Korosodás okosan

A globális demográfia egy elöregedő társadalmat mutat. A második világháborút követő baby boom időszakában születettek mára már átlépték az 60–70. életévüket. Az USA közzétett helyi demográfiai adataiból jól látszik, hogy 77 millióan (vagyis a társadalom több, mint 20%-a) már beléptek az idős korba. Közülük is közel 44 millióan ápolnak náluk idősebb embereket. Számos európai és ázsiai nemzetnél ez a szám még nagyobb.  A Z-Wave ellenőrzésre, vezérlésre és riasztásra is alkalmas megoldásai rendkívül hasznosak az idősödő szerettek ápolására. Ezek az eszközök nagy számban megtalálhatóak a piacon.

A Z-Wave okosmegoldások a mindenkori, testi-lelki jólét középpontját képezik. Segítségükkel az idős generáció biztonságban és kényelemben élhet. Ami talán még fontosabb lehet nekik; az elérhetőség. A család bármely tagját pillanatok alatt elérhetik, akik még akkor is tudnak segíteni, amikor fizikailag nincsenek is ott. 

Az aktivitás az új egészégügyi mutató

Egy egyszerű Z-Wave érzékelővel az otthon rendkívül jó társ lehet az ellenőrzésben, az otthoni aktivitás pedig az egészség monitorozásának fontos új mérőszámává válhat. A gondozó vagy a család láthatja, ha idős rokonuk nem feküdt le vagy nem kelt fel a megszokott időben, ekkor azonnal tudnak cselekedni. A Z-Wave az otthonukat okos épületté teszi, ami jelzi a gyanús vagy nem megszokott tevékenységeket.

Az élet különböző szakaszaiban a Z-Wave segítségével megfigyelhető az aktivitás. A Z-Wave „Connected Aging” megoldások átlátható figyelemmel kísérik az otthoni tevékenységeket, amelyek még biztonságosabbá tehetik a környezetet. Az idősebb korosztály vagy azok, akik valamilyen egészségügyi problémákkal küzdenek megfigyelése állandó a Z-Wave megoldásokkal. Mindenről információt kaphatnak a hozzátartozók: evés, ivás, alvás, így azonnal tudnak intézkedni, ha valami szokatlant tapasztalnak. A szépkorúak, akik már ténylegesen ápolóra szorulnak remekül kihasználhatják a távvezérelhető ajtónyitás és -zárás funkciót, de az automatizált eseménysorok segítségükre lehetnek, ha például elfelejtették éjszaka lekapcsolni a lámpákat. Sokkal biztonságosabb és kényelmesebb.

A Z-Wave megoldások kihasználhatósága a tervező és a felhasználó képzeletére van bízva. Azonban szinte mindegyik beállításnál az alábbi funkciók elérhetőek:

Napi rutin megfigyelése

Az egyszerű és olcsóbb Z-Wave érzékelők nem csupán megfigyelni, de adatokat gyűjteni és megosztani is tudnak. Ilyen például: nagymama vagy nagypapa mennyit sétált? Hányszor nyitották ki a gyógyszeres dobozt? Hányszor mentek ki a mosdóba? Ha változást észlel, azon nyomban riaszt.

Távoli belépésvezérlés

Sok esetben az idős rokonokhoz minden nap érkeznek ápolók, meglátogatja őket a család vagy barátok. Egy Z-Wave vezérelhető ajtónyitó és -záró egységgel az ápolók és a család beállíthat egy időszakot, amikor az ajtó nyitva van (ez persze bármikor megváltoztatható). Ez egyben jelzi, hogy ki mikor ment be. Váratlan látogatók előtt is bármikor kinyithatják az ajtót az idős szerettek zavarása nélkül.

Beltéri geofencing

Okos érzékelőkkel ki lehet alakítani olyan területet az idős rokon otthonában, amely jelzi, ha azt megközelítették vagy sem. Nagy vonalakban ez a geofencing. Ezzel a család riasztást vagy értesítést kap, ha nagymama vagy nagypapa nem kelt fel az ágyból, vagy ha elindult fel a lépcsőn, de az emeleten található érzékelő már nem jelez aktivitást. 

Eszközök vezérlése

Z-Wave okosmegoldással távolról is vezérelhető a világítás, hűtés, fűtés és egyéb eszközök. A motorizált sötétítők távoli vezérlése hatalmas segítség lehet, ha az idős rokon nem éri el vagy túl nehéznek érezné a saját kezű fel- és lehúzást. Az ápolók vagy a család biztos lehet abban, hogy a nappaliban megfelelő a hőmérséklet, a fürdőszobában nagymama vagy nagypapa elzárta a csapot, stb. 

Ezek csupán egy kis részét képezik a Z-Wave által nyújtott funkcióknak. Az időseknek szánt okosmegoldások diszkrétek, egyszerűen integrálhatóak és installálhatóak. Együttesen használva mindig láthatjuk, hogy idős rokonaink vagy barátaink veszélyben vannak-e, eltérnek-e a megszokott napi rutintól, és ennek megfelelően azonnal tudunk cselekedni. 

Z-Wave technológiával nemcsak kényelmesebben telhetnek rokonaink napjai, de magas szintű biztonságot is nyújtanak. Ha baj van, rögtön hívhatunk segítséget, azonnal bezárhatjuk az ajtókat, ablakokat a nap 24 órájában.

Ha idősek felügyeletére szeretnél okosotthonrendszert létrehozni, keress minket, vagy fordulj kiépítő partnereinkhez bizalommal!

.