Ilyenné fejlődnek majd modern otthonaink

Az okosotthon készülékek fejlődését nézve nem is olyan hosszú idő már, hogy sci-fi filmeket idéző környezet vegyen körül minket lakásunkban. Olvasd el, milyen változások alakíthatják át gyökeresen mindennapjainkat!

Sokkal kisebb lesz a felfordulás, az biztos. Hiszen egyre inkább digitális adathordozókon tárolunk mindent. A zenék, filmek, könyvek, fotók, dokumentumok már egyre kevésbé jelennek meg fizikai formájukban, így a trend mindenképp ebbe az irányba mutat. Mivel nem kell otthon annyi mindent tárolni, valószínű, hogy sokan kisebb lakással, házzal is beérik majd.

A hangvezérlésű kezelőfelületek használata az okosotthon egyik legnagyobb fejlődési területe lehet az elkövetkező 5-10 évben. Mivel így sokkal egyszerűbb vezérelni az okosotthon készülékeket, ez végső soron az otthonautomatizáció népszerűsödéséhez, lakásmodernizációs forradalomhoz vezethet. Képzeljük csak el, hogy minden hanggal működik otthon!

Végleg eltűnhetnek a vezérlőpanelek, vagy legalábbis csökkenhet a számuk, hiszen okostelefonunk felváltja azokat. Amúgy is, egyre több mindent intézünk majd mobil eszközökön keresztül. Az egész lakás letisztultabb lesz, hiszen nem lesznek mindenhol gombok, kapcsolók, távvezérlők.

Jövő otthona
Mivel okosotthon készülékeink programozhatóak, több idő, több figyelem fordulhat a fontos dolgokra vagy éppen a kikapcsolódásra. Ha esik az eső, kikapcsol az öntözés, nem kell megszakítanunk a dolgunk emiatt. Ha hazaérünk, nem kell letenni a bevásárlószatyrokat, hogy felkapcsoljuk a villanyt, mert az ajtó nyílásával világos lesz, ahol akarjuk, stb. Sok-sok, egyenként apróságnak tűnő, de együtt elég energiaelszívó teendő terhét leveszi az okosotthon.

A mesterséges intelligencia egyre fontosabb lesz, ezt máris láthatjuk a milliós befektetéseken, amik a fejlesztésre irányulnak. A Siri és az Alexa még csak a kezdet.

Persze, Magyarországon most még távolinak tűnik a háztartások tömegeinek robbanásszerű fejlődése, de az otthonok lényegi átalakulásának folyamata elkezdődött, és ez előbb-utóbb hatással lesz mindennapi életünkre is. Tájékozódj az okosotthonról, vesd bele magad a jövőbe!

(Forrás: Forbes.com)

.