Egy igazi nehézfiú a Heatit-től

A Z-Wave relékből mára széles kínálat érhető el. Egy ilyen, első látásra egyszerű eszköznél igen csak igyekeznie kell a gyártónak, ha valamivel szeretne kitűnni a konkurensek közül. Vannak pl. nagyon helytakarékos modulok (segítség a telepítő szakembernek), sok relét tartalmazók – akár 5 áramkör vezérlésére is –, külső hőmérőt is fogadók, újabb Z-Wave szabványt is támogatók vagy éppen nagy áramot is kapcsolni képes típusok. A Heatit ZM Single Relay specialitása a nagy teljesítmény biztonságos kezelése, hiszen képes akár 16 Ampert is kapcsolni, de már a legújabb Z-Wave 700 chipre épül!

Bár nem újdonság a Heatit kínálatában a nagy áramerősséget kezelő relé, viszont a Heatit Z-Relay (25A) nem fér be egy szerelvénydobozba. Pedig a méret itt nagy előny, hiszen ha valaki ekkora áramfelvétellel rendelkező fogyasztót akart eddig kapcsolni (hiszen simán lehet egy konnektorra pl. elektromos autó 16 Ampert felvevő töltőjét vagy valamilyen komolyabb kerti gépet csatlakoztatni), annak nem állt rendelkezésére egy könnyen telepíthető megoldás. Úgy lehetett áthidalni a problémát, hogy egy kisebb terhelhetőségű relémodul mellé egy segédrelét alkalmaztunk, ami átvette a terhelést a modulról. Ez, bár műszakilag megfelelő megoldás, de cseppet sem helytakarékos, és a modul fogyasztásmérése is kiiktatásra kerül íly módon. Ezért született meg a Heatit ZM Single Relay 16A azoknak, akik „beérik” 16A kapcsolásával, azaz kb. max. 3800 Wattos berendezés működtetésével.

Ahogy a fenti képen is látható, a nagy áram kapcsolásához nagyobb fizikai méret párosul – és a relé kattanásának hangja is erősebb, természetesen. Összehasonlítva a Qubino 10 Amperes reléjével (bal oldali eszközök), látható a méretbeli különbség. Így a Heatit relét akkor javasolt alkalmazni, ha ténylegesen indokolt a nagy fogyasztás. Például szauna, elektromos főzőlap vagy sütő, elektromos fűtőpanel, a fentebb említett autótöltő vagy akár infra fűtés esetén remek választás lehet.
 Bár a mérete nagyobb mint egy szokványos relémodul, egy mélyített szerelvénydobozba tökéletesen elhelyezhető. Ha pedig kötődobozba szeretnénk telepíteni, akkor mégkönnyebben és kényelmesebben csatlakoztatható az eszköz. De nézzük a gyakorlatban, a két modult beépítve egy mélyített 65 mm-es gipszkarton dobozban:

 

A képeken látható, hogy bár nagyobb a Heatit ZM Single Relay (bal oldalt), a beépítés ennek ellenére megoldható. Így ahova nagyobb teljesítményű eszköz kapcsolását tervezzük a szerelvénydobozból megvalósítani, arra remek megoldást nyújt a Heatit újdonsága. Ha valakinek viszont a cikk elején említett más előnyökkel rendelkező modulok keltették fel a figyelmét, azok az alábbi linkeken megtalálják a szóban forgó relémodulokat is.

Nagy áramú relémodul szerelvénydobozba Heatit ZM Single Relay: link..
Nagy áramú relé kötődobozba Heatit Z-Relay: link..
Helytakarékos modulok, Qubino relék: link..
5-relés (5×5A-es) modul a Heltun-tól, akár DIN-sínre is az opciós adapterrel): link..

Végül pedig egy rövid videó, ahol az Aeotec Smart Home HUB-al párosítjuk az eszközt. Nincs szükség másra, csak a vezérlőközpontra, a relémodulra és egy okostelefonra – no, meg egy villanyszerelő sem árt :) 

.