Infrás készülékek vezérlése okosan

Az ugye megvan, hogy egy Z-Wave vezérlőközpont nem csak Z-Wave-es eszközöket képes irányítani? Mivel számítógép-hálózatunkhoz (a routerünkhöz) csatlakozik, így képes úgynevezett IP-parancsok küldésére és fogadására is, tehát elméletileg az összes hálózatos eszközünk (okostévé, erősítő, médialejátszó, stb.) megszólítható. A régebbi készülékek – amelyekhez infra távirányítót mellékelt a gyártó – pedig egy Z-Wave-es (esetleg IP-s) infra adóvevő segítségével vonhatóak a vezérléközpont „uralma alá”. Nézzük meg, hogyan!

Global Caché IP-s (wifi és/vagy ethernet) és Remotec Z-Wave-es infra vezérlő okosotthonközpontokhoz

Ha körülnézünk otthonunkban, akkor azt tapasztaljuk, hogy számtalan infrás távvezérlős eszközzel rendelkezünk. Ez annak köszönhető, hogy az infravörös távirányító olcsó és megbízható technológiája az 50-es években jelent meg (tömegesen a 70-es évek végétől, 80-as évek elejétől kezdett igazán elterjedni), és máig használják. Azóta számtalan készülékben fellelhetjük, akár a szórakoztató elektronika terén (TV, erősítő, HiFi-torony, médialejátszó), akár a klímák beltéri egységeiben, elektromos kandallókban, ventilátorokban, lámpákban, stb. Egy szó mint száz, sok olyan eszközünk lehet otthon, aminek vezérlését egy okosotthonra bízva rengeteg kényelmi funkcióhoz jutunk. Ez nem hangzik rosszul, de hogyan is történik pontosan egy ilyen vezérlés?

Az elv az, hogy a vezérelni kívánt eszközünk eredeti távirányítójával „feltanítjuk” az infravörös jeleket adó eszközt, tehát az egyes gombok parancsait külön-külön eltároljuk, és innentől a rendszer bármikor képes vezérelést adni. Sokszor nem is kell tanítani az infra vezérlőket, mivel gyártóik már összegyűjtötték a legismertebb készülékek infra kódjait egy táblázatba, és elég kiválasztanunk, pontosan milyen berendezést szeretnénk vezérelni (márka/típus). Ha még is „tanítani” kell, akkor mindössze egymás felé fordítjuk az eredeti távirányítót és az infra vezérlőt, majd utóbbit tanulás módba állítva egyszerűen lenyomjuk a távirányító megtanulandó gombját:

Lássunk pár gyakorlati példát, mikor lehet igazán hasznos egy ilyen integráció!

Elindulás otthonról

Reggel előfordul, hogy szorít az idő, így minden apró segítség jól jöhet. Ha rendelkezünk klímaberendezéssel, plusz reggeli közben TV-t is szoktunk nézni, vagy zenét hallgatni, nem kell az elindulás előtti percekben végigjárni a házat/lakást, hogy kikapcsolgassuk ezen eszközeinket. Az elindulás pillanatában a vezérlőközpontunk ki tudja kapcsolni az összes, még működő berendezést. Mondjuk arra az eseményre automatikusan, hogy élesítjük a riasztót. Vagy a családtagok utolsó mobiltelefonja is elhagyta 50 méterre a házat...

Lefekvés

Biztos sokunkkal előfordult már, hogy elalváshoz készülődve valamit nem kapcsoltunk ki, és ez csak az ágyban fekve jutott eszünkbe – ha egyáltalán eszünkbe jutott. Egy okostelefonra vagy egy éjjeli szekrényen lévő okos távirányító segítségével egy gombnyomással lekapcsolhatunk mindent, aminek nem kell éjjel működnie (pl. légkondi, TV), ezzel szintén egy kényelmes funkcióhoz juthatunk.

 

Távoli vezérlés

Rengeteg ismétlődő programunk lehet, az edzéstől a munkán át, így sok esetben kialakíthatók automatikus, időzített vezérlések. De bármikor közbejöhet egy előre nem látható esemény. Ilyenkor hasznos, hogy az otthonautomatikába bevont eszközök akár távolról is vezérelhetők. Ha például előbb fogunk hazaérni a tervezettnél, egy meleg nyári napon távolról bekapcsolhatjuk a klímát, hogy mire hazaérünk már kellemes hőmérséklet legyen az otthonunkban. Nem kell hozzá drágább, wifis klíma (amit saját zárt rendszere miatt sokszor nem is lehet az okosotthonnal hálózaton vezérelni), hiszen az infra adónk biztosítja az átjárást a Z-Wave hálózat és az infra kommunikáció között.

 

Átlátható távirányítók

Ha a TV-szekrényben van erősítő, set-top-box, Blu-ray lejátszó vagy egyéb eszközök, könnyen összegyűlhet akár 4–5 távirányító is. Ezeknek az eszközöknek csak 1–2 funkcióját használjuk nap mint nap, így nincs szükségünk az összes beállítási lehetőségre, gombra. A telefonos vagy tabletes app segítségével összegyűjthetjük a gyakran használt funkciókat, és létrehozhatunk egy számunkra hasznos és könnyen átlátható gombkiosztást. Egy rakás távirányító bekerülhet hát a fiókba (nahát, mennyi hely maradt az asztalon, és mennyivel nagyobb rend lett!), és a vezérlést okos eszközünkről végezhetjük. Ráadásul egy gombnyomás mostantól egy eseménysort is elindíthat: TV bekapcsol, erősítő bekapcsol és átvált egy adott bemenetre, médialejátszó bekapcsol, redőnyök leereszkednek, villany elsötétül, ajtócsengő letiltva :) – ha a redőnyök, a világítás és a csengő is az okosotthon felügyelete alatt áll.Sok egyéb felhasználási lehetősége lehet az infravörös vezérlőknek, mivel rengeteg elektronikai termék rendelkezik ilyen távirányítóval. Tehát a fent leírt pár példa csak ízelítő a lehetőségekből. A távirányító kódok kiolvasásával és betanításával szinte bármilyen infrás eszközt vezérelhetünk, automatizálhatunk, csak egy megfelelő infrás adóvevőre van szükségünk, melyet vezérlőközpontunk is támogat.

Z-Wave-es okosotthonba integrálható infravezérlő-kínálatunkat itt találod: link…

.