Készítsd fel okosotthonod a nyaralásodra!

Akár hetekre is elutazol, hogy megérdemelten pihenj a sok munka után, de tudod, hogy mindig kicsit az otthonodra gondolnál, hogy minden rendben van-e? Az okosotthon segít, hogy nyugodtabban pihenj, és azonnal értesülj, ha valami nem stimmel. Adunk pár tippet, hogyan!

Állíts be világításprogramokat!

A betörők olyan ingatlanokra vadásznak, amikről egyértelműnek tűnik, hogy nem laknak bennük. Egy lakás, ház, ami egész este/éjjel sötétbe burkolózik, szinte zöld jelzés számukra. A világítás programozása egyszerű, de nagyszerű módja lehet a bajkeverők távol tartására. Ha Z-Wave technológiájú okosotthon vezérlőközpontodhoz csatlakoztatsz okoségőket vagy állítható fényerejű égőket, máris megteheted ezt, és akár mobiloddal is vezérelheted a folyamatokat. Állíts be egy „Vakáció” programot, ami bekapcsolja a lámpákat akkor, amikor amúgy otthon lennél, és le, amikor általában le szoktad!

Okosotthon nyaralás
Biztonsági megfigyelés

Ha tehát megtörtént a világítás beállítása, gondoskodj az érzékelőkről, hogy mindig értesülj arról, ha mozgás történik a lakásban/házban. Sokfajta Z-Wave-es érzékelőt használhatsz, amik a vezérlőközponton keresztül akár mobilodon tudtodra adják, hogy valami nincs rendben. Sőt, az érzékelőket össze is kapcsolhatod a világítással, így pl. ha valaki illetéktelen helyen mászkál, felkapcsolódhat a villany automatikusan. Természetesen az okosotthon rendszer részeként hatásos eszköz lehet az IP-kamera is, aminek segítségével képet is kaphatunk a történtekről, és ha már megtörtént a baj, még mindig segíthet a riasztó is.

Zárak

Az okoszárak jól jöhetnek, ha a növények öntözése vagy a háziállat megetetése miatt valaki bejár otthonunkba, amíg távol vagyunk. Ekkor saját kódot adhatunk ennek a személynek, amit senki más nem tudhat. De akár távolról is bezárhatjuk az ajtót, ha segítőnk véletlenül elfelejtette volna

És még mi minden, amin aggódni lehet...

Ellenőrizhetjük a vízérzékelőket is, illetve a főcsapot elzáró motort, hogy jól működnek-e, nehogy uszoda legyen otthon egy csőtörés miatt, mire megjövünk. És ha már a növények szóba kerültek, beállíthatjuk, hogy minden nap nyíljanak és záródjanak miattuk a redőnyök, amiket akár össze is köthetünk az esőérzékelővel, hogy vihar esetén védelmet adjanak.

Ha fontos otthonod biztonsága és a nyugodt pihenés, fontold meg ezeket a tanácsokat, és találd ki a neked legmegfelelőbb védelmet a sok lehetőség közül!

(Forrás: Z-Wave blog)

.