Hogyan lesz jó minőségű levegő az otthonodban? 

A recept a következő: légminőség érzékelőkkel monitorozunk, és egy szellőztető rendszer ennek megfelelően automatikusan végzi a légcserét. Így az okosotthon nap mint nap hozzá tud járulni a frissességünkhöz és az egészségünkhöz. A beszívott levegő légszűrőkön keresztül is áthalad, így kevesebb por és pollen jut be otthonunkba.

Ez tényleg jól hangzik, de vajon hogyan működik? Először a szellőztető rendszer kialakításának módját kell kiválasztanunk – egyéni igényeinknek megfelelően. Ugyanis a szellőztető rendszer lehet centralizált vagy akár decentralizált kivitelű is.


Centralizált: Ha most építkezel, teljes felújítást végzel, akkor jöhet szóba ez a megoldás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy központi helyre kerül egy nagyobb egység, ami két motor segítségével egyszerre szívja és fújja központilag a levegőt. Ezt légtechnikai csöveken keresztül minden helyiségben elvégzi. 

A hőcsere keresztirányú légáramoltatással történik, ahol a beszívott és kifújt levegő közvetlenül nem találkozik, viszont egy nagy felületű, jó hővezető képességű (jellemzően fém) közegen keresztül a hő átadásra kerül. Így az épületbe beszívott levegő átveszi az épületből kifújt levegő hőmérsékletét. Ez télen és nyáron is nagy előny, mivel úgy jutunk friss levegőhöz, hogy a hűtő/fűtő rendszerünknek nem kell többlet energiát felhasználnia. A hőcsere folyamán pára lecsapódás is történhet, ezért a szellőztető rendszer alkalmazása esetén érdemes a páratartalmat is optimális értéken tartani egy erre alkalmas eszközzel.

Decentralizált: A gyakorlatban úgy néz ki, hogy több homlokzaton elhelyezett különálló szellőztető egységet helyezünk el, és ezeket összehangolva vezéreljük. Tehát felváltva szívnak és fújnak az egységek úgy, hogy ne legyen nyomás különbség a szellőztetés alatt az épületben. Ezt a megoldást előszeretettel használják abban az esetben, ha meglévő lakásba vagy házba szeretnénk kiépíteni egy ilyen rendszert, viszont csak kisebb átalakításokat kívánunk végrehajtani. Mivel itt is hővisszanyerős rendszerről beszélünk, ezért felmerülhet a párakezelés kérdésköre. Azonban egyes típusoknál a hőtároló elem – amin keresztül a hőcsere megtörténik – kerámiából van. Ennek sajátossága, hogy jól felveszi és átadja a párát, így kisebb a páraelvonás a levegőből. 


A gyártók jellemzően szettekben árulják ezeket a rendszereket, és gyári vezérléssel látják el őket. Tehát a rendszer az előre beállított értékeknek megfelelően kezeli automatikusan a levegőt, adott esetben kapunk egy manuális módot, ahol bemeneteken állíthatjuk a szellőztetés intenzitását. 


De akkor mitől lesz okos ez az egész?
A hangsúly a vezérlésen van. Léteznek olyan centralizált és decentralizált szellőztető rendszerek, amelyek vezérlése okosotthonba illeszthető. Így akár beállíthatjuk, hogy milyen légminőséget tartson fent a rendszer, és emellett a decentralizált egységeket egyéb elszívókkal összhangban is működtethetjük, hogy sose jöhessen létre nyomáskülönbség az otthonunkban. Ez akár fürdőszobában, mosdóban vagy konyhában elhelyezett elszívó esetén is érdekes lehet. További előnye annak, ha egy okosotthon vezérli a rendszert az, hogy az összes érzékelő és beavatkozó eszköz információt nyújthat a szellőztetés finomhangolásához, és egy felületen jeleníthetők meg a működési állapotok és a légminőség adatai is. Annak akinek fontos az otthonának monitorozása biztosan kedvére lesz az ilyen megoldás. 

Vezérlés:
A vezérlés történhet kontaktussal, ahol az eges állapotok eltérő teljesítményszinttel működtetik a szellőztető egységeket, vagy akár 0–10 Voltos bemeneten keresztül, ahol a rendszer fordulatszáma átmenetmentesen szabályozható. Viszont a vezérlést a mért adatok alapján végzi el az automatika, így szükségünk van olyan eszközre is, ami adatokat szolgáltat a levegő minőségéről.

Légminőség szenzor: 
Ilyen eszköz lehet cikkünk főhőse, az Eurotronic Air Quality Sensor.  Folyamatosan vizsgálja a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, széndioxid szintjét és a levegőben fellelhető mérgező anyagok értékét is. További előnye, hogy a páratartalom és hőmérséklet függvényében képes kiszámolni a harmatpontot is. Sajátossága, hogy nem elemmel hanem USB-n keresztüli folyamatos megtáplálással működik, így a kommunikáció gyakorisága lehet magas (hiszen nem kell az elem gyors lemerülésétől fénünk). Ezzel a kis eszközzel és pár beavatkozó modullal tehát könnyedén szerves részévé varázsolhatjuk az okosotthonunknak a szellőztetést is. 

Természetesen a centralizált, és decentralizált rendszerű szellőztetők is illeszthetők egy okosotthonhoz, a lényeg, hogy a működési állapotokat tudjuk a beavatkozó eszközökkel működtetni. Mivel a vezeték nélküli okosotthon-rendszer nagy előnye, hogy meglévő otthonba telepíthető, így a struktúrához jobban illeszkednek a decentralizált megoldások, ha nem akarunk komolyabb átalakítást végezni otthonunkban.

Természetesen más Z-Wave-es gyártók kínálatában is találunk légminőséget figyelő szenzorokat. Ilyen pl. az MCO, aki több kivitelben is készít kijelzővel ellátott érzékelőket, termékei az legmagasabb kategória képviselői – lásd: Home CO2 Sensor és Home Multi Sensor.

Eurotronic Air Quality Sensor a Távvezérlés.hu-n: link...
Animációk forrása: link...

.