Hogyan tehetik az érzékelők okosabbá otthonodat?

Előző cikkeinkben bemutattunk új termékeket, esettanulmányokat, illetve takarékossági tippeket is adtunk. Most olyan módszereket mutatunk be, melyekkel otthonod (még) okosabb lehet.

Érzékelőkkel a lakás vagy ház különböző aspektusokból monitorozható – például kamerák felügyelik a biztonságot, termosztátok a levegőt, mozgásérzékelőkkel pedig nyomon követhető, ki és mikor érkezik/távozik. Ezek együttes használatával pedig automatizációkat hozhatsz létre. A Z-Wave érzékelői először felmérik a környezetet – hőmérsékletet, fényviszonyokat, páratartalmat, szobák foglaltságát, ablakok és ajtók állapotát, stb. Ezen információk felhasználásával jeleznek a többi Z-Wave érzékelőnek, melyek aztán erre válaszolnak. Például, ha a mozgásérzékelő észleli, hogy valaki belépett a szobába, automatikusan bekapcsolja a TV-t vagy elindítja a zenét. Hasonlóan, ha egy ablaknyitás-érzékelő észleli, hogy az ablak nyitva van, jelez a termosztátnak, ami majd erre reagálva feljebb vagy lejjebb viszi a hőmérsékletet. Az alábbiakban 5 olyan okot olvashatsz, mely rávilágít, miért érdemes érzékelőket használni.

Otthonod és családod védelme fény- és mozgásérzékelőkkel

Egy sötét ház veszélyes lehet: folyosón hagyott játékok, kislábujjtörő bútorszélek, nem beszélve a kivilágítatlan feljáróról vagy teraszról, mely szinte hívogatja a behatolókat. A konnektorba dugható éjjelilámpák csak egy kis fényt bocsátanak ki. Az érzékelők azonban kommunikálnak a kapcsolókkal és okos izzókkal, így azok automatikusan fel- vagy lekapcsolnak (esetleg halványodnak) a környezettől függően.

Károk megakadályozása vízérzékelőkkel

Az apró vízérzékelőket elhelyezheted a mosogató, mosógép, hűtő vagy akármilyen vízzel kapcsolatos berendezés alatt. Ha vizet érzékelnek, azonnali üzenetet küldenek a telefonodra, így Te is azonnal tudsz cselekedni. Egy Z-Wave okos szeleppel a vizet is elzárhatod távolról. Emellett léteznek szénmonoxid-érzékelők, hőmérséklet-érzékelők és teljesítmény-mérők is. Ezekkel akkor is tudni fogsz otthonod állapotáról, mikor távol vagy.

Energiatakarékosság mozgás- és fényérzékelőkkel

A legtöbb embernek természetes, hogy felkapcsolja a villanyt, mikor délután hazaér. De valóban szükséged van arra a lámpára? Vagy – bosszantóbb kérdés – nem hagytad-e égve, mikor elmentél otthonról? Egy Z-Wave fény- és egy mozgásérzékelővel könnyedén kezelheted a világítást: a két eszköz együttműködése észleli a környezetet, a hazaérkezést, a távozást, stb., ennek megfelelően kapcsolja a villanyt, illetve húzza le/fel a motorizált redőnyöket. Ezzel a lehető legtöbb természetes fény jut be otthonodba.

Biztonság és energiatakarékosság ajtó- és ablaknyitás-érzékelőkkel

Biztosan előfordult már Veled, hogy nem emlékeztél, bezártad-e az ajtót vagy az ablakot mielőtt elindultál. Az említett ajtó- és ablaknyitás-érzékelő felhelyezésével azonnali üzenetet kapsz mindenről. Az eszköz több Z-Wave készülékkel is összekapcsolható, így jelezhet például a termosztátnak, hogy ha télen szellőztetnél, zárja el a fűtést.

Ha a célod a minél energia- és költséghatékonyabb otthon megteremtése vagy akár csak a lehető legnagyobb kényelem elérése, mindenképpen érdemes elgondolkodnod érzékelők beszerzésén! A fenti példákon láthattad, hogy egy-egy szenzor nem csupán önmagában használható, de együttműködve több eszközzel egy minden eddiginél okosabb rendszert tudsz kiépíteni. 

Nézz szét kínálatunkban: link…
Forrás: link…

.