Aeotec Smart Home Hub + Sonoff eszközök

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk már az Aeotec Smart Home Hub (SmartThings vezérlőközpont) sokoldalúságáról és széles kompatibilitásáról. Jelen írásunkban a Zigbee termékeket gyártó Sonoff és az Aeotec vezérlőközpont illeszthetőségéről olvashatsz.

Gondolhatnánk egyszerűen azt, hogy az összes Sonoff eszköz kompatibilis a vezérlőközponttal – hiszen a márka logóját megtaláljuk a SmartThings alkalmazásban amikor új eszközt csatlakoztatnánk –, azonban a valóság ennél kicsit árnyaltabb. Ugyanis vannak olyan típusok, amelyek közvetlenül Zigbee kapcsolaton keresztük a Smart Home Hubhoz párosítva működtethetők és vannak olyanok, amelyek csak az eWeLink átjárókon keresztül érhetők el (Sonoff és SmartWise termékek). 

Az eWeLink egy márkafüggetlen rendszer, amellyel Zigbee eszközöket párosíthatunk. Itt is szükség van egy vezérlőközpontra, ami pl. a Sonoff vagy más kompatibilis gyártók eszközeit összefogja. Azokat a Sonoff eszközöket, amelyeket nem tudunk közvetlenül a SmartThings-hez párosítani, a „Hozzáadás” menüpont alatt található "Márkák szerint" szűréssel, az eWeLink ikonra kattintva rendelhetjük a rendszerhez. Ilyenkor a SmartThings alkalmazás kérni fogja az eWeLink fiókunk elérhetőség. Ezután a felhőn keresztül tud kommunikálni a SmartThings és pl. a Sonoff központ egymással, tehát az összes Sonoff kütyü egységesen megjeleníthető lesz a SmartThings applikációban.

Aeotec Smart Home Hubhoz közvetlenül párosítható Sonoff eszközök

  • Sonoff Wireless Switch – egy távirányító, a gomb szimpla lenyomása mellet a dupla lenyomás és hosszan nyomás elengedése is külön vezérléshez rendelhető
  • Sonoff Motion Sensor – a SmartThings alkalmazásban az érzékelő állapota (mozgás/nyugalmi) kerül megjelenítésre
  • Sonoff Temperature and Humidity Sensor – az érzékelő tizedes pontossággal jelzi a hőméréklet és páratartalom értékeit

  • Sonoff Door/Window Sensor – az érzékelő jelzi az ajtó/ablak állapotát (nyitva/zárva)  
  • Sonoff Smart Plug (S26R2ZB) – fali konnektorba csatlakoztatható okos dugallj, melynek az állapotát, kapcsolásának lehetőségét és a fogyasztást is láthatod az applikáció felületén 
  • Sonoff Smart Switch (ZBMINI) – villanyszerelő segítségével a falba építhető relé, melynek az állapotát, kapcsolásának lehetőségét és a fogyasztást is láthatod az applikáció felületén 

A közvetlen kapcsolatnak több előnye is van. Ha nem akarjuk bonyolítani az életünket, érdemes az így kapcsolódó eszközöket választani az Aeotec Smart Home Hubhoz. Ezeket a Z-Wave/Zigbee eszközökhöz hasonlóan tudjuk párosítani (az „Eszközök” menüpontra, majd a „+” jelre kattintva, az „Eszköz hozzáadása” opciót választva, a „Közeli eszközök keresése” menüpont segítségével történik a párosítás).

Aeotec Smart Home Hubhoz nem közvetlenül párosítható Sonoff eszközök vezérlése

Szükségünk lesz egy Sonoff vezérlőközpontra, ami az eWeLink rendszerhez kapcsolódik. Majd a SmartThings eWeLink fiók integrációval bevonhatjuk az összes ott elérhető eszközt a rendszerünkbe. Az eszközök csak akkor érhetők el, ha mindkét központ online állapotban van, ugyanis a kommunikáció ilyenkor a felhőn keresztül történik.

Összegzés

A Sonoff termékei kedvező árú alternatívát nyújtanak az érzékelők és egyes végrehajtó eszközök területén, azonban a gyártónak csak bizonyos termékei képesek közvetlenül csatlakozni az Aeotec Smart Home Hubhoz. Aki viszont pont ilyen eszközöket keres, annak érdemes lehet kipróbálnia ezeket.

Aeotec Smart Home Hub weboldalunkon: link…
Aktuális Aeotec-kínálatunk: link…

.