Fantomfogyasztás: miért kerül többe a készenléti állapot?

Volt már olyan, hogy áramfogyasztásod az egekben, de nem tudtál rájönni, miért? Nagy valószínűséggel az úgynevezett „fantomfogyasztás” áldozata lettél. Ebben a cikkben megtudhatod, mi is ez, illetve, hogyan veheted elejét.

Mi az a fantomfogyasztás?

A fantomfogyasztás az a jelenség, amikor a háztartási gépek és eszközök akkor is fogyasztanak energiát, amikor nincsenek használatban. Ez akkor történhet, ha készenléti módba állnak, vagy ha – bár kikapcsoltad, mégis – fogyasztanak a beépített tápegységnek köszönhetően. Ilyen energiafogyasztó eszközök például a televíziók, számítógépek, töltők, routerek, modemek, játékkonzolok, konyhai készülékek, a világítás és az okoseszközök. 

Mennyibe kerül a fantomfogyasztás?

A US Department of Energy szerint egy átlagos háztartásban a készenléti mód 5–10%-ot tesz ki a teljes fogyasztásból. Ennek azonban gátat tudunk szabni! Ez függ az eszközök típusától és számától. 

Hogyan állíthatjuk meg?

A jó hír, hogy több lehetőség közül is választhatsz! Alább olvashatsz néhány hasznos tippet:

  1. Húzd ki a konnektorból a nem használt készülékeket! Vagy használj beépített kapcsolóval rendelkező elosztókat, hogy több eszközt tudj egyszerre kikapcsolni!
  2. Használj okos Z-Wave modult (relé, okos dugalj), amely készenléti állapotban automatikusan lekapcsolja az elektronikus eszközök áramellátását!
  3. Mozgásérzékelők és időzítők segítségével vezéreld a világítást, így azok csak akkor kapcsolnak be, ha szükséges!
  4. Módosítsd az okoseszközök beállításait, hogy azok csökkentsék a készenléti módban felhasznált energia mennyiségét!
  5. Használj Energy Star címkével ellátott készülékeket, mivel ezeket úgy tervezték, hogy csökkentsék az energiafogyasztást!
  6. Használj olyan készülékeket és alkalmazásokat, amelyekkel figyelemmel kísérheted fogyasztásodat, és be tudsz állítani időzítőket, eseménysorokat! Erre példát az alábbi képen látsz, ahol nyomon tudod követni egyes berendezések fogyasztásait.

Okos modulokkal a fantomfogyasztás ellen

Az egyik megoldás a relé modulok installálása. Amely konnektorok és kapcsolók mögé szerelve azonnal meg tudja szakítani az áramellátást, ha bizonyos feltételek teljesülnek – például, amikor élesíted a riasztót. Ez egy meglehetősen kényelmes és hasznos módja a fantomfogyasztás megállításának.

Ezenkívül érdemes megfontolni az otthonautomatizálási rendszer telepítését az okos modul és biztonsági rendszer integrálásához, így pl. a riasztó élesítésekor automatikusan lekapcsol minden nem használt eszköz. Ez lehetővé teszi otthonod átfogóbb kontrollját.

Ha a fenti tippek közül bármelyiket is megfogadod, hatékonyan csökkentheted a fogyasztásodat, és így a költségeidet. Apró lépés, annál nagyobb hatással.

Nézz körül fogyasztásmérő eszközeink között: link…

Forrás: link…

.