CES 2017: az okos egérfogótól a tökéletes távirányítóig

A szokásosan január elején megrendezett, Las Vegas-i CES a technológiai újítások szentélye, amit kiemelt sajtó- és látogatói figyelem övez. Az okosotthon iránt érdeklődők sem maradtak érdekességek nélkül: alább olvashatsz a Z-Wave-es fejlesztésekről.

A Fibaro Button megkapta a CES innovációs díját

A CES Innovation Award 2017 azt jelenti, hogy okosotthon kategóriában a Fibaro Button volt idén a legújítóbb eszköz, és külön kiállításon is szerepeltették. Letisztult és modern kialakítása, és az „egy gomb – hat fukció” elv hozta meg számára az elismerést.

A Mixtile Hub a ZigBee-t és a Z-Wave-et társítja a HomeKittel

Új vezérlőközpont is bemutatkozott az idei CES-en, a kínai Focalcrest cég Mixtile Hub-ja. Ennek a készüléknek a sokszínűségéban van az ereje: Bluetooth Apple HomeKit-kompatibiltással, ZigBee, WLAN és Z-Wave választható az okosotthon készülékek egymás közötti kommunikációjára. A stílusos eszköz ezen kívül képes még a különböző rádiótechnológiákat alkalmazó készülékek integrálására is az Apple HomeKitben. De ez még nem minden: kétirányú mikrofonnal rendelkezik a hangvezérléshez, HDMI porttal a grafikus felület képernyőn történő megjelenítésére, USB-porttal és LED-fénnyel.
A Mixtile Hub valószínűleg még az év első felében piacra kerül.

Z-Wave CES 2017

Terjeszkedik a NodOn, S2-es biztonságú érzékelőt mutatott be

Az okosotthon készülékeket gyártó, francia NodON Európában már egy ideje jelen van, de most bejelentették, hogy az Egyesült Államokban is megjelennek termékeik. Ezen kívül újdonsággal is szolgáltak: itt az S2 Security Sensor ajtókhoz és ablakokhoz. Ez az érzékelő már az új, erősebb S2 biztonsági osztályba fog tartozni. Sőt, továbblépnek: ötvözik az S2-t egy UL-634/UL-1023 tanúsítvánnyal. Ennek amerikai és európai változata is lesz.

Thinking Remote: a közösségi pénzgyűjtéstől az élő bemutatóig

Csak képzeld el: egy távvezérlő az egész okosotthon irányítására! Nincs szükség alkalmazások hadára és halmozódó távkapcsolókra. A NEEO Thinking Remote nevű terméke a Z-Wave Alliance stand egyik fénypontja volt. A Szilikon-völgybéli startup cég már a közösségi pénzgyűjtés során elért rekordja révén ismertségre tett szeret, azóta pedig már itt is az innovatív távvezérlő és központja, a Brain. A távvezérlő érintőképernyős, és számos különböző vezeték nélküli technológiával kompatibilis (Z-Wave, ZigBee, Bluetooth, infravörös, Sonos, Apple TV, Philips HUE…). Képességei alapján megvan a lehetősége annak, hogy kiszorítja a többi okosotthon távvezérlőt és alkalmazást.

Thinking remote

A Remotec készülékek a benti hőmérsékletet szabályozzák

A Remotec bemutatott egy új, fali termosztátot és egy Z-Wave-infravörös jel átalakítót légkondícionálók számára.
A ZXT-600 AC Master átalakítja a Z-Wave-parancsokat infravörös jelekké – akár 250 márka esetében. Így a hagyományos légkondicionáló rendszerek is részei lehetnek az okosotthonnak, tehát automatizálhatók és a fűtőrendszerrel kombinálhatók a tökéletes benti hőmérséklethez.
A ZTS-500 pedig egy könnyen kezelhető Z-Wave Plus-os fali termosztát, aminek áramellátása akkuval és kábellel is megoldható. Digitális a kijelzője és érintésvezérlős a könnyebb beállítás érdekében.

Okos egérfogó

Hogy mit nem lehet már az okosotthon részévé tenni! A Dome okos egérfogója, a Mouser már tavaly ősszel bemutatkozott, azóta már kapható is. Amint elkapja az egeret, push üzenetet küld arról, hogy a csapdát hamarosan ki kell üríteni.

Dome Mouser

A D-Link Camera Omna nevű készüléke kinyitja Siri szemeit

Bár a kiállításon rengeteg helyen előkerült az Amazon Alexa, azért az Apple HomeKit is a figyelem központjában volt. A D-Link például bemutatta az Omna 180-at, ami az első HomeKit-kompatibilis kamerájuk. Ez a 180°-os, HD kamera képes folyamatos rögzítésre és kétirányú kommunikációra a mikrofon és a hangszórókon keresztül. A HomeKit segítségével integrálható a rendszerbe, és automatikusan rögzíthet, ha egy érzékelő mozgást jelez. Ezen kívül a beépített mikrofonnal az Apple Siri hangvezérlés is alkalmazható. A következő hetekben kerül piacra.

.