Rendszámfelismerés okosan

Egyre több kameragyártó kínálatában jelennek meg rendszámfelismerő kamerák. Ezek leolvassák és naplózzák az előttük elhaladó járművek rendszámát, és egyéb adatait. Az így tárolt adatokból visszakereshetők a kamera által figyelt terület történései. De miért ne használhatnánk ezeket az adatokat online, az észlelés pillanatában valamilyen vezérlési folyamat indítására? Egy okosotthonba illesztve ez lehetővé válik.

 

 

Ha rendelkezünk egy rendszámfelismerő kamerával és egy okosotthon rendszerrel, akkor jogosan vetődik fel a gondolat, hogy miért ne működhetnének együtt. Így lehetőség lenne a felismert jármű alapján azonnali beavatkozásra egy automatizált rendszereben. Például szabályozhatnánk a belépést egy telephelyre a járművek jogosultsága alapján, akár további feltételek pl. napszak figyelembevételével. Vagy különböző kapuk és garázsajtók nyitását/zárását tehetjük attól függővé, hogy melyik jármű érkezett meg, vagy távozott. De természetesen az okosotthon rendszer bármely másik folyamatát is indíthatjuk a különböző járművek távozása vagy érkezése esetén. Néhány ötlet:

  • Egy lakópark esetében az érkező tulajdonos garázsához vezető világítás kapcsol fel csak este, csak az ő garázskapuja nyílik ki, ha az udvari kamera azonosította az autóját.
  • Ha egy adott dolgozó autója reggel 8 előtt érkezik a munkahelyre, a kávéfőző bekapcsol, hogy mire leparkol és felér a szobájába, kész kávé várja. Ha az autója távozik a munkaidő végén, akkor az irodájában lekapcsol minden úgy felejtett lámpa, a fűtés alacsonyabb hőfokra áll, az ajtó bezáródik, riasztó élesedik.
  • Ha a főnök autója érkezik, a dolgozók értesítést kapnak, hogy kezdjenek el úgy csinálni, mintha dolgoznának.
  • Ha egy autó nem hagyja el egy adott időn belül az udvart, a rendszer értesítést küld a biztonsági személyzetnek.
  • Mivel a rendszámfelismerő kamerák számolni is tudják az érkező és távozó autókat, az okosotthon tudhatja, mennyi parkoló van még szabadon. Ha nincs már parkoló, akkor az egyébként engedélyezett autónak sem nyitja ki a kaput.
  • Ha megérkezik a tulajdonos autója az udvarba, a lakás riasztórendszere kikapcsol, az ajtózár kinyílik, adott lámpák felkapcsolnak, kedvenc zenéje elindul, klíma bekapcsol, stb., így kulcs nélkül egy világos és barátságos lakásba léphet be.

A Távvezérlés.hu szegedi irodájának ComfortClick Grinder Black központjához illesztettünk egy rendszámfelismerő IP-kamerát. A központ a kamerától a belső hálózaton keresztül érkező adatokat az információ jellege alapján (rendszám, jármű gyártmánya, jellege, jármű színe, mozgás iránya, stb.) értelmezi, és a kívánt folyamatot elindítja. A kezelőfelületeken (fali tabletek, telefonok) megjelenik a kamera képe, az utoljára felismert járművel és adataival, de ezek az adatok szöveges változóként elérhetők a központ bármely más folyamata számára. Hálózati zenelejátszókon, multiroom hangrendszeren keresztül akár magyar nyelven is bemondhatja a rendszer azt, amit a kamera felismert, illetve az autót azonosítva akár olyant is bejelenthet, hogy „Érkezik a vár ura!” :)

Aktuális ComfortClick-kínálatunkért kattints ide!

 

.