Mire való a Z-Wave jelismétlő? 

A Z-Wave eszközök rádióhullámokon kommunikálnak, így mint minden vezeték nélküli rendszernek, ennek is van hatótávolsága. Cikkünkből kiderül, mekkora távolságokat képesek áthidalni egyes eszközök, és mikor javasolt a jelismétlők használata. Cikkünk apropója egy hamarosan érkező új Heatit termék.

A Z-Wave-es eszközök a chip generációtól függően beltéren 25–60 méter, kültéren pedig 70–150 méter távolságba képesek pont-pont közötti kommunikációra. Ez azt jelenti, hogy a jelerősítésre képes eszközök között ekkora távolság lehet, hogy a kommunikáció megfelelő legyen. (Jelerősítésre azok az eszközök képesek, amelyek állandóan külső áramforrásra csatlakoznak. Ilyenek alapvetően pl. a kapcsolók, konnektorok mögé épített Z-Wave-es relék, az RGB égők, hiszen ezek folyamatosan a 230V-os hálózathoz vannak kötve.) Az elemes – jelerősítésre nem képes – eszközök pedig szintén ilyen távolságokra lehetnek a legközelebbi jelerősítésre képes eszköztől. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a legtöbb Z-Wave alapú okosotthonban nincs szükség csak jelerősítőként működő eszközre, mert alapvetően van elég erősítőként is működő relé, melyek lefedik a teljes házat/lakást:

A fentiek alapján már kitalálható, mikor is van szükségünk a címben szereplő jelerősítőre. Abban az esetben, ha a ház/lakás elrendezése és a szükséges funkciókból adódó eszközök területi elhelyezkedése nem fedi le a fent leírt távolságokat, vagy sok elemes eszközzel (érzékelővel) látjuk el rendszerünket, viszont vezérlő egységeket nem alkalmazunk (bár ez inkább otthonfelügyeleti rendszer, mint okosotthon). Ebben az esetben lehet szükség kimondottan jelismétlő eszköz használatára.

A Heatit kínálatába is hamarosan érkezik egy ilyen eszköz, nézzük meg, mire számíthatunk!

A Heatit Z-Repeater a jelerősítés mellett rendelkezik majd egy beépített akkumulátorral is, így ha a központi egységet is szünetmentes tápegységgel láttuk el, akkor az elemes eszközök információi 6 órán keresztül továbbítódnak ezen a készüléken keresztül! További előnye, hogy egyszerűen a konnektorba dugható, így nem szükséges a beépítéséhez villanyszerelőt hívni. A Heatit tervezői nem álltak meg itt, úgy gondolták, manapság sosem lehet elég az USB töltőkből, így a jelerősítőn található 2 darab USB csatlakozóról tölthetünk bármilyen kütyüt, amelynek a 2 Amperes töltőáram elegendőnek bizonyul (a két USB-portra kötött eszközök között oszlik meg az összesen 2 Amperen, azaz 10 Watton). A Heatit Z-Repeater főbb paraméterei:

  • Chip: Z-Wave 500
  • Tápfeszültség: 240V AC
  • Akku kapacitása: 200 mAh
  • Működési hőmérséklet: 0–45 ºC
  • Max. páratartalom: 85%
  • Hatótáv: minimum 40 méter
  • Fizikai méretek: 55×55×66 mm
  • Garancia: 2 év

Az esetek túlnyomó részében egy Z-Wave-es rendszer nem fog ilyen eszközt igényelni. Viszont jó tudni, hogy ha a fent leírt okokból mégis kellene ilyen eszköz, van megoldás a problémára, és még egyéb praktikus funkciót is kaphatunk a stabil kommunikáció mellé.

Aktuális Heatit-kínálatunk: link...
Jelenlegi hatótávnövelőink: link...

 

.