Mi az a Z-Wave?

A Z-WaveŸ egy nemzetközileg elterjedt kommunikációs szabvány az otthonautomatizálás területén – számos gyártó megközelítően 1500 terméke használja. A Z-WaveŸ márkajelzés garantálja, hogy ezek mind képesek együttműködni, így adva rengeteg lehetőséget az okosotthon irányítására.

A Z-WaveŸ eltérő frekvenciákat használ a világ különböző részein: míg Észak-Amerikában a 908 MHz-es ISM frekvenciasávot, addig az európai országokban, a Közel-Keleten, Afrikában és a legtöbb ázsiai országban (Kínát is beleértve) az ún. SRD (Short Range Device) sáv 868,42 MHz-es frekvenciáját.

Minden Z-WaveŸ-terméket be kell vizsgálnia a Z-Wave Alliance-nek, hogy biztosan képes legyen kommunikálni a többi Z-Wave-et használó okosotthon-készülékkel. Ez a vizsgálat, természetesen, nem csupán a frekvenciát, hanem a követelmények széles körét fedi le, hogy ezek a különböző gyártóktól származó készülékek ténylegesen együtt tudjanak működni az otthoni hálózatban.

Z-Wave logo

Hogyan működik a Z-Wave?

Minden kommunikáció titkosított és a fogadó készülék által megerősített, minden eszköz képes üzenetet küldeni más csomópontok helyett. A Z-Wave szabványosítva használja a kijelölt frekvenciát. Mind tápkábeles, mind akkus készülékek képesek használni – a hő-, mozgás-, páratartalom-, rezgés-, ajtóérzékelők, távirányítók és fali vezérlők jellemzően akkuval működnek, míg például a redőny- és fényvezérlés, az átjárók tápkábellel jutnak áramhoz.

A Z-Wave azért kommunikál a 868,42-es frekvenciasávon, hogy elkerülje a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávokat, melyeket a WLAN és a ZIGBEE használ.

Miért is olyan különleges a Z-Wave?

A Z-Wave technológiát több, mint 450 gyártó építi be mintegy 2100 fajta készülékbe, a világ számos vállalata tagja a Z-Wave Alliance-nek (Z-Wave Szövetség). Ha Z-Wave-es rendszert épít ki valaki, ízlése szerint választhat ki gyártókat igényei szerinti okosotthona kiépítéséhez. A Z-Wave-protokollal felszerelt készülékek kommunikálni tudnak egymással egyetlen vezeték nélküli hálózatban, származzanak akár különböző gyártóktól, így könnyen és átláthatóan vezérelheted otthonod a világítástól a fűtésen át a betörésvédelemig akár mobil eszközzel is, távolról.

Csak néhány ismertebb márkanév egyéb területről, akik a Z-Wave Szövetségben is tagok: Panasonic, Logitech, Shareware, TP-Link, LG, Huawei, Honeywell, Flextronics, Dune HD, Cloud Media (Popcorn Hour), Deutsche Telekom, D-Link, ZyXEL.

.