ComfortClick esettanulmány: Okos technológia a 2022-es FIFA világbajnokságon

A 2022-es katari világbajnokságon a ComfortClick Grinder Black központot választották az angolok által használt „ikerdómok” vezérlésére. A két felfújható dóm két futballpályányi területet fed le, itt gyakorolhat az angol csapat.Projekt neve: DBS Smart Air Dome Qatar

Projekt helye: Qatar

Projekt mérete: 3600 m²

ComfortClick termék: Grinder Black

Technológia

KNX:

  • világításvezérlés (ki- és bekapcsolás)
  • fogyasztásmérés
  • szellőztetés
  • beltéri nyomásvezérlés
  • időjárási adatok időjárás-érzékelőn keresztül

Modbus:

  • hűtésvezérlés
  • backup generátor monitorozása és vezérlése
  • beltéri hőmérséklet-vezérlés

IP kamerák a felügyelethez

A projekt

Az ikerdómok a napfényes tengerparton helyezkednek el alig 200 méter távolságra a Souq Al-Wakra hoteltól, amelyben az angol válogatott megszáll a világbajnokság alatt. Ebben az ötcsillagos szállodában tudnak a csapattagok lazítani a meccsek között.

Az edzőpályák sétálva is megközelíthetőek, a gyakorlás élvezhetővé válik a hőmérséklet-vezérlésnek köszönhetően. A felfújható dómok a ComfortClick és partnere, a DBS Engineering közös munkájának eredményei. Ezek úgynevezett DBS Plus kupolák, ez azt jelenti, hogy a kettő átjárható egy speciális „alagúton” keresztül. A dómok olyan anyagból készültek, amely ellenáll a katari extrém melegnek.

Állandó légnyomás fenntartása

A projekt egyik legfontosabb célja volt a kupola összeesésének megakadályozása áramkimaradás esetén. Ezért egy vészhelyzeti generátort csatlakoztattak a szellőzőrendszerhez. Ha a nyomásérzékelő hirtelen nyomáscsökkenést észlelne, a pótgenerátor működésbe lép, így megakadályozná a dómok összeomlását. 

Hőmérséklet-vezérlés

A beltéri hőmérséklet-érzékelők automatikusan tartják fenn a megfelelő hőmérsékletet. A hűtésrendszer bármely elemének meghibásodásakor automatikus értesítéseket (push üzenet, email) kap a karbantartó csapat. 

Világításvezérlés

Időzítés állítható be az ikerdómok kihasználtsága alapján. 

Fogyasztásmérés

Az áramfogyasztás bármikor ellenőrizhető. Ezenkívül a mért adatok analízise is lehetséges, illetve azonnali riasztás, ha a fogyasztás átlépi a megadott értékhatárt.

A ComfortClick Grinder Black nagyobb projektekhez használt vezérlőközpont, bOS kezelőfelületén az összes beállítás elvégezhető, az összes adat egyszerűen hozzáférhető. Mi magunk is ezt használjuk pl. szegedi bemutatótermünkben, ahol bármikor megtekinthető, kipróbálható!

 

Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link…
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója: link…

.