Qubino Luxy Smart Light és Switch: a villanykapcsolók újjászületése

A szlovén Qubino eddig főleg Z-Wave-es reléket és fogyasztásmérőket kínált. Most viszont egy teljesen új, 2 tagú termékcsaládot mutatott be, amellyel az immár 136 éve létező fali kapcsolókat kívánja forradalmasítani, de legalább is jelentősen megreformálni. A lakberendezésre, hangulatvilágításra fogékony olvasóink számára „kötelező olvasmány” mai hírünk!

Tavalyi, a Qubino központjában tett látogatásunkkor már találkoztunk a fejlesztés alatt álló Luxy kapcsolóval. Az akkor még más köntösben bemutatott Luxyból egy év alatt két eszköz lett: Luxy Smart Light és Luxy Smart Switch. 

Mindkét eszköz fali kötődobozba szerelhető (nullás vezeték szükséges!), 16 millió színt képes megjeleníteni, valamint 4–5 érintőgomb található rajta, homokfúvott üveg előlappal készült. A Switch azonban kapcsoló (is), a Light pedig elsősorban lámpa, de mindkettő csak max. 1,5 wattot fogyaszt!

A Luxy Smart Light egy bináris bemenettel is rendelkezik, amibe beköthetünk pl. csengőkapcsolót, mozgásérzékelőt, nyitásérzékelőt. Paraméterrel beállíthatjuk, hogy a bemenetére érkező jel (tehát pl. a becsengetés, ajtónyitás) fényjelzést, hangjelzést eredményezzen, vagy a vezérlőközpontnak küldjön értesítést. A beépített hangjelzőnek köszönhetően nem csak fénnyel reagálhat az eseményekre, így két érzékszervükkel is tudomást szerezhetünk az okos otthonunkban történő eseményekről, ha ezek visszajelzésére (is) használjuk a Luxy Smart Light-ot vezérlőközpontunkon keresztül. De természetesen önmagában is használható, mint egy fali lámpa, akkor is ha nincs (még) Z-Wave központ a lakásban!  Egyetlen érintéssel be vagy ki tudod kapcsolni, beállíthatod a színét, dimmelheted a fényerejét, és 4 különböző világítási mód közül választhatsz. Ezek a természet színeit idézik fel: óceán, napkelte, szivárvány és a zöld növényzet.Az érintőgombok működését az alábbi videó mutatja be:

Az Luxy termékcsalád izgalmasabb tagja a Smart Switch, amely bemenettel nem, de helyette egy 10A-es relével van felszerelve. Meglévő villanykapcsoló helyettesíthető vele, vagy különböző eszközöket lehet vezérelni – lámpa, ventilátor, infrapanel, stb. A Luxy elindíthat más készülékeket vagy más készülékek indíthatják el a Luxy-t – ahogy szeretnénk. A Light-tal ellentétben a Switch nem tartalmaz hangjelzőt.Az alábbi videón láthatod a Luxy telepítését:

Ahogy látható, a Luxy Smart Switch a hagyományos villanykapcsolók továbbgondolása. Elegánsan hajlított üveg előlapja kellemesen deríti a falra a 16 millió színárnyalatot (tehát gyakorlatilag bármilyen belső tér színeihez alkalmazkodni tud), érintőkapcsoló és hangulatvilágítás is egyben. Ha okosotthonunk vezérlőközpontjához is csatlakoztatjuk, fényével és színárnyalataival bármikor, bármilyen információ közlésére is használható, nem csak hangulatvilágításként. Ha új építésű lakásról van szó, érdemes már a kapcsolók elrendezésekor számolni a Luxy-val, hiszen nem sorolható, azaz nem tehető be közös keretbe más fali kapcsolóinkkal, és a fényeffekt hatásossága érdekében sem biztos, hogy pont ott érdemes elhelyezni, ahová egy normál kapcsolót tennénk. A Luxy Smart Light, mint irányfény, könnyedén beszerelhető bármilyen meglévő fali konnektor helyére is akár.

További adatokért lásd a két Qubino újdonság termékoldalát weboldalunkon:

Luxy Smart Light: link...
Luxy Smart Switch: link...

Valamennyi Qubino termékünk itt található: link...

.