A Z-Wave, a WiFi vagy a Bluetooth a jó megoldás?

Egy kevésbé ismert technológia leírásának egyik legkönnyebb módja, ha összehasonlítjuk valami megszokottal. Ezért hallhatunk a Z-Wave kapcsán olyanokat, hogy „Hasonlít a WiFi-re, de...” vagy „Olyasmi, mint a Bluetooth...”. Az biztos, hogy mindhárom technológiában sok a közös, például vezeték nélküliek, és mindegyiknek lehet szerepe egy modern otthonban. De mik a különbségek, amik segítenek dönteni?

A WiFi-hez hasonlóan a Z-Wave is vezeték nélküli technológiát használ a lakás egyik pontjáról a másikra történő információküldésre. És az is igaz mindkettőre, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, bár ezen a téren azért a Z-Wave némi előnyt élvez. Az is közös, hogy a készülékek egy nagyobb hálózatát kötik össze, így azok képesek kommunikálni egymással.

De...

Míg a WiFi hálózat valószínűleg nagy mennyiségű adatot küld és fogad (nagy méretű e-mail csatolmányok, videó és zene streamelése vagy akár videójátékok információáramlása), a Z-Wave-nek nem kell ennyi mindennel elbírnia. A Z-Wave hálózatban áramló információk többsége csak rövid parancs, mint pl. „kapcsold be ezt a lámpát” vagy „növeld a hőmérsékletet 24ºC-ra” vagy kisebb helyzetjelentések, mint pl. „ez az ajtó zárva van”. Ezért a Z-Wave sokkal alacsonyabb frekvencián, sokkal kevesebb áramfogyasztással tud működni. Ráadásul minél több készüléket adunk a WiFi hálózathoz, az annál gyengébb és lomhább lesz, a Z-Wave „mesh hálózat” képessége azonban azt jelenti, hogy az okosotthonhoz adott minden újabb készülék csak erősíti és hatékonyabbá teszi a Z-Wave hálózatot.

Z-Wave vs WiFi vs BluetoothMindezek alapján a Z-Wave nagyon hasonlónak tűnik a Bluetooth-hoz, de mint kiderül, mégsem. Az igaz, hogy mindkettőnél egyszerűbb a párosítás a WiFi-hez képest, és kevesebb áramot fogyasztanak, kisebb sávszélességet használnak.

De...

A Z-Wave-vel ellentétben a legtöbb Bluetotooth eszköz nem képes mesh hálózat része lenni. Ez a kifejezés már másodjára szerepel ebben a bejegyzésben, érdemes tehát egy mondattal kitérni rá. A mesh hálózat azt jelenti, hogy a hálózatban mindegyik készülék kapcsolatban van a másikkal, és a kommunikáció közöttük mindig a legrövidebb úton történik, így hatékonyabb és messzebb elér. Bár a jövőben a helyzet változhat, jelenleg sokkal több Z-Wave-es eszköz csatlakozhat egy vezérlőközponthoz.

Mindezek és még, persze, sok más miatt is úgy gondoljuk, jelenleg a Z-Wave a legjobb technológia a megbízható, nagy hatótávolságú, energiatakarékos okosotthon vezérléshez. Noha léteznek kibúvók, hogy keverd ezeket a technológiákat pl. mindhármat kezelni képes vezérlőközpontok segítségével, azért azt tanácsoljuk légy körültekintő, melyiket választod. Hiszen mindegyiknek meglehet a megfelelő szerepe egy modern otthonban, de nem biztos, hogy Z-Wave-nél bármelyik alkalmasabb otthonautomatizálásra.

(Forrás: Z-Wave blog)

.