Itt a tavasz, nyílnak az ablakok – nyitásérzékelőből simát vagy Pro-t adhatok?

Tavasszal a virágokkal együtt az ablakok is kinyílnak, kezdetét veszi a jó idő és a tavaszi fáradság. Előfordul, hogy úgy indulunk el otthonról, hogy nyitva hagyunk ablakokat. Szerencsére ezért fejlesztették ki a nyitásérzékelőket. Egy nyitásérzékelő észleli a nyitva hagyott ablakot, majd figyelmeztet, így azonnal meg is oldhatjuk a problémát. Az Aeotec cég megújította érzékelőit, a nyitásérzékelőkből pedig egyből két verziót is készített – Door and Window Sensor 7 és Door and Window Sensor 7 Pro.

Az Aeotec érzékelői az elmúlt időszakban szinte kívétel nélkül megújultak: új kommunikációs chipet kaptak (Gen7 elnevezéssel), vagyis jelenleg a piacon kapható legújabb Z-Wave chip van bennük. Ennek előnye a hosszú elemélettartam, a nagy hatótáv, és a titkosított párosítás melletti villámgyors működés. Nincs ez másképpen az Aeotec Door and Window Sensor 7 és Door and Window Sensor 7 Pro eszközöknél sem. Mi hát a különbség a két érzékelő között?

Összehasonlítás kívülről

Mindkét érzékelő kívülről ugyanúgy néz ki. Egyedül az esetleges vezetékeknek kialakított nyílások árulkodnak, hogy a Pro szériával állunk szemben.

Összehasonlítás funkcióban

Door and Window Sensor 7

A Door and Window Sensor 7 egy szokásosnak mondható nyitásérzékelő, amihez két mágneses ellendarabot kapunk lapos ajtótokba, illetve a félfa felületére ragasztható kivitelben. Az eszköz érzékeli a nyitást és zárást, illetve rendelkezik tamper kapcsolóval (szabotázs ellen), ami riasztást küld, ha valaki leveszi az érzékelő burkolatát. Nagy hatótáv és hosszú elemélettartam jellemzi, az állapotváltozásokat egy diszkrét LED villanással jelzi.

Door and Window Sensor 7 Pro

A Door and Window Sensor 7 Pro-t használhatjuk kontaktusbemenetként is, az érzékelőbe vezetett vezetékek segítségével. Ide köthetünk például egy kapcsolót, nyomógombot, amivel jelenetek indítása is lehetséges. Vagy integrálhatunk okosotthonunkba bármilyen külső eszközt, rendszert ami kontaktuskimenettel rendelkezik (akár egy vezetékes nyitásérzékelőt is). Viszont ami a leginkább egyedülállóvá teszi az Aeotec ezen termékét, az az ablaknyitás és -buktatás megkülönböztetésének képessége! Ugyanis a Pro verzió rendelkezik egy dőlésérzékelővel is, amelynek köszönhetően van egy külön megjelenő állapotjelzésünk arról, ha a bukóra nyitott ablakot nem akarjuk nyitásnak tekinteni. Ilyen helyzetben csak akkor jelez, ha a mágnes eltávolodik, az érzékelő továbbra is függőlegesen áll, viszont nem érzékel dőlést. Beállításainknak megfelelően küldhet figyelmeztetést a bukóra nyitott vagy a nyitva maradt ablak esetén. 

A két nyitásérzékelő egyetlen funkcióban tér el a többi nyitásérzékelőtől: nincs bennük hőmérséklet-érzékelő. Nyílászárókon nem is célszerű hőmérsékletet mérni, hiszen a légmozgás, illetve a hőhíd miatt egyébként sem mérnének hiteles adatot. Szinte minden más érzékelőben benne van ez a funkció, így emiatt azt gondoljuk, nem probléma ennek hiánya az Aeotec Door and Window Sensor-okban.

Összegzés 

Jó látni, hogy még mindig vannak olyan gyártók, amelyek ennyi idő után is képesek újat kínálni. Illetve nem feledkeznek meg azokról a vásárlókról sem, akik csak egy egyszerű eszközt szeretnének. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, nézz szét Aeotec termékeink közt!

Aeotec Door and Window Sensor 7: link…
Aeotec Door and Window Sensor 7 Pro: link…
Aktuális Aeotec-kínálatunk: link…

.