Összefognak ellenünk az okosgépek, mint a Terminátorban?

Nem mindig könnyű kiigazodni egy újabb, technológiai újításokkal teli területen annak, aki a teljes tájékozatlanságból vetné bele magát. Teljesen érthetően rengeteg kérdés merül fel, amikre idő és energia összevadászni a válaszokat. Itt egy kis segítség.

Okosotthon, otthonvezérlés, otthonautomatizálás: ezek mind ugyanazt jelentik?

Az otthonvezérlés és az otthonautomatizálás azok a dolgok, amikre az okosotthon képes. Az otthonvezérlés azt jelenti, hogy képes vagy irányítani a világításod, záraidat, fűtésedet, stb. akár távolról is a mobilkészülékeddel (telefon, táblagép). Az otthonautomatizálás a programozást takarja, amivel az irányított készülékek automatikusan működnek kedvünk, életstílusunk szerint.

Okossá tehetem az otthonomat anélkül, hogy falat kellene bontani és újrakábelezni?

Természetesen! Az olyan technológiák, mint a W-Wave vezeték nélkül működnek, így a meglévő világítás, termosztát, stb. okosításához megfelelőek a már használt kábelek.

Honnan tudom, hogy mely okosotthon eszközök kompatibilisek egymással?

A legegyszerűbb, ha a Z-Wave logót figyeled. A Z-Wave technológiát használó készülékek képesek együttműködni. Egyes vezérlőközpontok egyébként többféle sztenderdet is képesek kezelni, így a legbiztosabb, ha a gyártó termékadatlapján leellenőrzöd, milyen más okosotthon eszközökkel kompatibilis az általad kiválasztott.

Okosotthon kérdések

Z-Wave-es és hasonló okosotthon készülékek zavarhatják a babafigyelő eszközök működését?

A Z-Wave-es készülékek frekvenciája Magyarországon 868,42 MHz. Érdemes utánanézni, milyen frekvencián sugározza a jeleket a babafigyelő, hogy biztosan ne zavarják egymást az eszközök.

Befolyásolja az okosotthon technológia az internetsebességet?

Egyáltalán nem. Bár a legtöbb okosotthon-rendszer az otthoni hálózatra támaszkodik bizonyos funkciók esetén (mint a távoli elérés, illetve a kommunikáció az okostelefon és a vezérlőközpont között), a vezérlési tevékenységek zöme egy különálló vezeték nélküli hálózaton történik, aminek semmi köze a WiFi-hez.

Ha okos az otthonom, akkor hackelhető is?

Minden technológia, ami az internetet használja kommunikációs csatornának, terepe lehet az illetéktelen behatolásnak. De a Z-Wave technológiával ez kevéssé valószínű. 128 bites titkosításával és fejlett biztonsági keretrendszerével sokkal biztonságosabb, mint a WiFI-hálózat.

És ezek az okos eszközök összefoghatnak és átvehetik az irányítást, mint a Terminátorban a Skynet?

Ugyan, dehogy. Bár okosotthonnak nevezzük a távolról is vezérelhető, automatizálható, programozható, egymással kommunikáló készülékekkel felszerelt otthont, azért a Z-Wave rendszer nem nevezhető intelligensnek a szó klasszikus értelmében. Beállíthatod, hogy ha kinyitod a bejárati ajtót, akkor kapcsolódjon fel a villany az előszobában, de ezt meghaladó, saját döntéseket nem tud a rendszer hozni.

Biztosan sok kérdésed van még, de nem tudjuk itt mindet megválaszolni. Ne feledd: egy kis utánaolvasással sokat megtudhatsz arról, hogyan teheted kényelmesebbé és takarékosabbá otthonod!

(Forrás: Z-Wave blog)

.