Készülj a télre okosotthonnal!

1. Kövesd nyomon számláidat okostermosszal!

Minden évben, amikor a hőmérséklet esni kezd, a számláidon a számok nőni kezdenek. Idén végre elkerülheted, hogy többet fizess a fűtésért. Egy okostermosz segítségével szabályozhatod a fogyasztást, így sokkal hatékonyabban és gazdaságosabban fűtheted otthonodat.

Például beprogramozhatod az okostermoszt, hogy a napirendedhez viszonyítva működjön. Ha reggel elmész otthonról, akkor a hőmérsékletet automatikusan lejjebb veszi, illetve fél órával, mielőtt hazaérkeznél, automatikusan felveszi a fűtést. Így már kellemes meleg vár otthon, és nem megy egész nap feleslegesen a fűtés az üres lakásban.

2. Fűts hatékonyan okos ablakredőnyökkel!

Hogy tényleg hatékonyan felkészülhess a rideg téllel szemben és spórolj a fogyasztáson, érdemes megfontolni egy okos ablakredőny beszerzését. A redőny napközben felhúzva maradhat, hiszen a Nap attól rengeteg természetes fényt és hőt sugározhat a lakásba, de beprogramozhatjuk a rendszert úgy, hogy napnyugtakor automatikusan eresszen le a redőny, így a hőt jobban benntarthatjuk, mire kint már lehűl a levegő. Illetve, ha egy fénymérő szenzort is applikálunk a redőnyhöz, akkor a rendszer még ennél is hatékonyabban dolgozhat, hiszen tudja magának szabályozni, hogyha például nyáron sok fény jut a szobába, akkor automatikusan lehúzza a redőnyt. Télen is lehet kamatoztatni ezt a megoldást. Ha a benti hőmérséklet az optimális alá csökken, és nem szeretnénk fölöslegesen terhelni fűtésszámlánkat, akkor felhúzhatjuk a redőnyt, hogy egy kis természetes napfény jusson a lakásba. Ha pedig kint túl alacsony a hőmérséklet, akkor a redőny lehúzódik, ezzel segíti a hőszigetelést. Tehát önmagában is használható az okos ablakredőny, de több szenzorral kiegészítve sokkal hatékonyabban működtethető a rendszer.

3. Tartsd szemmel az esetleges fagykárokat okosérzékelőkkel!

Többet fizetni közüzemi számláinkra a hideg hónapokban egyébként sem jó móka, de arra legalább biztosan számíthatunk, hogy magasabb kiadásaink lesznek. Azonban az elfagyott vezetékek, berozsdásodott vízmelegítők, szivárgó háztartási eszközök borzasztó kellemetlen meglepetésként érhetnek téged, és a pénztárcádat is.

Hogy segítsd elkerülni az efféle problémákat, szereld fel házadat Z-wave technológiával. Ezek az okoseszközök képesek észlelni a ház környezetében a változásokat (a hőmérséklet drasztikus emelkedését, csökkenését, vagy azt, ha valahonnan víz szivárog). Ezek az eszközök új szintre emelik otthonodban a felkészültség biztonságérzetét, hiszen amint problémát érzékelnek, az okostelefonodra küld a rendszer visszajelzést. A gyors reagálásnak köszönhetően szinte azonnal hozzá lehet fogni a probléma elhárításához, szerelőt lehet hívni, vagy egyéb megoldásokkal akár meg is szüntethető a probléma. Így nem arra kell hazaérned, hogy térdig érő víz áll a fürdőszobában.

Hogy a legtöbbet hozd ki az okosérzékelőkből, helyezd el őket olyan helyekre, ahol a legvalószínűbb az esetleges meghibásodás veszélye. Például víztározók közelében, mosószobában, vagy a fürdőszobai háztartási gépeknél.

Közeleg a tél! Még néhány napig kiélvezhetjük a kellemes őszies időt, de nemsokára beüt a zimankó, és akkorra már érdemes megtenni minden óvintézkedést, hogy kényelmesen hátra dőlve figyelhessük a hóesést, anélkül, hogy a számláink, vagy egy meghibásodás miatt fájna a fejünk.

 

.