Heltun hét: csütörtök

Sorozatunk negyedik részében a Heltun Touch Panel Switch Quinto érzékelő szenzorait mutatjuk be. Az előző – tegnapi – részt ITT olvashatod.

 

Érdemes pár szót szólni a Heltun Touch Panel Switch Quinto szenzorairól is. Hőmérséklet-, fény-, és páratartalmat mérő szenzorokkal is rendelkezik, sőt arra is van lehetőség, hogy e szenzorokhoz küszöbértékeket állítsunk be, és ezek eléréséhez rendeljük a relék állapotát – a páratartalom kapcsán pl. egy szellőzőventilátor elindítását).

 

Heltun Touch PanelA hőmérsékletszenzor pontossága 0,1°C fokos lépésekkel kalibrálható. Összességében akár ±10°C -os módosítás is lehetséges. Mérési tartománya -30°C és +80°C között van.

A fénymérő szenzor adatait nem csak a központ bármilyen folyamatainak indítására, hanem a kapcsoló saját érintőgombjainak fényerejének beállításárai is használhatjuk. A gombok fényerejét 10 manuális értékre vagy automatikus szabályzásra állíthatjuk, utóbbinál a fénymérő a környezeti fény erősségének függvényében állítja a gombok fényerejét, így éjszaka sem lesz vakító.

A szenzorok mérési értékeit a kapcsolórendszeresen jelenti a központnak, így azok felhasználhatók bármilyen tetszőleges folyamat irányítására (pl. lámpák kapcsolása, redőnyök mozgatása). A jelentés gyakorisága kétféleképpen is befolyásolható. Egyrészt a rendszeres (állandó) időnként küldött jelentések gyakorisága 1 és 120 perc között változtatható. A gyári alapérték 10 perc. Másrészt mindegyik érzékelőnek külön beállíthatunk egy határértéket, amely meghatározza, hogy mekkora változás esetén történjen mindenképpen jelentés a központ irányába.

  Korábban említettük, hogy az érzékelők akár közvetlenül is irányíthatják a reléket küszöbértek beállításával. Például egy hétvégi ház fagyvédelméhez nem kell a központunkban programot készítenünk az érzékelő adainak figyelésére, és eszerint indítani a fűtési folyamatot, hanem a Heltun Touch Panel Switch Quinto eszközön belül egy paraméter beállításával teljesen automatikussá és közvetlenné tesszük a folyamatot. Ebben a paraméterben megadható, hogy melyik szenzor, milyen mérési érték esetén, melyik relét, milyen módon (ki/be) kapcsolja.

  Sőt, ugyanitt akár időzített működést is meghatározhatunk. Ehhez tetszőleges relé ki- és bekapcsolási idejét kell beállítanunk. Összesen 10 ilyen paraméter áll rendelkezésünkre, tehát 10 kapcsolási folyamat automatizálható.

 
(holnap folytatjuk)
.