NGBS fűtésrendszer összekapcsolása ComfortClick-kel

Az okosotthonok a technológia fejlődésével egyre több funkcióval és lehetőséggel gazdagodnak. A fűtési rendszerek szintén gyors ütemben fejlődnek, és napjainkban már elengedhetetlen a háztartásokban, irodákban és ipari létesítményekben egy automatizált fűtésvezérlő rendszer. Az NGBS a hazai piacon egyike a legnépszerűbb márkáknak a fűtés-hűtés terén, széles körben alkalmazható, így megtalálható számos lakásban, társasházban, közintézményben és ipari területeken egyaránt. További nagy előnye, hogy okosotthon-rendszerbe is integrálható, például a ComfortClick bOS-be.

Egy projektünk során azzal a kihívással szembesültünk, hogy egy ipari terület épületei más-más időszakokban épültek ki, így különböző fűtési-hűtési rendszereket alkalmaztak. Az elmúlt években az energiaárak emelkedése teremtette meg az igényt, hogy mindegyik fűtési rendszert egyetlen felületről irányítsák és időzítsék a felhasználói igényeknek megfelelően. A cél az volt, hogy optimalizáljuk az energiafelhasználást, és ezzel csökkentsük a rezsiköltségeket.

Az egyik használt fűtési rendszer az NGBS padlófűtése. Ez lehetővé teszi az épület 8 különböző zónájának fűtését. A létesítmény vezérlésére a ComfortClick Jigsaw központját telepítettük. Ez a vezérlőrendszer olyan protokollokat támogat, amelyek gyakran használatosak ipari környezetben. Ezen protokollok közé tartozik a Modbus, jelen esetben a Modbus TCP/IP. Ez lehetővé teszi a kommunikációt a Jigsaw központ és például az NGBS rendszer között is, normál (wifi, ethernet) számítógép-hálózaton keresztül.

A Jigsaw központon, az ügyfél igényeire szabva, egyedi kezelőfelületet hoztunk létre, amely különböző jogosultságokkal rendelkezik a kezelő személyzet számára. A kezelőfelületen lehetőség van az időzített hőmérsékletek beállítására, naplózására. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előre meghatározzák a kívánt hőmérsékletet és időzítéseket az egyes zónákban, valamint ezen hőmérsékleti adatok eltárolását későbbi kiértékeléshez.  Lehetőség van a fali termosztátokon keresztüli vezérlés tiltására. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak nem tudják módosítani a hőmérsékletet a helyiségben található termosztátokon keresztül.

További hasznos funkció, hogy az NGBS rendszerében esetleg jelentkező hibakódokat kiolvassuk, és azokról külön üzenetet küldjünk a kezelőnek. Ha az NGBS rendszer észlel valamilyen hibát – például túl alacsony vagy túl magas hőmérsékletet, vagy esetleg egy szelep meghibásodását –, a Jigsaw központ azonnal értesítést küld a kezelőnek.

A ComfortClick Jigsaw kiválasztásának egyik fő oka az volt, hogy a létesítményben olyan klimatizáló rendszerek is megtalálhatóak, amelyek Z-Wave kommunikációt használnak. A ComfortClick kezeli a Z-Wave protokollt is, így jelen esetben megoldható volt vele a létesítmény összes fűtési-hűtési rendszerének és egyéb épületautomatizációs („okosotthon”) eszközének egyetlen felületen történő központi kezelése, valamint azok működésének összehangolása.

Aktuális ComfortClick-kínálatunkért ide kattints!
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója itt! 
A ComfortClick bOS demó

.