IFA 2017: intelligens éjszakai irányfény a Qubino-tól

Nem biztos, hogy sokan gondolták volna, de egy éjszaki irányfény vagy lépcsővilágítás is lehet okos. És nem is biztos, hogy elég az, ha csak világításra használható. Íme a világ első ilyen eszköze, amely szintén az IFA-n debütált most!

Újabb bizonyíték született arra, hogy a Z-Wave alapú eszközök kínálatával semmi más gyártó vagy szabvány sem vetekedhet. Amint igény mutatkozik a felhasználók részéről valamilyen új megoldásra, valamelyik gyártónak hamar lesz rá válasza, legyen szó bármilyen furcsaságról is. Mi pl. nem gondoltuk volna, hogy, mondjuk, egy éjszakai irányfénnyel érdemes mást is csinálni, mint be- és kikapcsolni, míg a szlovén Qubino be nem mutatta az IFA kiállításon Z-Wave-es RGB éjszakai lámpáját:

Látva azonban a hagyományos konnektorokhoz hasonlóan normál szerelvénydobozba építhető terméket, már teljesen jogosnak tűnik a létezése. Miért ne lehetne pl. az éjszakai irányfény színével információt közölni? Miért ne lehetne a helyiség hangulatához igazítani a fény színét? Miért ne működhetne valamilyen problémát jelző riasztóként is egy ilyen eszköz?

A jelenleg RGB Night Light with Sound Alert (azaz RGB éjszakai fény hangjelzéssel) termékelnevezés gyakorlatilag minden funkciót le is leplez. Z-Wave központunkban tetszőleges színt és fényerőt rendelhetünk a beépített világításhoz, illetve tetszőleges esemény bekövetkezésekor hangjelzést is kérhetünk tőle. A lehetőségeink ettől kezdve közel végtelenek. Nézzünk néhány hasznos dolgot, ami eszünkbe jutott első pillanatban:

  • Egy mozgásérzékelő segítségével csak akkor kapcsoljuk be a világítást a mosdóba vezető úton, ha valaki kijött a hálószobából.
  • Az időpontnak megfelelően más-más színt állítunk be az éjszaka során. Így pl. minél zöldebb a fény, annál többet alhatunk még reggelig, minél zöldebb, annál közelebb vagyunk az ébresztőhöz. Így az óránk nélkül, félálomban is sejthető, az éjszaka melyik szakában járunk.
  • Riasztás (pl. vízszivárgás, bejárati ajtó, valamely ablak nyitása) esetén a lakás akár több területén használt éjszaki fények fény és hangjelzéssel jeleznek.
  • Gyengén hallók számára napközben az ajtócsengő használatakor fény (és akár hang) jelzi, hogy csengetnek. Ez a funkció egyébként a lakás bármely vezérelhető világítására is praktikusan ráköthető, így akár minden helyiség lámpája is jelezheti, hogy szól a csengő.
  • Ha fénymérővel is rendelkezünk, a helyiség aktuális világosságához vagy épp sötétségéhez igazodhatnak a Qubino lámpáinak fényereje, így sosem lesz vakító mondjuk a lépcsővilágítás.
  • Ha több ilyen világítótest világít be egy éjszakai útvonalat, az első mozgásérzékelés vagy ajtónyitás alapján akár tudhatjuk is, hogy merről merre fog haladni pl. a WC-hez az illető, így akár futófényként, a követendő irányt jelezve is kapcsolgathatjuk az adott lámpákat (vagy változtathatjuk azok színét), hogy vendégeink félálomban is megtalálják maguktól a helyes irányt az ismeretlen környezetben :)

Vannak még további ötleteid a felhasználásra? Írd meg nekünk a Facebook oldalunkon, ezen cikk posztja alatt!

.