Hogyan alakul globálisan az okos otthon piac az elkövetkező 5 évben?

Hogyan alakul globálisan az okos otthon piac az elkövetkező öt évben? A statista.com elemzőcég számításai szerint az egész világot figyelembe véve az okos otthonok piaca több, mint háromszoros növekedése prognosztizálható. A szakértők szerint a magyar piacon ennél is durvább, több mint hatszoros növekedés várható.

Jelenleg a háztartások kb. 4,5%-ban, azaz mintegy 200 ezer lakásban és családi házban találhatunk intelligens otthin rendszereket országszerte. A hazai növekedés azért is várható, mert az eddigi tapasztalatok alapján egy-egy okos otthon rendszer milliókkal növelheti a lakások eladási árát, miközben a beszerelés költsége ennél jóval kevesebb lehet.

Az okos otthon piac értéke 2023-ban Magyarországon eléri a több mint 75 milliárd Ft-ot

A smart home eszközök legnagyobb piaca egyértelműen az USA-ban van, ami azért sem meglepő, mert itt jelentek meg először ezek a rendszerek. 2018-ban 21 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek az amerikaiak erre a célra és 2023-ig éves átlagban 13,2 százalékos bővülésre számítanak. Az Európai Unió a 2. helyen áll, 2018-ban 11 milliárd eurós piaccal, azonban itt jóval magasabb, 20 százalékos növekedésre számítanak a szakértők a következő öt évben. Ennél is nagyobb emelkedésre lehet számítani Magyarországon, 2023-ig évente átlagosan több, mint 34 százalékkal bővülhet a piac.

A Statista.com becslése szerint 2018-ban 39 millió euró, azaz 12,4 milliárd forintra tehető. Magyarországon jelenleg a háztartások nem egészen 4,5 százalékában (200 ezer háztartás) található okos otthon rendszer, azonban ez az arány 2023-ra várhatóan megközelíti majd a 25 %-t.

Mennyivel növelheti egy okos otthon rendszer ingatlanunk értékét?

Egy okos otthon rendszer a funkcionalitásától függően az új építésű ingatlanok építési költségének kb. 2-4%-ból valósítható meg. Amerikai kutatások alapján az okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlanok értéke - részben a várható energiamegtakarítás, valamint a biztonsági és kényelmi funkciók hozzáadott értéke miatt - 5-10 %-kal magasabb a hasonló paraméterű, de okos otthon rendszer nélküli ingatlanok piaci értékénél. Mindezen értéknövekedés mellett elmondható, hogy várhatóan nagyságrendekkel gyorsabban fognak gazdát cserélni az okos ingatlanok.

 

Amennyiben szeretné kiszámolni, hogy az Ön igényeinek megfelelő okosotthon megoldás körülbelül milyen költséggel építhető ki haszánlja kiépítéskalkulátorunkat vagy keresse okos otthon szakértő kollégáinkat elérhetőségeink valamelyikén.

Forrás: www.portfolio.hu

.