Esettanulmány – Hogyan mentett meg az okos technológia egy 24 éves tetőablakot

A kaliforniai Poway-ben élő Qubino-felhasználó, Michael Fiechtner nemrég szembenézett ezzel a problémával: az 5 darab motorizált, 24 éves tetőablakai felmondták a szolgálatot. Minthogy a tetőablakok forgalmazója már nem támogatja ezeket a régi berendezéseket, alkatrészeket sem kapott hozzájuk. Másféle megoldást kellett keresnie, de szerette volna megtartani az eredeti fali kezelőpanelt. 

Alapjában véve két lehetősége volt:

  1. A tetőablakok forgalmazója a teljes cserét javasolta, ami meglehetősen költséges lett volna.
  2. Alternatív megoldást találni, amivel megőrizheti a tetőablakok keretét, üvegét, tömítését, mert ezek még mindig ugyanolyan jól funkcionálnak, mint amikor beszerelte őket. 

Michael némi találékonysággal és kitartással megtalálta a módját a tetőablakok javítására. Miközben az internetet bújta, megtalálta a Qubino modulokat, és felvette a kapcsolatot az egyik Qubino specialistával, Igorral. „A kaland“ – ahogyan Michael a projektet nevezte – elkezdődött. Igor segítségével kihasználta az okos technológia előnyeit, így megtarthatta szeretett ablakait és megspórolhatott rengeteg pénzt is. 

A „csodamegoldás“

Az eredeti nyitómechanizmusok (amelyek meghibásodtak) úgynevezett „ollós“ működtető elemekből álltak, amelyeket 24 VDC-s motor hajtott csigakerék segítségével. A motorok és a csigakerekek egyaránt gyenge pontok, amelyek idővel meghibásodnak. Michael első lépése 5 darab Liwin (Comunello), 24 VDC lineáris lánchajtómű megvásárlása volt. Ezzel meg is találta az első zsákutcát: a tetőablakok eredeti WLC100 vezérlői nem tudtak működni a Liwin motorok belső végállásérzékelőivel. 

Szerencsére erre a problémára is talált egy „csodamegoldást“ – ahogyan utalt erre. Nem volt szükség különösebb erőkre, a megoldás a Qubino Flush Shutter DC volt. A modullal vezérelni tudta a motorizált tetőablakok új lánchajtóműveit, miközben az eredeti fali kezelőpanelt használta – pontosan, ahogyan azt elképzelte. 

A Qubino menti a menthetőt

Michael átható internetes keresés után találta meg a Qubino Flush Shutter DC modult.

Léteznek más feszültségű relék is, de nekem kifejezetten egy 24 VDC-s relére volt szükségem. Nem hiszem, hogy van még egy olyan eszköz a világon, ami megoldhatta volna a problémámat“ – mondta Michael.

És milyen igaza van! A Qubino Flush Shutter DC valóban az egyetlen Z-Wave modul, amely 12–24 VDC feszültségű motorokat (gyakran az ablakok, beltéri árnyékolás, stb. feszültsége) képes vezérelni. 

Miután kezébe vette a modulokat, a tetőablak vezérlőinek kimeneteit (amelyek általában az ablakmotorokhoz mennek) csatlakoztatta a modul L1 és L2 csatlakozóiba. A Qubino modulokat 10 amperes 24 VDC tápegység táplálja, amely lehetővé teszi a szimultán működésüket. A modulok kimenetei a Liwin lánchajtóműveihez csatlakoznak. Egyetlen gombnyomás a fali kezelőpanelen teljesen kinyitja vagy bezárja a tetőablakokat. A gombnyomás jeleket bocsát ki az ablakok vezérlőinek, ezzel 3 motort tud irányítani. A gomb több, mint 2 másodpercig tartó nyomva tartása lehetővé teszi a manuális nyitást vagy zárást. 

A modul paramétereinek beállításához Michael egy Ezlo Plus Z-Wave vezérlőközpontot használt (nyitás és zárás idejének, késleltetésnek, készenléti áramfogyasztásnak beállítása, stb.). Ebben az esetben a WLC100 vezérlők átviteli eszközökként, hídként működnek a kezelőpanel és a Qubino modulok között. Minden kezelőpanelen 3 gombkészlet van, ebből 2 készlet vezérli az ablaknyitókat, egy gombkészlet és minden vezérlőben egy motor kimenet működteti az eredeti motoros reluxát. 

Felmerültek problémák a modulok konfigurálásánál, a legnagyobb kihívást azonban a motor készenléti teljesítmény paraméterének beállítása jelentette. 

Miután azzal is végeztem, a kényszerített kalibráció zökkenőmentesen működött,“ – magyarázta – „ez valóban egy egyedülálló termék!

A tetőablakok okosítása

Nem csak Michael élvezheti a régi, negyed évszázados ablakainak okosításának előnyeit, a Qubino modullal szinte bármelyik ablak „megmenthető“. Michael ablakai okostechnológiával vezérelhetőek, például termosztáthoz csatlakoztathatók, hangvezérléssel kontrollálhatók, szélérzékelőkhöz csatlakoztathatók, stb. Miután az ablakok okosítása megtörtént, az automatizáció tárháza határtalan. 

Úgy tűnhet, hogy Michael projektje ijesztő és egy szakember tudását igényli, a valóságban azonban mindez egyszerűbb már nem is lehetne. 

Egy kis asztalos tudás talán szükséges lehet a nyitók keretre installálásához, de egy barkácskedvelőnek igazán nem jelenthet problémát. A Liwin motor felhelyezése után készítettem egy merev sablont, amellyel újbóli méricskélés nélkül át tudtam vinni az installálási pontok elhelyezkedését a másik ablakra. Egy elemmel működő Dremel szerszámmal vájtam ki a lyukakat a Liwin csuklópántok kis mélyedéseinek“ – mondta Michael. 

Az 5 tetőablak kicserélése helyett az átalakítás megközelítőleg 1200 dollárba került (körülbelül 350 000 Ft). Nem csak sokkal olcsóbb lett így, hanem fenntarthatóbb is. 

Qubino Flush Shutter DC adatlap: link...
Fakro ablaknyitó Z-Wave-es mechanika a kínálatunkban: link...

.