ComfortClick esettanulmány: J. Cano Agrícola KNX öntözőrendszer

A projekt

A J. Cano Agrícola vállalat 2018-ban megkereste a Nostromo Ibiza kivitelezőit egy intelligens öntözőrendszer létrehozásának céljából, különös tekintettel az automatizációra és a személyre szabható felhasználói felületre. Ezt a rendszert 2 spanyolországi területre tervezték integrálni.

Almería egy nagyon száraz régió, amely pontos méréseket és automatizált tevékenységeket kíván a hatékony vízgazdálkodás és öntözés megvalósításához. Ezen szempontokat figyelembe véve a Nostromo a ComfortClick bOS szoftverét és szerverét választotta, biztosítva a dolgozóknak a rendszer folyamatos és gyors áttekintését. 

A projekt igen összetett volt, amihez a ComfortClick Jigsaw KNX szerverének tudására volt szükség. Nem beszélve a vezérlőközpont DIN-sínre helyezhetőségének lehetőségéről és a KNX integrációjáról! 

Fontos információk egy pillantás alatt

A legfontosabb cél egy modern, legújabb technológiával rendelkező és nem utolsósorban megbízható rendszer létrehozása volt, amely precízen és költséghatékonyan követi az utasításokat, illetve a beállított automatizációkat. A rendszer a kapcsolókon elhelyezett érintőpanelen manuálisan, az irányítóközpontban található képernyőn, de akár mobiltelefonnal is irányítható. 

A személyreszabott felhasználói felület tartalmaz szivattyúvázlatokat, mérési eredményeket, tartályszintet. A felület gyors módot kínál az egész rendszer vizualizálására és vezérlésére. A panel alján elhelyezett navigációs menü azonnali hozzáférést biztosít a rendszer különböző szektoraihoz. 

Mindent a takarékosságért

Az alapanyag-fogyasztás hatékonysága (víz, műtrágya, energia) szintén egy cél volt, és szükség volt az öntözőrendszer, illetve a műtrágyázás lehető legnagyobb szintű optimalizálására. Minden terület alapanyag-fogyasztása külön megtekinthető, hozzájuk egyéni feladatok, parancsok rendelhetők manuálisan a bOS szoftveren, vagy teljesen automatikussá tehetők. Ezek a következők:

  • Öntözési körök az öntözéshez (ha bármelyik kör be van kapcsolva, akkor a fő vízszivattyú automatikusan bekapcsol)
  • Műtrágya: ebben a projektben 3 típusú műtrágyát használnak. Mind rendelkezik valós idejű méréssel, elektroszelepekkel, injektorokkal és fúvószivattyúkkal. 
  • Mérések: valós idejű mérés, páratartalom-mérés 16 különböző ponton és műtrágya szinten. Ezek a felhasználói felületen láthatók.
  • Riasztás: a központi időjárás-állomás riaszt, ha esőt, külső hőmérsékletet és alacsony vagy magas légnyomást érzékel.
  • Automatikus pH-vezérlés víz pH értékei alapján: a ComfortClick bOS felületén beállított pH minimum és maximum küszöbérték elérése be- vagy kikapcsolja a savfúvó szivattyúkat az egyensúly fenntartása érdekében.

Automatizált öntözés

A bOS logika alkalmazásával a rendszerintegrátor beállíthatott öntözési ütemtervet, az egyes programokban felhasznált különböző műtrágya mennyiségekkel együtt. Az öntözés pontosan annyi vízzel és műtrágyával történik, amennyi megegyezik a környezetbarát működési mennyiségekkel, illetve a költséghatékonyság feltételeivel. Ezeket az értékeket a felhasználó adja meg.

A ComfortClick rendszere automatikus értesítéseket (push üzenetek, SMS, email) küld, ha bármely logikai paraméter elindul, megváltozik, például szivattyú nyomásszint, légnyomás, eső, szél, stb.

Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link...

.