Házikedvenceink és az okosotthon

Azt már tudjuk, - és széles körben elfogadott tény - ha okosotthont tervezünk, az nem egyenes út a Terminator című filmben látott cselekményekhez, és az 1998-as Rémálmok háza című erősen megkérdőjelezhető minőségű thrillerben szereplő jelenetsorok sem fognak megtörténni velünk. Ugyanakkor azt is tudhatjuk már, hogy saját és családunk életét nem csupán kényelmesebbé, de sokkal könnyebbé teszik az egyes okosító technológiák, melyeket ma már kifejezetten egyszerűen telepíthetünk otthonunkba. Például okoseszközeink segítenek szórakoztatni a kicsiket, mikor éppen a legnagyobb munkában vagyunk. Vagy az automatizálható okosvilágítás spórol a villanyszámlával, illetve az okosriasztók gondoskodnak az egész család biztonságáról. Az ilyen kényelmes megoldásoknak köszönhetően felszabadulhat némi időnk, amit családunkkal vagy személyes kikapcsolódással tölthetünk.

 

Segíts, hogy lásson este

Ahogy valószínűleg minden ember, az állatok is felkelnek néha az éjszaka közepén, hogy igyanak egy kis vizet, vagy elvégezzék egyéb dolgukat. Ha a korom sötét éjszaka folyamán nincsen semmilyen világítás bekapcsolva, a kutya például nem biztos, hogy megtalálja az utat a vízhez – és lehet, hogy véletlenül megüti magát, vagy lever valahonnan egy vázát.

Az okosított otthoni technológia segít például kivilágított utat biztosítani kedvencének.

Ehhez nincs más teendő, csupán el kell helyezni néhány mozgásérzékelő szenzort az állat fekhelye és a vizes tál között. A mozgásérzékelő megfelelő beállításainak hála, 10%-os fényintenzitással felkapcsolnak a lámpák, mikor az állat elindul éjszakai útjára. Ez pont elegendő fényforrás ahhoz, hogy a kutya jól lásson, de nem elég erős ahhoz, hogy valamelyik családtagját megzavarja az igazak álmában.

 

Okos otthonunban a kutya, macska is jobban érzi magát!

 

Tudja, mikor akar az állat kimenni

Bizonyos szempontból előnyös lehet, ha megtanítottad a kutyát, hogy ne ugasson hangosan, mikor a házban van. Szintén példás, ha a négylábú úgy adja a család tudtára, hogy ki akar menni, hogy leül az ajtó elé. De mi van akkor, amikor senki sem látja, hogy az állatnak éppen kint akadt dolga?

A mozgásérzékelők és okosvilágítás ezúttal is segítségünkre lehet, hiszen ezek segítségével könnyedén tudsz kommunikálni a kutyával.

Állíts fel néhány mozgásérzékelőt az ajtónál, ahol az eb ki szokott menni. Majd programozd be a ház másik pontján az okosvilágítást, ami akkor fog felvillanni, amikor a kutya leül az ajtó elé. Így nem kell többet aggódni a piszkos balesetek miatt.

 

Okosotthon házi kedvenceinket is kiszolgálhatja

 

Tartsd távol állatod a bajtól!

Van olyan hely a házban, ahová nem lenne szabad bemennie a kedvencednek, de nincs ajtóval elzárva? Egy mozgásérzékelő felokosíthatja a házat annak érdekében, hogy emlékeztesse az állatot, hova nem teheti be tappancsát.

Amikor a mozgásérzékelő szenzor észreveszi, hogy bundás barátunk mégis odamegy, ahova nem kéne neki, egy vezetéknélküli hangszóró automatikusan lejátszik egy figyelmeztetést – például: „Morzsi, nem szabad!” – ami után, ha állatunk jó nevelést kapott, néhány lépéssel elkerüli a tiltott területet.

 

Tartsd szemmel kedvenced, mikor nem vagy otthon

Az okosotthon technológiáknak köszönhetően könnyedén kommunikálhatsz állatoddal a ház bármelyik pontján. De mi van akkor, amikor nem vagy otthon? A Z-Wave rendszerű okos kamerákkal mindig rajta tarthatod egyik szemedet kedvenceden, bárhol is legyél éppen.

Egyszerűen csak állíts be néhány biztonsági kamerát a ház körül. Ezután, okostelefonon keresztül bármikor megfigyelhető, hogy háziállatod éppen mikor-mit csinál. A felvételt rögzíteni is lehet, ha később vissza szeretnéd nézni a napi eseményeket. Vagy akár nyomon követheted élő adásban a kamerák felvételét. Sőt, ha nagyon hiányzik a kedvenced, akkor lehet kétoldalú videó „csevegést” is folytatni vele. Mint a Skype, csak Morzsival!

A házikedvencek is családtagok! Ők is otthon érezhetik magukat a lehető legnagyobb, rájuk szabott kényelemben, az okosotthon technológiák megfelelő beállításával.

 

 

.