Esőérzékelő a POPP-tól

Végre egy esőérzékelővel is bővül termékkínálatunk, hála a POPP újdonságának, amely nem csak az öntözésvezérlésnél, de az esetleges beázások megelőzésében is segítségünkre lehet. A már régebb óta kapható POPP Weather Station számos adatot szolgáltat az aktuális időjárásról, de azt nem tudta megmondani, hogy esik-e az eső, és ha igen, mennyire. A Z-Rain néven érkező újdonság viszont kifejezetten az esővel kapcsolatos érzékelésről szól.

OK, esni kezd az eső, zárjuk be a tetőablakokat, kapcsoljuk ki az öntözést, ha éppen működik. De ugye nem ártana, ha okosotthonunk meg tudná különböztetni az enyhe szitáló esőt a záportól vagy zivatartól akkor is, ha mondjuk nincs szélsebességet mérő készülékünk? Hiszen akár az oldalablakokat, redőnyöket is érdemes lehet lezárni egy komoly felhőszakadás esetén, míg egy apró eső miatt felesleges pl. behúzni az árnyékoló ernyőket. A Z-Rain látszólag csak egy szimpla műanyag pohár (132×132×139 mm, 243 g):

Azonban mint minden Z-Wave-es eszköz, ez a pohár is okos. A belsejében két billegő „tartály” gyűjti az esővizet mindaddig, amíg a befolyt víz súlya miatt ki nem borul az egyik, átadva a gyűjtés szerepét a másiknak. Minden egyes átbillenés egy impulzust generál, amely bekövetkeztekor lehet tudni, hogy pontosan mennyi víz érkezett eddig a pohárba. Az első impulzus jelzi ez eső kezdetét (tehát annyi esőnek azért le kell hullania, hogy a kis tartály megteljen), míg az utolsó időpontjából kitalálható, ha elállt már mostanra az eső. Az egy tartálynyi lehullott csapadék mint az eső kezdetét jelző jel felülírható: ha nekünk praktikusabb, kérhetjük az „elkezdett esni az eső” jelzést, mondjuk, csak a harmadik tartály megtelte alkalmával is – ki mennyire van cukorból... :)

A kezdéstől számított tartálykiürülések alapján a Z-Rain később kb. 17 percenként (1024 másodpercenként) küld mennyiségi adatot az esőről, amely kérhető m3-ben (az összes mért vízmennyiség), mm/m2 és mm/óra (aktuális erőssége az esőzésnek) mértékegységekben is. Az így kapott mennyiségi információ a leesett esőről remekül használható, mondjuk, a kerti öntözés visszakapcsolásának késleltetéséhez, hiszen minél több esett, annál tovább szünetelhet a locsolás.

A POPP Z-Rain gyártói oldala: link...
A Z-Rain angol nyelvű prospektusa: link...
A Z-Rain magyar adatlapja oldalunkon: link...

.