Szén-monoxid érzékelő: az (okos)otthonok védelmezője

Az otthonunk az életünk központja, ahol biztonságban kell éreznünk magunkat és családunkat. A szén-monoxid (CO) veszélyt jelenthet, mivel színtelen és szagtalan, így sokszor észrevétlen marad és életveszélyes lehet. Azonban a modern technológia lehetővé teszi számunkra, hogy az otthonunkat még biztonságosabbá tegyük. A CO-érzékelők, mint például a FIBARO CO Sensor, olyan okos szenzorok, amelyek életmentővé válhatnak Nálad is.A FIBARO CO Sensor egy sokoldalú eszköz, amely nemcsak a CO szint észlelésére képes (5 ppm fölött), hanem hőt is érzékel, beépített szirénával rendelkezik, és LED jelzőfényt is tartalmaz. Az eszköz rendkívül precíz, és a legkisebb CO szint emelkedést is képes jelezni, ami hosszú távon komoly hatással lehet az egészségünkre. Ha veszélyesen magas CO szintet érzékel, értesítést küld, hogy azonnal cselekedhessünk.

A FIBARO CO Sensor folyamatosan figyeli a levegő CO koncentrációját, természetesen még akkor is, ha nem tartózkodunk otthon. Az eszköz rendelkezik memóriával, így a méréseket rögzíti, így bármikor összehasonlíthatod az aktuális méréseket a korábban rögzített adatokkal. Emellett Z-Wave rendszerbe integrálva jelzéskor akár a szellőztetést is elindíthatja emberi beavatkozás nékül, és riasztást is küldhet a veszély esetén a távollévő lakóknak. Mivel a fűtési szezon elindulásával megnövekednek a CO-mérgezéses esetek, erősen javasoljuk, hogy minél előbb szerezz be egy ilyen eszközt, hogy otthonod mindig biztonságban legyen!

Tehát ez az érzékelő önmagában, okosotthon vezérlőközpont nélkül is használható, mint bármely hagyományos CO-érzékelő. Hangos sípolással és fénnyel is jelzi a veszélyt. Ha Z-Wave-es vezérlőközpontunk is van a lakásban (bármelyikkel használható kínálatunkból), akkor lehet igazaból hatékonnyá tenni, hiszen mobiltelefonunkra a világ másik végén is megérkezik azonnal a vészjelzés, és a vezérlőközpont távollétünkben is beavatkozhat, megszüntetve az életveszélyes állapotot:

  • Kikapcsolja a fűtésrendszert, ha a CO-veszély attól származhat,
  • elindítja a szellőzőventilátorokat,
  • kinyitja a motorosan mozgatható ablakokat, felhúzhatja a redőnyöket,
  • a lakás lámpáinak villogtatásával akár a szomszédoknak is jelezheti, hogy gond van az épületben, vagy hallássérült lakók esetében minden szobában adhat egyértelmű jelzést már akkor is, amikor a CO-szint még csak a kazánházban vagy éppen a pincében alacsony.

FIGYELEM! A CO-szenzor nem füstszenzor, és a füstszenzor nem CO-érzékelő! A látható füst és a láthatatlan szén-monoxid (vagy akár szén-dioxid) érzékelésére különböző szenzorok használhatóak. A FIBARO kínálatában a CO-szenzor és füstszenzor (Smoke Sensor) azonos készülékházban, azonos külsővel kaphatóak, de nagy – akár végzetes – hiba lenne összekeverni őket! Jelenlegi kínálatunkban csak a Fibaro CO Sensor és a Popp CO Detector alkalmas szén-monoxid szint mérésére, az összes többi, látszólag hasonló eszköz (pl. a Heatit-től, MCO Home-tól, Zipato-tól, frient-től) nem CO-szintet mér.


A FIBARO CO Sensor adatlapja: link...

.