Még nem késő, hogy meglátogass minket a Construmán!

A mai napon, vasárnap, 9–17 óráig még nyitva van a Hungexpo területén a Construma 2017 nemzetközi kiállítás. Így, ha Budapesten vagy környékén vagy, egy remek – akár családi – program lehet a közel 700 kiállító kínálatának megtekintése. Ha épp ez a hatalmas szám riasztana, akkor megnyugtathatunk: okosotthon, lakás- és irodaautomatizálás iránt érdeklődőknek elegendő mindössze a Távvezérlés.hu-t meglátogatni az „A” pavilon 105C standján :)

A hozzánk látogatók ugyanis nem egy adott gyártó egyedi megoldásával, általában zárt, vagy csak néhány külső eszközzel kompatibilis termékeivel ismerkedhetnek meg, hanem egy SZABVÁNNYAL! A világ legnépszerűbb otthonautomatizációs szabványát, az USA-ból származó Z-WaveŸ-et mára már több mint 300 gyártó követi. Jelenleg 1500-nál is több termék között mindenki talál megoldást, legyen szó bármilyen furcsa igényről is. A Távvezérlés.hu 15 m2-es standján kiállítottunk egy „makett” házat, amelyben több mint 25, különféle gyártótól származó eszköz (pl. szélsebességet is mérő időjárás-állomás, szénmonoxid-érzékelő, RF-ID beléptetőrendszer, ajtózár, arcfelismerős kamera, termosztát, világításvezérlő, vízérzékelő, vízcsapot elzáró elektronika, RGB égők és LED-szalagok, radiátorszelep, stb.) működik a vezérlőközpont által felprogramozott módon, illetve irányítható akár látogatóink által is, többféle kapcsoló és távvezérlő, de akár gesztusok (egyedi kézmozdulatok) segítségével is:

 

Annak köszönhetően, hogy egy szabványt választunk, nem leszünk kiszolgáltatva egyetlen gyártónak, cégnek sem. Bizonyosan sokféle gyártó kínál jelenleg olyan okosotthon megoldást, amely megfelelőnek tűnhet számunkra, akár szolgáltatásait, akár árát tekintve. Mindössze az alábbi „apró” problémákra kell ekkor felkészülnünk, amennyiben nem egy népszerű szabványt használó megoldásról van szó:

  • Ha az adott gyártó a jövőben tönkre megy, megszűnik vagy épp csak profilt vált, nincs lehetőség a rendszerünk bővítésére, de akár a szervizháttér is megszűnhet.
  • Mi magunk sem tudhatjuk még, milyen igényeink lesznek a jövőben, ha a lakást/házat bővítjük, átrendezzük, vagy épp szokásaink változnak meg. Ha az újonnan felmerült igényekhez nincs megoldás/termék az adott gyártótól, akkor jó eséllyel nincs megoldás okosotthonunk ilyen irányú továbbfejlesztésére. Ha más rendszerrel elégítjük ki új szükségleteinket, az már nem kapcsolódik a meglévőhöz, nem egy felületen vezérelhető, nem automatizálható megfelelően, integráltan a lakás többi részével.
  • Ha csak egy újabb helyiséget szeretnénk később vezérelhetővé tenni – vagy a meglévőkben szeretnénk máshová kapcsolókat –, vélhetően falat kell vésni, fúrni. De ha vezeték nélkül kommunikál is a rendszer, akkor is marad az a kiszolgáltatottság, hogy okosotthonunk gyártója mondja meg, mennyibe fog kerülni mondjuk egy újabb távvezérelhető konnektor rendszerbe állítása.
  • Azt, hogy mennyire biztonságos és megbízható egy cég saját megoldása, kb. csak tőlük tudhatod meg – már ha megbízható forrásnak számít a saját termékről mondott vélemény.

Ezzel szemben, ha a Z-WaveŸ szabványt választjuk, semmilyen hátrányos függőség nem jön létre. Attól a gyártótól vásárolom meg pl. az okos kapcsolót, aki nekem megfelelő áron kínál nekem megfelelő színűt, formájút, tudásút. Ha jövőre az adott gyártó már nem létezik, akkor tucatnyi másik cég azonos vagy akár nagyobb tudású termékével tudom helyettesíteni a meglévő eszközeimet, illetve választhatom az újakat, ha bővítésről van szó. Ha különleges, egyedi igény merül fel nálam, szinte bizonyos, hogy már most is van rá megoldás, illetve bármikor megjelenhet a megfelelő eszköz bármely létező vagy épp most születő új márka kínálatában. Nekünk nem kell fúrni-faragni, hiszen vezeték nélkül kommunikálnak a Z-WaveŸ-es eszközök, így nem csak új lakás építésekor lehet fájdalommentesen felszerelni azokat. De ha egy új épület okosításáról van szó, akkor sem kell előre megjósolnunk, hogy a következő években melyik helyiségben mire lesz szükségünk, nem kell előre feleslegesen kifizetnünk mondjuk az összes szoba összes kapcsolójának és konnektorának speciális bekábelezését. Hiszen bármikor, akár kapcsolónként bővíthető a rendszerünk, teljesen elég egy új igény felmerülésekor csak annak megoldására költeni. Az Egyesült Államokban tíz biztonságtechnikával foglalkozó cég közül kilenc Z-WaveŸ alapon oldja meg az automatizálást.

A fentieket működés közben, élőben is szívesen bizonyítjuk bárki számára a mai nap folyamán még 17 óráig, a Construma 2017 kiállítás „A” pavilonjának 105C jelzésű standján!

.