Aeotec Smart Home Hub + SmartWise eszközök

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a Aeotec Smart Home Hub (SmartThings vezérlőközpont) és a Sonoff eszközök kompatibilitásáról. Jelen írásunkban tovább vizsgáljuk a Zigbee termékek illeszthetőségét. A Sonoff után a SmartWise gyártó termékeiről és az Aeotec vezérlőközpont párosításáról olvashatsz.

Ahogy azt már leírtuk a Sonoff eszközök kapcsán, itt is kétféle illesztési eljárás lehetséges: vannak olyan típusok, amelyek közvetlenül Zigbee kapcsolaton keresztül a Smart Home Hubhoz párosítva működtethetők és vannak olyanok, amelyek csak az eWeLink (márkafüggetlen rendszer, amivel az eszközöket párosítani tudjuk) átjárókon keresztül érhetők el (Sonoff és SmartWise termékek).

Elsőként itt is a közvetlenül Aeotec Smart Home Hubhoz párosítható SmartWise eszközök listáját láthatod:

  • SmartWise Zigbee Smart Bulb – ez az eszköz egy LED-es okosizzó, amelyet közvetlenül az E27-es foglalatba tekerve folyamatos tápellátással használhatunk
  • SmartWise NO/NC 1-channel RF + ZB Smart Relay Switch – egy olyan relé modul amely kontaktus kapcsolására is alkalmas
  • SmartWise Smart Switch Zigbee B2-LN – egy olyan 230V-os relé modul, amelynek a működéshez fázis és nulla vezetékre is szükség van
  • SmartWise Smart Switch Zigbee B2-LN – egy olyan 230V-os relé modul, amelynek elegendő a fázis vezeték, a nullát a fogyasztón keresztül kapja vissza 

A közvetlenül Zigbee kapcsolatú párosításnak több előnye is van. Ha nem akarjuk bonyolítani az életünket, érdemes az így kapcsolódó eszközöket választani az Aeotec Smart Home Hubhoz. Ezeket a Z-Wave/Zigbee eszközökhöz hasonlóan tudjuk párosítani (az „Eszközök” menüpontra, majd a „+” jelre kattintva, az „Eszköz hozzáadása” opciót választva, a „Közeli eszközök keresése” menüpont segítségével történik a párosítás).

Aeotec Smart Home Hubhoz nem közvetlenül párosítható SmartWise eszközök vezérlése

Szükségünk lesz egy SmartWise vezérlőközpontra, ami az eWeLink rendszerhez kapcsolódik. Majd a SmartThings eWeLink fiók integrációval bevonhatjuk az összes ott elérhető eszközt a rendszerünkbe. Az eszközök csak akkor érhetők el, ha mindkét központ online állapotban van, ugyanis a kommunikáció ilyenkor az interneten keresztül történik.

Összegzés

A SmartWise – ahogyan a Sonoff – kínálatának is csak bizonyos termékei képesek közvetlenül csatlakozni az Aeotec Smart Home Hubhoz. Aki ilyen eszközöket keres, annak érdemes lehet kipróbálni a fent említett készülékeket.

Aeotec Smart Home Hub weboldalunkon: link…
Aktuális Aeotec-kínálatunk: link…

.