Lássuk, mennyi áramot fogyasztunk! – NorthQ Data Logger for E-Meters

A NorthQ Data Logger for E-Meters egy fogyasztásmérő és leolvasó eszköz, mellyel a villanyóránk által mért áramfogyasztásunkat követhetjük nyomon. Az eszközzel lehetőségünk van távolról követni a fogyasztást, ami hasznos lehet mondjuk hétvégi házaknál, vagy albérletbe kiadott lakásoknál. De a fogyasztási értékek vizsgálatával akár figyelmeztetéseket vagy eseményeket is elindíthatunk. Így idejében észrevehetjük egy meghibásodott hűtőgép (vagy más elektromos eszköz) megemelkedett fogyasztását, amivel lehetőséget kapunk a mielőbbi intézkedésre.

Több áramfogyasztás mérési megoldás is létezik a Z-Wave-es okosotthonok világában, például DIN-sínre szerelhető 1 és 3 fázisú eszközök, melyek az áramellátási körbe illesztve adnak tájékoztatást az átfolyó áram adatairól. Ezek beszerelése azonban nem egyszerű. Villanyszerelő segítségét kell kérnünk, mivel a biztosító szekrényünkben kell a fogyasztásmérőnk után az áramkörbe kötni őket.
Azonban létezik egy egyszerűbb megoldás is – a NorthQ Data Logger for E-Meters egy „óraleolvasó” eszköz, ami egy a villanyórára ragasztott kis érzékelő segítségével követi az áramfogyasztásunk alakulását.

Az eszköz alkalmas a legtöbb háztartásban található fogyasztásmérő villanyóra mérési adatainak figyelésére. Általában kétféle fogyasztásmérőt használunk:

  • Az egyik a mechanikus villanyóra, ami egy forgótárcsa segítségével méri a fogyasztást. A tárcsa a fogyasztott áram mennyiségével arányos számú fordulatot végez. A kWh-nkénti fordulatok száma a mérő márkájától és típusától függ, amit feltüntetnek az óra külső felületén az óra egyéb adatai mellett. A tárcsa széle egy helyen meg van jelölve, általában egy kis fekete festékkel. Ennek a jelnek az ismétlődése érzékelhető a NorthQ számára.
  • A fogyasztásmérő órák másik típusa az elektromos mérőóra, ahol a fogyasztást egy kWh-nként meghatározott alkalommal felvillanó LED (impulzusfény) segítségével követhetjük. Ez a LED lehet akár infravörös tartományban működő is. Hasonlóan a mechanikus órához, itt is meghatározott az 1 kWh-hoz tartozó felvillanások száma, amely szintén leolvasható az óra külső felületén feltüntetett adatokból.

A NorthQ Data Logger for E-Meters érzékelője ezeket a periodikusan ismétlődő jelzéseket figyeli, ez alapján számolja és jeleníti meg a fogyasztási adatokat és az óraállást. Az érzékelőt a villanyóra külső felületére kell ragasztani; mechanikus óránál a forgótárcsa elé; elektromos óránál a LED fölé. A pontos felragasztáshoz kapunk egy átlátszó sablont. A mérőóra típusát (mechanikus/elektromos) a Z-Wave paraméterek között kell beállítanunk. További paraméterek megadásával tudjuk beállítani a kWh-nkénti impulzusok számát, valamint a mérőállás kezdő értékét, hogy a későbbiekben mindig a valós óraállásnak megfelelő adatot tudjuk majd leolvasni.

A beállítások után a mechanikus óráknál szükség lesz egy további kalibrálásra, amikor az érzékelőfej a megfelelő beállítást végzi el automatikusan a forgótárcsa jelzésének minél pontosabb leolvasása érdekében. A kalibrálás 5 gombnyomással indítható és 5–10 percet vesz igénybe. A folyamat elején a készüléken található LED villogni kezd, majd fokozatosan lassul. Amikor a kalibráció befejeződött, a LED kialszik. A továbbiakban egy-egy villogás jelzi, amikor impulzust érzékel.

A NorthQ Data Logger for E-Meters normál működése esetén az adatokat 15 percenként küldi a központnak. Ha ennél sűrűbb adatküldésre van szükségünk, azt egyetlen gombnyomással „real-time” módba tudjuk kapcsolni. Ilyenkor 5 másodpercenként történik az adatküldés. Kb. 15 perc elteltével automatikusan visszavált normál módba, de ezt manuálisan, egy gombnyomással mi is visszaállíthatjuk. A túl sűrűn alkalmazott „real-time” mód csökkentheti az elemek élttartalmát, hiszen a sűrűbb adatküldés többletfogyasztással jár.

Az alábbi videóban láthatjuk, hogyan installálhatjuk és használhatjuk a NorthQ érzékelőt:

 

Jó hír, hogy cikkünk megjelenésével egy időben csökkenteni tudtuk a A NorthQ Data Logger for E-Meters fogyasztásmérő árát!

NorthQ Data Logger for E-Meters weboldalunkon: link…
A NorthQ weboldala: link…

.