több vezérlőközpont vagy különböző feladatokat ellátó rendszerek összekapcsolásának az, hogy ha meghibásodik az egyik vezérlő, akkor nem minden funkció, működés áll le, csak amiket közvetlenül ő irányított. Így pl. egy okosotthonban ha elromlik a vezérlőközponton, de az alatt egy alrendszerként működik a fűtés-hűtés, akkor utóbbi funkciók továbbra is használhatóak maradnak.

A jelen cikkünkben említett SmartThings-ComfortClick integráció remekül használható pl. több távoli ingatlan egyetlen felületen történő felügyeletekor, amikor is túlzás lenne az egyes helyszíneken a jóval drágább bOS rendszert működtetni (vagy az nem is kezelné az ott működő berendezéseinket, mint pl. a mosógépet), így az olcsóbb SmartThings központok vezérlik a helyi eszközöket, de egyetlen komolyabb ComfortClick központon keresztül felügyeljük őket mégis, illetve tetszőleges bonyolultságú programokkal automatizáljuk a működésüket.

Aktuális ComfortClick-kínálatunkért ide kattints!
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója itt!

A ComfortClick bOS online demó

A Távvezérlés.hu SmartThings-re szűkített változata itt!
Akciós SmartThings központ + kamera csomagunk itt található
A SmartThings hivatalos weboldala

.