30 éves a Fronus Solar Energy – ne ezért, de kapcsold össze inverteredet az okosotthonnal!

Bár az osztrák családi vállalkozás már 75 éves is elmúlt, legfiatalabb üzletága, a napenergia hasznosításra fókuszáló Fronius Solar Energy idén „még csak” 30. évfordulóját ünnepli. 1995 óta van jelen a világpiacon napelemes invertereivel és azok kiegészítő eszközeivel (pl. autótöltő). Az inverterek alakítják át a napelemek által előállított kisfeszültségű egyenáramot a háztartásainkban és irodáinkban használható 230V-os váltakozóárammá, az inverterek vezérlik az opcionális akkumulátorok töltését és azok használatát. Az inverter gyakorlatilag a napenergiát hasznosító rendszer szíve, nagyon fontos a hatékonysága és funkciói, hiszen egyre komolyabb összegeket képes megspórolni a felhasználójának – ahogy a hálózati áram ára emelkedik. Főleg, ha összekötjük az okosotthonunk vezérlőközpontjával!

Világszinten is az egyik legismertebb invertergyártó a Fronius (a cég történetéről részletesen ITT olvashatunk), idehaza is számtalan napelemes rendszert találunk az ő termékeik köré építve. Most, amikor Magyarországon a napelemes rendszerek telepítése és felhasználása körül (is) teljes a káosz, naponta jelennek meg újabb változtatások (most épp az derült ki az MEKH novemberi rendeletéből, hogy 2024-től SENKI nem lesz szaldós elszámolás alatt), valódi megoldást csak a komoly kapacitású akkumulátorokkal felszerelt rendszerek jelentenének. Természetesen a Fronius hibrid inverterei is készen állnak akkumulátorok – a gyártó javaslata szerint főleg a kínai BYD-től származók – fogadására.

Addig is azonban, amíg a 10 kWh-ás és nagyobb akkukapacitás kiépítése túl nagy költséget jelent a legtöbb otthoni felhasználó számára, egyéb megoldásokra helyeződik a hangsúly, hogy minél jobban kihasználhassuk a megtermelt energiát. A Fronius PV Point funkciója pl. abban segít, hogy áramszünet esetén is felhasználhassuk a saját napelemeink által előállított áramot, ne vesszen kárba az. Az összes inverter automatikusan lekapcsol, ha az áramszolgáltató hálózatán áramszünet van, biztosítva, hogy ne történjen feltöltés, amivel áramot küldene olyan vezetékekbe, amiken lehet, éppen most dolgoznak a szerelők. Természetesen a Fronius inverterek sem továbbítják az áramot ilyenkor a hálózatba, de lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy dedikált konnektorba csatlakoztatott otthoni eszközeink az áramszünet esetén is működhessenek – ha a nap éppen biztosít elég energiát a napelemeinken keresztül. Apró, de hasznos lépés, főleg ott, ahol gyakran van áramszünet. És csak remélni tudjuk, hogy egyre több helyen egyre gyakrabban lesz majd azért, mert a hálózat korszerűsítését végzik végre...

Amíg a megfizethető akkumulátorokra várunk, addig is bízvást fordulhatunk az okosotthonhoz! Ha az okosotthon vezérlőközpontja képes kapcsolatba lépni a napelemes rendszerünk inverterével, akkor gyakorlatilag minden olyan adathoz hozzájut, amit az inverter ismer. Ettől kezdve már csak programozás és ötletek kérdése, hogyan takarékoskodunk. Nézzük, mire is gondolunk pontosan, miért izgalmas, ha az okosotthon rendszer részévé válik az inverter is!

Az egy alap funkció az okosotthon esetében, hogy különböző berendezéseket be és ki tud kapcsolni a rendszerünk, illetve a lakás bármely konnektorát is vezérelhetjük, bárminek adhatunk bármikor áramot, és bármikor elvehetjük tőle. Bizonyosan minden háztartásban vannak olyan fogyasztók, amelyeknél nem fontos, hogy mikor vannak bekapcsolva, viszont egy nap alatt X percet vagy Y órát áram alatt kell lenniük, hogy elláthassák feladatukat. Ilyen pl.:

 • A legtöbb tölthető, akkumulátoros eszköz, mint pl. a robotporszívó, a robotfűnyíró.
 • Az elektromos autó, amikor napközben otthon van, és nincs rá szükség.
 • A vízmelegítő bojler, aminek az esti fürdésnél kell csak nagy mennyiségű meleg vizet adnia, addig minimális is elég.
 • A mosógép, mosogatógép esetében is sokszor csak az a lényeg, hogy mire hazaérünk a nap végén, tiszta ruhákkal és tányérokkal várjon, mindegy, hogy mikor végzi el a „piszkos” munkát.
 • Egy hőtárolós kályha felfűtése is történhet napközben, akár szakaszosan is, hiszen beállítható, hogy mikortól adja majd le a meleget.
 • Az előző példához hasonló hőtároló lehet a padló betonjában mélyebben elhelyezett fűtőszál, amely akár egész nap fűtheti a betont, a hő viszont majd csak este/éjszaka éri el a padló felületét, besegítve a fűtésbe.
 • Egy téliesített, ideiglenesen lefedett szabadtéri helyiség (pl. edzőterem, télikert) fűtése, ahol csak az a cél, hogy minél melegebb legyen, mint kint egész nap, vagy éppen csak a használat időpontjára a lehető legjobban fűtsük fel.
 • Stb., stb...

Ha ezek a fogyasztók csak akkor kapnának áramot, amikor az kvázi ingyen van (nem a szolgáltató hálózatából érkezik, hanem a mi napelemeinkről, pontosabban az invertertől), akkor nagyon komoly megtakarítást érhetnénk el. Ha viszont a okosotthon vezérlőközpontjának az inverter „elmondja”, hogy éppen mennyi áramot tudna biztosítani a csatlakoztatott napelemek feszültsége alapján, akkor a vezérlőközpont ezen infó alapján máris kapcsolhatja a fenti eszközöket! Akár mindet, akár csak azokat, melyek működéséhez van éppen elég saját energia – tetszés szerint priorizálható is a kapcsolható fogyasztóink listája. A komolyabb inverterekkel – a Fronius természetesen ezek közé tartozik – gond nélkül megoldható az okosotthonnal történő kommunikáció (pl. számítógéphálózaton vagy Modbus interfészen), így megvalósítható mindaz, amiről fentebb „fantáziáltunk”.

Fronius inverterből kinyert adatok elrendezése a ComfortClick vezérlőközpontok bOS felületén

Természetesen, rögtön eszünkbe juthatnak olyan problémák, mint pl. hogyan indulna el egy modern mosógép vagy mosogatógép attól, hogy áramot kap, illetve ha elmegy a nap, akkor pedig nem kapcsolhatjuk ki mosás közben. A legtöbb ilyen problémára lehet azonban megoldást találni, a mosógép kapcsán pl.:

 • a wifi-n vezérlehető mosógépeket elegendő bekészíteni és készenléti állapotban hagyni reggel, az okosotthon központ is bármikor kiadhatja a programot indító parancsot, amit a mosógép saját alkalmazásával mi magunk szoktunk kiadni. De még számos mosógép van használatban, amely mechanikus gombokkal beállítva elindul, ha áramot kap.
 • A mosógépet csak akkor indítsa el a vezérlőközpont, ha egyrészt van éppen elegendő saját áramunk, másrészt az időjárás előrejelzés szerint a program hosszának idejére még várhatóan napsütés várható! Az okosotthon központja folyamatosan kapcsolatban van az internetes időjárás-előrejelzésekkel, így csak program kérdése, hogy a várhatóan még további 2 órás napsütés is az indítási feltételek között legyen.
 • Természetesen, ha elmegy a nap és megszűnik a saját áram vagy nem lesz elegendő mosás közben, a mosógépet nem kapcsoljuk ki, tehát garantált a program befejezése – legfeljebb ehhez a szolgáltatótól érkező áramot is használjuk. Kicsit kevesebbet, de ekkor is sokat spórolunk.

Egy komplett napelemes rendszer vizualizációja a ComfortClick bOS felületen, élő adatokkal

Általánosságban elmondható, hogy az inverter és az okosotthon központja között megvalósítható az összeköttetés, és sokszor külön eszköz sem kell ehhez, csak programozás kérdése. Amíg háztartásunk számára a többlet áramot nem tudjuk gazdaságosan eltárolni, és a szolgáltató sem képes képes átvenni (vagy nem éri meg nekünk számára átadni), addig azt érdemes megoldanunk, hogy akkor használjuk el a saját energiát, amikor éppen rendelkezésre áll. A Távvezérlés.hu segít ebben, keress minket bátran ilyen irányú kérdésekkel, feladatokkal is!

.