Mik azok a modulok, és mire jók egyáltalán?

Az okosotthon-megoldások tartalmaznak központi egységet, érzékelőket, vezérlő egységeket, illetve kapcsolhatunk hozzájuk különálló rendszereket vagy hálózati eszközöket is – reméljük, ezzel nem mondtunk újdonságot oldalunk régebbi követőinek. A legkézzelfoghatóbb funkciókért, az otthonunkban lévő elektromos bezendezések irányításáért a vezérlő egységek, vagy más néven modulok (relék) felelnek. Cikkünkben bemutatjuk az egyik legismertebb gyártó, az Aeotec vezérlőmodul-kínálatát.

A modulok kinézetre szinte megegyeznek, mégis eltérő feladatokra használhatjuk őket. Ezeket a kis „dobozokat” alapvetően a villanyszerelő építi be a fali kapcsolók vagy konnektorok mögé, az úgynevezett szerelvénydobozba. (Ezért is fontos, hogy építkezésnél, az elektromos hálózat felújításakor kérjük a lehető legmélyebb szerelvénydoboz beépítését a villanyszerelőnktől, hogy később kényelmesen el lehessen helyezni egy ilyen modult is benne – vagy akár kettőt is!) Az okosítani kívánt eszközt – legyen az lámpa, motoros redőny vagy kertkapu – a modul segítségével az okosotthon központjának fennhatósága alá tudjuk helyezni.

Tehát vezérelhetjük az otthonunkban lévő eszközöket akár távolról a telefonunk segítségével, vagy akár otthonunkban a dohányzóasztalon lévő tabletről, illetve – aki szereti a megszokott módot – akár továbbra is a falról. De ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb szempontról az automatizmusról, amikor maga az okos otthon központi egysége végzi a vezérlést a beállított igényeknek megfelelően!

Nézzük pontosan melyik Aeotec modul mire is való!

Világításvezérlés

Az Aeotec Nano Switch-et a kapcsolók mögé elhelyezve a rendszer fel/le tudja kapcsolni a lámpát. Ebből az eszközből létezik szimpla és dupla kivitel is, így ha csillárral rendelkezel akkor mindkét világítási kör vezérlése megoldható egyetlen (dupla) modullal. A Nano Dimmer-el pedig akár a fényerőt is szabályozhatjuk, aminek köszönhetően köztes fényerőállapotot is létre hozhatunk, ami igazán hangulatos lehet.

Árnyékoló vezérlése

Az Aeotec Nano Shutter-el vezérelhetjük a motorizált redőnyeinket, zsaluziáinkat, kerti vagy terasz napernyőinket, napvitorláinkat, vagy egyéb árnyékolókat. Beállíthatunk teljesen fel- vagy lehúzott állást, de bármilyen köztes értéket is.

 

Kapu vezérlése, szellőztetés, gépészeti vezérlések

Az Aeotec Nano Switch-nek létezik egy olyan típusa, amely képes feszültségmentes kontaktus kapcsolására. Ennek köszönhetően akár garázs vagy kertkapu elektronikák vezérlésére, szellőztető rendszer fokozatának kapcsolására, vagy akár gépészeti vezérlések kapcsolására is alkalmas lehet.

Az Aeotec jelenleg az egyik legkiválóbb Z-Wave-es eszközöket gyártó cég, a jó anyaghasználatról, minőségről és megbízhatóságáról híres. Jelenleg az ő kínálatuk a legnagyobb nálunk, a Távvezérlés.hu-n: link...

.