Relé vagy termosztát? – HELTUN High Load Switch

A HELTUN termékeinek sorából ezúttal egy kapcsolódobozba szerelhető relét mutatunk be, melynek tudásában felfedezhetők a Heltun termosztátok tulajdonságai is. A HELTUN High Load Switch egy maximálisan 16 A terhelhetőségű Z-Wave-es relé. Külső NTC hőmérséklet-érzékelő csatlakozási lehetőséggel, valamint teljes termosztátfunkcióval is rendelkezik. E tulajdonságok biztosítják a High Load Switch széleskörű alkalmazhatóságát, a kazánok kapcsolásától a tetőt vagy autófelhajtót jégtelenítő rendszerek, konnektorok, fűtő panelek, elektromos vízmelegítők, radiátorok, kandallók és egyéb, nagy áramfelvételű berendezések vezérlésének lehetőségéig.

 

A HELTUN High Load Switch alap funkciója az akár nagyobb áramfelvételű (max. 16 A) fogyasztók kapcsolása. A többi HELTUN termékhez hasonlóan ez a relé is az Advanced Zero-Cross (nullátmenetes) technológiát használja a csatlakoztatott hálózat és készülékek élettartamának növelésére.

A relé vezérlése történhet akár egy csatlakoztatott kapcsoló vagy riasztópanel segítségével, de természetesen a Z-Wave hálózatunk parancsai alapján is. A csatlakoztatott kapcsoló többféle működést is lehetővé tesz: billenő kapcsoló, nyomógombos, normál/fordított kapcsolású működés, akár időzített vagy csak be/ki kapcsoló funkció.

Annak ellenére, hogy a HELTUN High Load Switch-nek nincs kijelzője vagy gombja, egy Z-Wave központhoz párosítva egy termosztát összes funkciója megvalósítható vele. Beállíthatók a szokásos fűtési üzemmódok, de akár időzített működést is beállíthatunk Z-Wave paraméterek segítségével, a hét minden napjára 4 különböző hőmérsékleti értékkel. Így sok helyen termosztátként is alkalmazható, ahol nincs szükség a kijelzőn levő adatok leolvasására és a beállítások sűrű változtatására. Csatlakoztathatunk egy NTC hőmérséklet-érzékelőt a helyiség hőmérsékletének figyelemmel kísérésére. Az érzékelő felszerelhető a falra, a padlóba vagy akár a mennyezetbe, lehetővé téve a felületi hőmérséklet pontos mérését. Bár a gyári csomagolásban mellékeltek is hőszenzort, a HELTUN High Load Switch teljesen kompatibilis más gyártók NTC érzékelőivel is, ezért telepítéskor jó eséllyel nem szükséges cserélni egy meglévő érzékelőt.

A Switch (kapcsoló vagy relé), és a termosztát üzemmód teljesen elkülönül egymástól a HELTUN High Load Switch esetében. Annyira, hogy a már a központhoz történő párosítás is kétféleképpen történhet, és így a központunk már ekkor a kiválasztott típusú eszközként regisztrálja a Z-Wave rendszerünkhöz a High Load Switch-et.

Otthonunkban kihasználhatjuk az eszköz biztonsági funkcióit is. Például túl nagy teljesítmény észlelése esetén, vagy ha a hőmérő túlmelegedést észlel mondjuk a kapcsolószekrényünkben, vagy ha valaki hosszú ideig bekapcsolva felejt egy elektromos eszközt, akkor beállítható, hogy a High Load Switch lekapcsolja az áramkört és akár üzenet küldést is kezdeményezhet a központunkban.

A HELTUN High Load Switch szerelhető szokványos szerelődobozokba is (vastagsága 26 mm), de a HELTUN Micromodule Mounting Adaptor segítségével akár DIN sínre is illeszthetjük, vagy a mellékelt csavarokkal falra is rögzíthető.

HELTUN High Load Switch főbb paraméterei:

 • Mérete: 50 × 50 × 26 mm
 • Anyaga: tűzálló műanyag
 • LED indikátor a készülék állapotjelzéséhez
 • Maximális rezisztív terhelés: 16 A (4000 W @ 220 VAC)
 • Relé kapcsolása nullátmenetes technológiával
 • Aktív részek: elektromágneses relékapcsoló
 • Relé élettartama: 100 000 kapcsolás
 • Mellékelt külső hőmérséklet-szenzor:
  – NTC 10kΩ, 3 méter
  – Mérési tartomány: -30°C tól +80°C
  – Pontosság: ±0.5°C
 • Valós idejű energiafogyasztás-mérés
 • Működési hőmérséklet: 0–60 ℃
 • Tápellátás: 85–265 VAC 50 Hz/60 Hz vagy 24–48 VDC
 • Áramfogyasztás: <1 W
 • IP-védelem: IP21
 • Z-Wave 700 modul: ZGM130S

 

Aktuális HELTUN-kínálatunk: link...

.