„Okosított” radiátoros fűtés

Radiátorokkal fűtesz és megfordult már a fejedben, hogy okosítani kellene otthonod fűtését? Mai cikkünkben pont ezt a témát taglaljuk, így megtudhatod milyen lehetőségeket kínál egy okosotthon-központtal kombinált radiátoros fűtésvezérlés. Fűtésprogram, távoli vezérlés, helyi szabályzás – ezzel az okos megoldással mind megoldható.

 

A radiátoros fűtés egyik előnye, hogy gyorsan reagál. Ha elmegyünk otthonról, nyugodtan alacsonyabbra állíthatjuk a fűtést (eco módba kapcsolhatjuk a rendszert), vagy mielőtt hazaérünk, még időben bekapcsolva a radiátorokat, előfűthetjük otthonunkat, így már melegbe érkezünk meg. Természetesen egy okosotthonban ezt nem kell minden egyes alkalommal manuálisan elvégezni. Elég, ha a központi vezérlő egységen beállítjuk a fűtési programot, illetve az otthon/távolléti állapothoz kívánt hőmérsékleti értékeket. Persze, adódhat olyan alkalom, amikor később érünk haza a munkából, vagy elmarad a tervezett délutáni teremfociedzés. Ilyenkor jól jön a távoli beavatkozás lehetősége, és könnyen felülírhatjuk az automatizált értékeket pl. mobiltelefonunkon:

 

Ez remekül hangzik, de valójában mitől is lesz okos a radiátorom?

Attól, hogy a radiátor szelepére felszerelünk egy radiátortermosztátot, ami méri és szabályozza a hőmérsékletet a helyiségekben. Annyi ilyen eszközre lesz szükség, ahány „tekerő” van a radiátorokon (azaz radiátoronként egyre). Ráadásul az új eszközön is lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, így aki ezt szokta meg, annak is megfelelő választás az „okos” szelep. De – visszatérve a rendszerre –, minden radiátor szelephez tartozni fog majd egy eszköz, ami szabályozni tudja a meleg víz áramlását. Ahhoz pedig, hogy egy rendszert alkossanak az egységek, kell egy okosotthonközpont, ami kommunikálni tud a radiátorra szerelt „kütyükkel”, és a telefonodon lévő applikációval. Ezzel fel is okosítottuk a fűtésünket.

Abban az esetben, ha nem távfűtéssel rendelkezünk, akkor a fűtésrendszerünknek megfelelően további vezérlőkre (relékre) lehet szükség, hogy a kazánunk vagy egyéb hőforrásunk is tudja, hogy hőre lesz szükség, el kell indulnia.

 

Manapság az okosotthon-felhasználók kívánságai között szinte mindig szerepel a fűtésvezérlés. De ez nem meglepő, mivel plusz kényelmet, és akár igen jelentős megtakarítást is eredményezhet egy ilyen kiegészítés a fűtésrendszerünkben. Kínálatunkban megtalálható a cikkben említett radiátortermosztátok széles választéka és az okosotthon-központ is.


Aktuális okostermosztát-kínálatunk: link...
Aktuális okosotthonközpont-kínálatunk: link...

 

.