ComfortClick esettanulmány: passzív ház – Konstanca, Románia

Egy passzív házat mostantól a ComfortClick Jigsaw szervere irányít Konstancában (Románia). A projekt fő célkitűzése az elektromos fogyasztás ellenőrzése és kiegyensúlyozása volt. Emellett más KNX eszközök is irányíthatóvá váltak, mint például a fények, konnektorok, szivattyúk, redőnyök, szellőzők és érzékelők.

A házban egy KNX automatizációs rendszert működtet a ComfortClick Jigsaw KNX vezérlőközpont, amely figyeli az energiafogyasztást és kiegyensúlyozza az áramfelhasználást. Az ablakredőnyök vezérlését az időjárásállomás segíti, amely alapján a redőnyök mozognak, hogy télen beengedjék a napsütést, míg nyáron árnyékban tartsák a helyiségeket. Az egész házban energiatakarékos LED-lámpák lettek telepítve. A szabályozható és színhőmérsékletre hangolható fények fényerejét és színét is beállíthatjuk 2000–6500K közötti tartományban.

Ezenkívül az emberközpontú világítás (HCL) segítségével szimulálják a természetes napfény változását a színhőmérséklet és a fényerő módosításával. Ez támogatja az emberi cirkadián ritmust (az ember belső biológiai „óráját”), bizonyítottan pozitív hatással van az egészségre. A fürdőszobákban és folyosókon mozgásérzékelőket helyeztek el, a többi helyiségben jelenlét-érzékelőket telepítettek, amelyek segítenek elkerülni a felesleges energiafogyasztást, hiszen lekapcsolják a világítást, ha nincs a szobában senki.

Az alábbi képen a ComfortClick bOS rendszerben kialakított kezelőfelületről készült képernyőfotók láthatók:

Aktuális ComfortClick-kínálatunk
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója

.