5 tipp, hogyan tudod otthonodat okosabbá tenni a nyárra?

Minden nyáron locsolod a füvet, kitisztítod a medencét, hűtöd a lakást, stb. Ám ha mindez lehetséges lenne kisebb aggodalmak nélkül, hinnél nekünk? Mert bizony lehetséges!

A dolgod csupán annyi, hogy otthonodat szereld fel okoseszközökkel, vagy okosítsd fel egy kicsit! Bizonyára olvastál már az okosotthon tervezéséről és a kezdő lépésekről is.

Okosotthon-tervezésnél az első probléma a legtöbb ember számára az, hogy hogyan is kezdjen neki. Mennyibe fog kerülni? Megéri ez a befektetés? Honnan tudom, mit és hogyan lehet automatizálni? A jó hír az, hogy egy kis képzelőerővel szinte bármit automatizálhatsz anélkül, hogy bankot robbantanál. Az idei nyár kiváló alkalom a projekt elkezdéséhez. Apróbb trükkökkel otthonodat még kényelmesebbé és szórakoztatóbbá teheted.

Ebben a cikkben olyan tippeket olvashatsz, amelyekkel a nyarad kényelmes, kellemes és energiatakarékos – azaz OKOS lehet.

1. Locsolja a kert önmagát!

A nyári forróságban az egészséges, zöld gyepet nehéz megőrizni, a locsoló bekapcsolása nem az első, ami eszedbe jut egy nyári estén.

Ha nem az a típus vagy, aki a kerti locsolást kikapcsolásnak fogja fel, akkor valószínűleg beszereztél már egy öntözőrendszert. A legjobb beruházás az idei nyáron az okos öntözőrendszer. Okos locsoló installálásával aggodalommentesen tarthatod kertedet zölden, egészségesen és virágzóan. A rendszert okostelefonos applikáción keresztül bárhonnan és bármikor tudod irányítani, a szomszédok vagy rokonok megbízása feleslegessé válik. A locsolót automatikus ki- és bekapcsolásra állíthatod, ha abszolút gondtalan nyarat szeretnél.

Hatalmas kerted van több szeleppel? Ezeket feloszthatod úgynevezett zónákra, és a különböző zónákban található növények igényeire szabva beállíthatod a víz mennyiségét is. Ha még vízérzékelővel is összekötöd, a vezérlőegységek érzékelik a talaj nedvességtartalmát, ahhoz igazítva állítják be a locsolás időtartalmát, így takarékoskodva a vízzel.

Ennél több meggyőző érvre van szükséged? Rengeteget tudnánk felsorolni, de van egy, ami talán az egyik legnagyobb problémára, a vízelfolyásra jelent megoldást. Saját tapasztalatból mondjuk, hogy a csapot nyitva hagyni egész éjszakára nem vezet jóra. Másnap reggel sokkot kapsz a kert látványától, de ami még inkább könnyeket csalhat a szemedbe az a vízszámla. Ez a probléma kivédhető az okos locsoló automatikus be- és kikapcsolásával.

Hátrányok? Egyáltalán nincsenek. Egyszerű, hatékony és takarékos.

2. Nyűgözd le okos medencéddel a vendégeket!

Egy medence mindig nagyszerű kiegészítő: nyáron már-már elengedhetetlen. Ha idén tervezel venni, vagy már van, minden bizonnyal kevésbé szeretnél a karbantartásával foglalkozni, annál inkább csobbanni egyet. Az okos medencéknek köszönhetően munka után azonnal úszhatsz egyet a nyári hőségben.

A jó hírünk az, hogy ezek az okos medencék az elmúlt évekhez képest jóval megfizethetőbbek lettek. Íme néhány javaslat, amivel a medencét okosíthatod, kihasználva annak minden előnyét.

A legalapvetőbb problémával kezdd, a vízminőséggel! Baktériumoktól és algáktól mentes vízért először is okosítsd a vízszivattyút! Nagyon sok lehetőség közül választhatsz, de a legegyszerűbb megoldás egy vízszivattyú-vezérlő, amit a szivattyú motorja mellé installálhatsz. Csatlakoztasd az okosotthon hálózatodhoz, ezután okostelefonról bármikor bárhonnan vezérelheted az okos medencédet. Az sem probléma, ha feledékenyebb vagy! Az okos medence megoldásai automatikusan is működnek, így a szivattyú az előre beállított időpontban minden nap elkezdi tisztítani a vizet.

Bizonyára kiderült számodra, hogy az okos medence nemcsak nagyon kényelmes, de takarékos is! Távvezérelve fedheted/ nyithatod a medence fedelét, amivel csökkented a víz párolgását, megőrzöd mennyiségét, hőmérsékletét, és tisztán tarthatod – nem szükséges több időt töltened bogarak vagy levelek kiszedésével. Vihar közeleg? Ne rohanj haza! Okostelefonról akkor is vezérelheted a fedőt, amikor munkában vagy, vásárolsz, vagy a gyerekért mentél az iskolába.

Kedved támadt kerti partit rendezni? Medencédbe installálhatsz hangulatvilágítást, beállíthatod az eseménynek megfelelően. Késő délután például lágy fényekben pompázhat, majd este élénk színekkel nyűgözheted le a parti vendégeit.

3. Tartsd otthonodat hűvösen okos árnyékolókkal!

Itt a nyár, a hőségben mintha az egész város olvadni kezdene. Talán átélted már, milyen egy átmelegedett lakásba hazaérni egy fárasztó nap után. Mielőtt a megérdemelt pihenést elkezdhetnéd, először le kell hűtened otthonodat.

Egész napra bekapcsolva hagyni a légkondicionálót felesleges és költséges. Egy jó árnyékolórendszer segíthet otthonodban megtartani a megfelelő hőmérsékletet még egy fullasztóan meleg napon is. Ha már – okosan – beruháztál egy motorizált árnyékolórendszerre, egy kis okosítással nagy különbséget hozhat otthonodba.

A motorizált árnyékolók automatizációjával nem csupán azok leengedése és felhúzása lehetséges, hanem a nap helyzetének megfelelően a lamellák állásának beállítása is. Ezáltal természetes fényt engedsz be, miközben nem melegedik az otthonod. 

A kényelem mellett az okos árnyékolók segítenek megvédeni otthonodat. Ha például vihar idején nem vagy éppen otthon, okostelefonnal távolról engedd le a sötétítőket, redőnyöket, árnyékolókat! 

A nyaralás nem mindig aggodalommentes, hiszen 1-2 hétig is távol lehetsz, de addig ki felügyeli otthonodat? Távvezérelve az árnyékolók leengedésével vagy időzítésével azt érzékeltetheted, hogy otthon vagy, megvédve az otthonodat a betolakodóktól.

4. Partihoz, romantikus estékhez vagy a biztonsághoz használd az okos világítást!

A nyár mindig tartogat valamit – ahogyan az okos világítás is. Különösen azokon a forró nyári estéken, amelyeken a grillen sistereg a pácolt oldalas, kezedben egy pohár finom bor, körülötted a barátaid társalognak, akkor érdemes a világítással még hangulatosabbá tenni a partit. Az RGB LED okos világítás lehetővé teszi a milliónyi szín közüli választást, az este még különlegesebbé tételét.

Az okos világítás beszéli a romantika nyelvét. Meleg fényekkel mesebeli hangulatot teremthetsz a kertben, a színeket a telefonodon választhatod ki. Később sem kell elrontani a hangulatot azzal, hogy otthagyod a kedvesed, és a fali kapcsolóhoz mész! Telefonoddal egyetlen gombnyomással dimmelheted a világítást. 

Nem titok, hogy otthonod okosítása nagyobb biztonságot jelent. A világítás valójában önmagában is védelmet nyújthat. Előre beállíthatod, hogy a beltéri vagy kültéri világítás automatikusan fel- vagy lekapcsolódjon akkor is, ha nyaralsz. Ezzel nem csak az otthonodat vagy előkertedet teheted esztétikusabbá, hanem a ház sem tűnik üresnek. 

5. Élvezd okos ventilátorral a nyári szellőt!

Képzeld magadat egy hintaágyba: a nyári szellő simogatja az arcodat. Mindezt nem a tengerparton éled át, hanem a teraszon egy ventilátor segítségével. Okos ventilátorral fel sem kell kelned a kényelmes helyedről, úgy is bekapcsolhatod a „nyári szellőt“.

Az okos ventilátor kontrollálja otthonod hőmérsékletét, frissen tartja levegőjét. Az okos ventilátor és klíma együttes használatával a klíma hideg, friss levegőjét keringtetheted a helységben, így lehűtve otthonodat. 

Ez az okos megoldás nyáron szinte elengedhetetlen. Nem csupán a legforróbb napokat segít túlélni, de kényelmet visz otthonodba, és a villanyszámládat is csökkenti. Akár csak a többi okos megoldás. 

Összességében rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre a nyár kellemes és kényelmes élvezetéhez. Nyaralhatsz aggodalmak nélkül, hiszen otthonod (kis előtervezéssel) képes önamgáról gondoskodni. Ezek után mi lenne számodra az első lépés egy gondtalan nyárért?

(Forrás: Qubino.com)

.