Secure SCS318 és Fibaro Home Center 3 Lite – Okos fűtésvezérlő szett

Jelen cikkünkben egy szettet ajánlunk figyelmedbe, amely nem csupán az új építésű vagy felújítás alatt álló otthonok számára nyújt megoldást, hanem egy már meglévő (buta) termosztát okosítását is képes elvégezni – ez a Secure SCS318 (szobatermosztát és relé) és Fibaro Home Center 3 Lite vezérlőközpont. Okosítani azt jelenti, hogy egy hálózathoz (pl. Z-Wave) csatlakoztatjuk a készüléket, így képessé válik együttműködni más eszközökkel. Ezt a hálózatot a jövőben tovább bővíthetjük. Cikkünkben leírjuk, milyen beállítások szükségesek a termosztát és a vezérlőközpont csatlakoztatásához.

A Secure SCS318 vagy másik nevén Horstmann C-STAT 17-ZW termosztát szett két eszközből áll: egy nagy kijelzős termosztátból és egy tokozott reléből. Fibaro Home Center 3 Lite vezérlőközponthoz rendeltük hozzá a szett két készülékét.

Párosítás, konfigurálás

Csatlakoztassuk a Fibaro Home Center 3 Lite vezérlőközponthoz a működéséhez szükséges tápegységet! Várjuk meg, míg a vezérlőközpont a Wi-Fi-n keresztül elérhetővé válik (győződjünk meg arról, hogy ugyanazt a Wi-Fi hálózatot használja, amit a számítógépünk is)! Állítsuk be az otthoni Wi-Fi hálózatot, majd az újraindulás után a Fibaro Finder ingyenes program segítségével megkereshetjük a vezérlőközpontot, arról információkat láthatunk!

A távoli eléréshez és vezérléshez hozzunk létre egy Fibaro fiókot, melyen keresztül bárhonnan elérhetjük a rendszerünket! A folyamatról bővebben ITT olvashatsz.

Ezután párosíthatjuk a Secure SCS318 / Horstmann C-STAT 17-ZW termosztátot a vezérlőközponthoz. Elsőként a relét adjuk a központhoz! A relé bekötéséhez villanyszerelő ajánlott! A vezérlőközpont programozó felületén kattintsunk a „Settings" > „Devices” > „+” gombra! Válasszuk a „Z-Wave” párosítási lehetőséget! A relén található legalsó gombot nyomjuk hosszan!

Ezután párosíthatjuk a kijelzővel rendelkező termosztátot is. A vezérlőközpont programozó felületén kattintsunk az előbbiekben felsorolt gombokra! A termosztát gombjain az „Enter” és a középső iránygombok segítségével válasszuk a „Setup” > „Set up Z-Wave” > „Learn” menüpontot, majd ismét nyomjunk az „Enter” gombra! Így már a szett mindkét eszköze hozzárendelésre került a vezérlőközponthoz. 

Azonban itt még nem végeztünk, ugyanis még a szett két termosztátját is össze kell rendelnünk, hogy akár a vezérlőközpont nélkül is képesek legyenek kommunikálni egymással! A fűtés esetén érdemes a maximális stabilitásra törekedni.

A vezérlőközponthoz párosított termosztát szett eszközei között hozzunk létre egy associációs összerendelést! A vezérlőközpont felületén válasszuk a „Settings” > „Devices” > „+” > „Z-Wave” menüpontokat, majd kattintsunk a bekarikázott hőmérsékleti érték sor végi nyilára! Az itt lenyíló almenük közül válasszuk az „Associations” opciót, majd a képen látható beállításokat végezzük el! A sor végén lévő „+” jelre kattintva történik meg a beállítás mentése. Ezután a kijelzős termosztáton az „Enter” és az iránygombok segítségével válasszuk a „Setup” > „Setup Z-Wave” > „Send NIF” menüpontot, és nyomjunk ismét „Enter”-t! Ezzel az összerendelés megtörtént.

Az otthoni fűtésrendszerünkbe integrálás után a kliens eszközünkre (telefon vagy tablet, amelyen vezérlünk majd) letöltött Fibaro applikáció segítségével bárhonnan beállíthatjuk otthonunk célhőmérsékletét. 

A Secure SCS318 és Fibaro Home Center 3 Lite készülékekből álló szett ITT érhető el. 

Aktuális Secure-kínálatunk: link…
Aktuális Fibaro-kínálatunk: link…

.