ComfortClick esettanulmány: Ljubljana repülőterének új terminálja – Fraport Slovenia

A Fraport Slovenia Szlovénia legnagyobb repterének új terminálja, amelyet 2021 júliusában nyitottak meg. A legújabb technológiának köszönhetően a közel 8700 m2-es Fraport terminál a lehető legmagasabb minőséget, több szolgáltatást és jobb munkakörnyezetet kínál a repülni kívánóknak és az ott dolgozóknak.

A szlovéniai Ljubljana repülőtér új terminálját a ComfortClick Sledgehammer vezérli.

Projekt neve: Ljubljana Airport – Fraport Slovenia

Projekt helye: Szlovénia

Projekt mérete: kb. 8700 m2

ComfortClick termék: Sledgehammer

Technológia

  • KNX és DALI világításvezérléshez
  • Fényerősség-érzékelők automatikus fényszabályzáshoz (környezeti fényviszonyoknak megfelelően)
  • Mozgásérzékelők fényszabályzáshoz a reptér különböző részein

A projekt

Az új terminál létrehozásának egyik fő oka a csúcsidőben érkező rengeteg utas lehető legjobb kiszolgálása volt. A reptér óránként most már több, mint 1280 utast tud fogadni az ezt megelőző 500-hoz képest. 

Az új terminál több, mint 8000 nm2-en terül el, helyet kapott benne egy csarnok, 14 check-in pult, öt biztonsági ellenőrző sor, 2 poggyászkiadó szalag, egy poggyászválogató, business hall és egyéb vendéglátó és kiskereskedelmi szolgáltatások.

Az épületet rekordidő alatt húzták fel, 1 év alatt befejezték a 21 millió eurós beruházást. A régi leromlott állapota megnehezítette a modern technológia integrálását, ezért is tekintik a Fraport terminált startégiai befektetésnek, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a repülőtér hosszútávú fejlődésében.

A ComfortClick partnere, az Elektro-Pirnat szerelte fel az épületet Sledgehammerrel. A világítás DALI rendszeren működik, az összes világítási berendezés KNX rendszerhez van csatlakoztatva. Ezeket 23 KNX és DALI kezelőfelületen lehet szabályozni. A terminálban 202 mozgás- és 3 fényerőérzékelő található. Az alábbi képen látható ennek vizualizációja.

Az érzékelőkből származó adatból a fények automatikusan igazodnak a környezeti fényekhez. Az alaprajzon látható a rendszer állapota, a beállítások és a kezelési lehetőségek. Három hozzáférési szint áll rendelkezésre, amelyek különböző kezelési lehetőségeket kínálnak a felhasználók számára.

Az utolsó képen látható a világításvezérlés panele. A kezelő be- vagy kikapcsolhat bizonyos világítási funkciókat, és beállíthat paramétereket különböző fényviszonyokhoz.

A ComfortClick által teljesen automatizált világításrendszerrel a repülőtér minden részén tökéletes fényviszonyokat teremt, figyelemmel kísérve az energiafogyasztást is.

 

Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link…
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója: link…

.