Az okosotthon őrszeme: Aeotec Cam 360

Az Aeotec Cam 360 egy beltéri Wi-Fi kamera, amely képes 360 fokban körbefordulni, és 96 fokban bólintani. Széles látószögének köszönhetően tökéletesen alkalmas akár egy nagyobb helyiség távoli megfigyelésére. További előnye, hogy rendelkezik hang- és mozgásérzékelési funkcióval, így ha a SmartThings app-ban beállítunk ezekre az eseményekre értesítést, akkor nem maradunk le semmiről, ami az otthonunkban történik a távollétünk alatt. Hogy miként tudod mindezt beállítani, és milyen lehetőségekkel kombinálhatod az Aeotec Smart Home Hub-bal, az mutatjuk most meg.A Cam 360 1080p-s (azaz fullHD-s, 2 MP-es) kamera, amit Wi-Fi hálózatunkhoz csatlakoztathatunk. A folyamatot a SmartThings app segítségével tudjuk végrehajtani. Először töltsük le okostelefonunkra/tabletünkre a SmartThings alkalmazást, majd hozzunk létre egy SmartThings fiókot (ha van valakinek Samsung fiókja, azzal is bejelentkezhet), ezután pedig lépjünk be az alkalmazásba!

Ha megnyitottuk az alkalmazást és beléptünk a fiókunkba, elkezdhetjük a kamera beállítását. Csak válasszuk ki a jobb felső sarokban lévő „+” jelet, majd lépjünk az „eszközök” menüpontba! A legördülő listában koppintsunk a „kamera/Aeotec/Cam 360” ikonokra! Ezután már csak be kell olvasnunk a kamera talpán lévő QR kódot, majd hozzáadnunk az eszközt az otthoni Wi-Fi hálózatunkhoz. Ezzel a folyamattal gyorsan és egyszerűen beüzemelhetjük a kamerát, és máris elkezdhetjük használni. Fontos megjegyezni, hogy Wi-Fi-je csak 2,4 GHz-et támogat (802.11 b/g/n), így 5 GHz-es hálózatra ne próbáljuk csatlakoztatni! Ha sikeresen hozzáadtuk a kameránkat, akkor a SmartThings appon belül megjelenik a kamera videóképe, sőt akár távolról is, akármikor forgathatjuk a kamerát. További hasznos funkció az úgy nevezett mozgáskövetés, amely képes magától követni a kameraképen mozgó személyeket. Ez a funkció akkor tud hatékonyan működni, ha kellő távolságra vagyunk a kamerától (pl. a helyiség sarkában helyeztük el), így a kamerának van ideje felismerni a személyt vagy tárgyát, a mozgás irányát, és megfelelően követni azt. Ha közeli területet (1–2 méteren belül) szeretnénk figyelni, célszerűbb kézzel beállítani a látóteret, és kikapcsolni a mozgáskövetést.

Egy másik hasznos funkció a hangra és/vagy mozgásra kiváltott riasztás, ugyanis a kamera használható erre is – mint minden biztonsági kamera is. Beállíthatunk értesítéseket, amely push üzenet és pillanatkép formájában tájékoztat minket az állapotváltozásról. Ezeket az eseményeket az előzményekben visszanézhetjük, naplózásra kerülnek a mozgás- és hangérzékelés időpontjai. Ha videót szeretnénk rögzíteni, akkor a „REC” gomb megnyomásával 10 másodperc felvehető. Ha a SmartThings Home Monitor panelen élesítjük a „riasztórendszert”, akkor mozgás vagy zaj esetén a rendszer automatikusan felvesz 10 mp-et, és a SmartThings szerverére – felhőjébe – továbbítja. Ezeket a videókat a felvételtől számított 24 órán belül van lehetőségünk letölteni vagy megosztani, ezután automatikusan törlődnek a szerverről.

Aki rendelkezik SmartThings központtal – Smart Home Hub-bal –, az használhatja a kamerát az okosotthon mozgás- és hangérzékelőjeként is. Ez annyit jelent, hogy az otthonunkban lévő egyéb eszközök is vezérelhetők, automatizálhatók, ha az „Automatikus folyamat” menüpontban beprogramozzuk mi történjen, ha mozgást vagy épp hangot érzékel a kameránk (pl. tapsra/hangra vagy épp mozgásra kapcsoljon fel egy lámpa).

Végül nézzük pontokba szedve milyen paraméterekkel rendelkezik az Aeotec Cam 360!

 • Tápellátás: 5 V, 2 A,  microUSB adapterrel
 • Üzemi hőmérséklet: -20–50°C
 • IP védettség: IP20 (beltéri használatra)
 • Kommunikáció: 802.11 b/g/n, 2,4 GHz wifi-kapcsolaton
 • Felbontás: 1920×1080 pixel
 • Fókusztávolság: 3,9 mm 
 • Kamera vízszintes látószöge:  110°
 • Éjszakai mód: igen (max. 10 méter)
 • Forgathatóság: 360° körbefordulás, 96° bólintás
 • Mikrofon: beépítve
 • Hangszóró: hangszóró beépítve

Összegzés
Ha szeretnénk egy távolról elérhető, nappal és éjjel is használható fullHD-s kamerát, ami ráadásul rendelkezik okos funkciókkal, akkor az Aeotec Cam 360 remek választás. Rendelkezik kétirányú hangátvitellel (tehát távolról hallható lehet otthon a hangunk a kamerából; családtagokhoz, háziállatokhoz szólhatunk), képes naplózni a hang- és mozgásérzékeléseket, illetve a 24 órás felhőszolgáltatásnak köszönhetően a mentett videók 1 napig lementhetők akkor is, ha mi magunk nem rögzítjük a kamera képét. Továbbá értesítést tud küldeni mobilunkra, tabletünkre hang vagy mozgás detektálása esetén.Az Aeotec Cam 360 termékoldala nálunk: link...
Az Aeotec Smart Home Hub termékoldala nálunk: link...
Aktuális Aeotec-kínálatunk, amely a következő napokban több ZigBee-s eszközzel bővül majd: link...
SmartThings alfórumunk a fórumban (csak regisztrációs kártyával rendelkezők számára érhető el): link...

.