Heltun hét: szerda

Sorozatunk harmadik részében a Heltun Touch Panel Switch Quinto érintőgombjainak működési módjairól lesz szó (abban az esetben, amikor az eszköz saját reléit vezérlik). Az előző – tegnapi – részt ITT olvashatod.

 

Az előző részben bemutattuk, hogy a Heltun Touch Panel Switch Quinto érintőgombjai tetszőlegesen felhasználhatók bármelyik relé vezérlésére, de akár a központunk folyamatainak indítására is. Most nézzük meg, hogy a gombok milyen működési módok szerint vezérelhetik a reléket!

 Az érintőgombok alapértelmezett működése, hogy érintésre ki-, illetve bekapcsolják a hozzájuk tartozó áramköröket (ezt megfelel egy hagyományos villanykapcsoló működésének). Azonban ezen kívül még számtan működési mód beállítható a Z-Wave paraméterek segítségével:

 

  • Nyomógomb szerű működés. Amikor a gombot nyomva tartva kapcsol be, majd elengedve kikapcsol a hozzá tartozó relé. Persze ugyanez fordítva is lehetséges. (Nyomva tartva kapcsol ki) Sőt úgy is, hogy a nyomva tartott gomb funkciója mindig az előző állapothoz igazodik.

  • Csak be-, illetve kikapcsolás. A gombnyomással, beállítástól függően csak be-, vagy ki lehet kapcsolni a relé állapotát.

  • Időzített ki-, vagy bekapcsolás. A beállított idő letelte után ki-, illetve bekapcsolja a relét. Az időzítés a 0–43200 másodperc (12 óra) tartományban változtatható.

  • „Relay Inverse” mód. Két relé összekapcsolásával akár redőnyvezérlő funkció is megvalósítható egy- vagy kétgombos irányítással is. Ilyenkor a kiválasztott gomb megérintésére az egyik relé bekapcsol, egy másik pedig ki. Ismételt érintésre a két relé állapota vált, tehát a kapcsolóval a két relé között váltogatunk; az egyik mindig be lesz kapcsolva, és mindig csak az egyik lesz bekapcsolva. Egy redőny (amely rendelkezik saját végálláskapcsolóval) így teljesen felhúzható és leengedhető egy gombbal. De ugyanígy használhatjuk függöny vagy épp garázsajtó mozgatására is ezt a funkciót.

Megváltoztatható továbbá az érintőgombok érzékenysége, a gombok világításának fényereje, és az is, hogy a kék és piros szín közül melyik jelentse a ki-, illetve bekapcsolt állapotot.

 

(holnap folytatjuk)

.