Hogyan támogatja az okos technológia a független életet?

Az Amerikai Népszámlálási Hivatal által közzétett statisztika szerint az USA-ban tízezer ember életkora éri el a 65-öt naponta, valamint az idősek 65%-a támaszkodik kizárólag a családjára a mindennapi életben. Ez nem könnyű sem a családnak, sem az egészségügyi problémákkal küzdő idős vagy éppen mozgáskorlátozott rokonnak. A független élet reményében fordulnak egyre többször az innovatív, okos technológiákhoz.
  Most összegyűjtöttünk néhány fontosabb szempontot, amivel biztosíthatod idős rokonaid független, biztonságos és kényelmesebb életét. Valóban csak pár példáról van szó, hiszen említhetnénk még a nyitva felejtett vízcsapra reagáló főcsapelzárást, a nagyot hallóknak fénnyel jelző csengőt, vagy éppen a látássérülteket hangjelzéssel – akár magyar beszéddel – segítő megoldásokat. 

Biztonság (mozgásérzékelős ellenőrzés, füstérzékelők, kamerák)

Mozgásérzékelő vagy ajtónyitásjelző. Ez csupán kettő azon okos technikák közül, amelyekkel a család vagy ápoló meg tudja figyelni az idős embert miközben az élvezheti a függetlenségét. Az okos rendszer azonnal értesít minden mozgásról, eseményről: amikor nagyi kimegy a szobából vagy kinyitja a gyógyszeres szekrényt. Vagy épp arról, hogy már hosszabb ideje nem hagyta el az adott helyiséget.

A standard füstérzékelő hanggal és fénnyel is jelzi a füstöt. Az extra biztonságért felszerelhetsz figyelőrendszert is, az okos füstérzékelővel együtt használva automatikusan értesíti a sürgősségi szerveket a Te mobilodra vagy a gondozó telefonjára érkező üzenet mellett.

Ha a házban – de akár a ház körül is – biztonsági kamerákat szereltetsz fel, gyakorlatilag bármikor szem előtt lehetnek idősebb hozzátartozóid. Még ha nincs is komolyabb probléma, ha telefonon felhívnak, láthatod, hogy mit szeretnének megoldani, így könnyebben tudsz segíteni távolról. A kamerák is képesek mozgást érzékelni (bár teljesen másképpen, mint  dedikált mozgásérzékelők), így akkor is kaphatsz értesítést bizonyos eseményekről, ha nem figyeled éppen az aktuális élőképet a kameráról.

Kényelem (termosztátok és klíma, világításprogramok)

Az okos termosztátok megkönnyítik a mozgásproblémákkal küzdő rokonaid életét, hiszen azok nem csak manuálisan, de távvezérelve is szabályozhatók. Így be tudják állítani a számukra megfelelő hőmérsékletet, akár mobil eszközről, akár egy kulcstartó méretű távvezérlővel is. Az okos világítás is egyike azon technológiáknak, melyekkel elkerülhetőek bizonyos balesetek – más családtagok is vezérelhetik telefonon applikáción keresztül. De a fényforrások, színes LED-ek kiválóan használhatóak arra is, hogy vizuálisan közöljenek fontos információt hallássérültekkel (pl. víz a padlón, bedugva felejtett vasaló, füst a konyhában, szénmonoxid a pincében, stb).

Az okoseszközök „okosságát” az automatizáció adja. Ezzel bizonyos körülmények után automatikusan indulnak el eseménysorok – például este, mozgást érzékelve felkapcsolódik néhány lámpa, majd napkeltekor már nem így működnek; a külső hőmérsékletet vagy beltéri hőmérséklet-érzékelőt figyelembe véve igazítja a benti hőmérsékletet; elindul a szellőztetés füst esetén, stb.

Segítő technológiák (kulcs nélküli ajtónyitás, távvezérlők és pánikgombok, hangvezérlés, videós kaputelefonok)

Ha fáj valamid vagy mozgási nehézségeid lennének (hiszen ezek nem feltétlenül időskori problémák), nehézkesen tudnál az ajtóhoz menni. Egy okos kaputelefonnal nem kell felállnod, ezzel az ajtóban álló személyt láthatod (mobilon, tableten is) és kommunikálhatsz is vele. 

A videós kaputelefonok, okos zárak, távvezérlők és – az akár a csukón, óraként hordható – pánikgombok mind az idős vagy gondozásra szoruló ember független és biztonságos életét garantálják. Léteznek olyan eszközök, amelyek értesítik a mentőket, ha az ember elesik, de az ajtót nekik fel kell törniük ahhoz, hogy be tudjanak jutni és segíteni. Okos rendszerrel ideiglenes PIN-kód hozható létre, amivel a mentők be tudnak lépni, míg Te vagy a gondozó úton vagytok. Ezt akár hangvezérléssel is be tudod állítani, de egy pánikgomb is nyithatja a bejárati ajtót, felhúzhatja a redőnyöket, villogtathatja a belső világítást, stb., stb.

Mostantra már akár MAGYARUL kiadott hangutasításokkal is megoldható szinte bármi vezérlése a lakáson belül. Akár a tévénézés (pl. csatorna- és hangerőváltás), akár a fűtés, világítás, vagy éppen a zárak (ajtó, garázs, kapu) irányítása.

De ez csak néhány példa arra, hogy az idős vagy mozgáskorlátozott emberek hogyan tudnak okosotthonnal független és biztonságos életet élni. Nem mellesleg egy kis plusz kényelmet is jelent az okoseszközök használata.

Manapság már sokkal egyszerűbb, biztonságosabb és jóval megfizethetőbb az okos rendszerek telepítése, ami így rengeteg ember számára elérhetővé vált. Bizton állíthatjuk, hogy az okosotthonban a család kényelemben és nagyobb biztonságban tudhatja mindennapi életét, és az idősebb családtagok számára otthon is megközelíthető az a biztonság, amit korábban csak egy idősotthon vagy állandó személyes felügyelet kínált.
  Ha idősebb szeretteid számára hoznál létre okosotthont, vedd fel velünk a kapcsolatot, és találjuk ki közösen, mi lenne az ideális megoldás az adott körülmények között!

Forrás: link...

.