Bízd okosotthonodra a riasztórendszer szerepét is!

A Z-Wave-es #okosotthon központjának fő biztonsági és riasztórendszerként való használata nagyon jó döntés lehet. Így egyszerre vezérli a világítást, fűtést, sötétítőket, stb., és védelmezi az otthonodat, családodat is. Az eszköz- és biztonságirendszer-vezérlés egyetlen felületen történik, illetve az egyik elindíthatja a másikat – például a mozgásérzékelő betolakodót észlelve elindítja a riasztót. Ebben a cikkben a Z-Wave biztonsági és riasztó lehetőségeiről olvashatsz.

A Z-Wave rengeteg eszközt kínál az otthon bármely részének vezérlésére, védelmére – többek között biztonsági és riasztórendszerben használható eszközöket is. A Z-Wave abban különbözik a hagyományos riasztórendszerektől, hogy már nem csupán a sziréna hangja, hanem értesítések és üzenetek is jelzik a váratlan eseményt. Így függetlenül attól, merre vagy, mit csinálsz éppen, mindig láthatod, mi történik otthonodban. A rendszert még biztonságosabbá teheted, ha eseménysorokat állítasz be, például felkapcsolja a lámpákat, azt a hatást keltve, mintha otthon lennél. Behatolás esetén felhúzza a redőnyöket, hogy a járókelők is lássák, mi történik bent. Határtalan lehetőségek…

A Z-Wave riasztó előnyei

A Z-Wave egyetlen rendszerbe foglalja okosotthonod minden tagját, otthonod kényelmesen kezelhetővé válik az egész család számára.

 • Egyszerű használat – egyetlen automatizációs rendszer a világítás, fűtés vezérlésére és a biztonsági rendszer kezelésére.
 • Kényelmes – okostelefonról, tabletről irányíthatsz mindent.
 • Olcsóbb – ugyanazt az érzékelőt használhatod biztonsági és világításvezérlő eszközként, nem szükséges egy helyen több érzékelő.
 • Nagy választék – nem vagy egyetlen eladóhoz vagy gyártóhoz kötve! A Z-Wave készülékek bármely gyártó Z-Wave készülékeivel kompatibilisek.
 • Mindig elérhető – értesítéseket, push üzeneteket kapsz telefonodra, így bármikor láthatod, mi történik otthonodban.
 • Átlátható – a Z-Wave minden érzékelődről állapotjelzéseket ad, minden szobáról helyzetjelentést kapsz.
 • Otthonautomatizáció – távoli vezérlést tesz lehetővé, így bármikor bárhonnan fel- vagy lekapcsolhatsz bármit (például világítást fel, ha betörőt érzékel az érzékelő).
 • Teljes védelem – nem csak riasztóként funkcionál, hanem füst, tűz, szén-monoxid, áradás és szivárgás érzékelőként is.
 • Látható biztonság – a Z-Wave központod IP-kamerákkal is együttműködik, így egész otthonodat szemmel tarthatod.
 • Vezeték nélküli – nincs szükséged új vezetékeket süllyeszteni a falba, a Z-Wave vezeték nélküli rendszer.
 • Védett – a Z-Wave Plus egy nagyon erősen védett protokoll, nincs okod félni a hackertámadásoktól!
 • Több felületű applikáció – iOS, Android és Windows Mobile. Azt választod, amelyiket szeretnéd!

A Z-Wave vezérlőköpont funkciói

A rendszer és eszközök vezérlése Z-Wave vezérlőközponton keresztül történik. A mai vezérlőközpontokat olyan funkcióval látták el, amelyek kifejezetten a biztonsági és riasztórendszerek igényeit is kielégítik. 

Beállítható az otthon/távol mód (azaz nincs élesítve a riasztó, illetve élesítve van), az éjszakai mód (amikor otthon vagyunk ugyan, bizonyos mozgásérzékelők pl. érzékelhetnek minket riasztás nélkül is, de pl. a bejárati ajtó nyitása már váltson ki riasztást, hiszen bizonyosan nem mi nyitjuk ki éjjel), vagy éppen a nyaralás mód (amikor hosszabb időre magára hagyjuk a lakást, de pl. szeretnénk, ha az okosotthon úgy kapcsolgatná a lámpákat – de akár a TV-t, rádiót is –, hogy külső szemlélőnek ne tűnjön elhagyatottnak, minden esetre másként működjön a rendszer, mint ha csak napközben vagyunk távol).

Fibaro Z-Wave vezérlőközpontok

A Fibaro Home Center 3 rengeteg egyéb funkciót kínálnak, miközben könnyű használatukkal ideálisak maradnak okosotthonod szívének. Számos beépített biztonsági és riasztó funkció található a felületén:

 • Riasztó panel – itt aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót, és megnézheted a szobák és érzékelők állapotát.
 • Egyszerű PIN-kódos belépés – a telefonodról PIN-kóddal aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót.
 • Intuitív felhasználói felület – konfigurációra és vezérlésre tökéletesen jól használható felület.
 • Geolokáció – telefonod GPS-pozíciója alapján akár automatikusan aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót, ha az otthonod közelében vagy.

Vera Control Z-Wave vezérlőközpontok

A Vera központjai – ugyanúgy, mint a Fibaro vagy más Z-Wave központok – biztosítják a készülékek vezérlését és az otthon védelmét.

 • Otthon/távol mód – az applikációban egyszerűen beállíthatod a riasztót (és egyéb készülékeket) akkor is, ha otthon vagy, akkor is, ha most érsz haza.
 • Geolokáció – aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót automatikusan, ha telefonod az otthonod közelébe ér.

Zipato Z-Wave vezérlőközpontok

A Zipabox 2 és a Zipatile 2 sokrétű központok (utóbbi beépített érintőképernyővel), melyek riasztófunkciót is tartalmaznak:

 • Riasztó panel – itt aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót, és megnézheted a szobák és érzékelők állapotát.
 • Egyszerű PIN-kódos belépés – a telefonodról, tabletről, Zipatileról PIN-kóddal aktiválhatod/deaktiválhatod a rendszert/riasztót.
 • Zipabox esetében külön bővítőmodullal illeszthetőek vezetékes szenzorok (6 darab/modul) a rendszerbe, illetve akkumulátoros működés is biztosítható áramszünet esetére.

Ha a Z-Wave vezérlőközponthoz csatlakoznak a nyitás és mozgásérzékelők (közvetve vagy akár közvetlenül, hiszen pl. egy vezetékes riasztórendszer központjával is kommunikálhat a Z-Wave központ – további részletek EBBEN a cikkünkben olvashatók), akkor ezek a szenzorok nem csak a riasztáshoz használhatóak, mint egy hagyományos riasztónál, hanem kényelmünket és takarékoskodásunkat is segíthetik:

 • Ha otthon vagyunk (nincs élesítve a riasztó), akkor az ablaknyitásra (vagy pl. a 30 másodpercnél hosszabb nyitásra) kapcsoljon ki pl. az adott szoba fűtése, álljon le a szobában a légkondi, ha éppen működik, hiszen szellőztetünk! De akár a kinyitott erkélyajtó vagy -ablak redőnye is felmehet a nyitást érzékelve...
 • A mozgásérzékelő éjjel kapcsolja fel halványan a világítást a hálószoba és a mosdó között, ha mozgást érzékel, vagy bármikor kapcsolja fel a WC-ben a villanyt, ha ott nincs más fényforrás!
 • Ha a riasztórendszer kikapcsolása után közvetlenül nyílik a bejárati ajtó, vagy a nyitás után közvetlenül kapcsoltuk ki a riasztót  (azaz vélhetően hazaértünk), akkor induljon el a kedvenc zenénk vagy internetrádiónk lejátszása, ha sötét van már, akkor kapcsoljanak be bizonyos lámpák az előszobában, konyhában, stb.!

Csak néhány példát soroltunk itt fel, de szinte végtelen lehetőségünk van, ha a riasztáshoz használt szenzorok állapotát is ismeri az okosotthon központja – már csak ezekért is érdemes megfontolni, hogy a riasztófunkciókat is vezérlőközpontunkra bízzuk, de legalább is összekössük egy hagyományos riasztóberendezéssel! A Távvezérlés.hu ebben is segít Neked, várjuk kérdéseidet a fórumban: link...

Riasztórendszerhez szükséges Z-Wave-es eszközöket itt találsz kínálatunkban: link...

.